Kultura Smatraju žiri nekopententnim da odluči ko će biti pobjednik

Grupa pisaca pozvala na bojkot Ninove nagrade

Uoči sjutrašnjeg proglašenja dobitnika 66. NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine, grupa pisaca različitih generacija uputila je pismo javnosti pod naslovom “Bojkot NIN-ove nagrade”.

Tekst pisma potpisalo je 18 pisaca, koji dovode u pitanje kompetentnost žirija i njegove kriterijume, kao i ideološku obojenost nagrade i romana koji se njome promovišu, pišu Večernje novosti.

U pismu se ocjenjuje da ovogodišnji žiri ne ispunjava ni minimalni uslov da njegovi članovi sistematski prate savremeni roman.

“U skladu sa tim, dobijen je i uži izbor od deset romana, koji, čast izuzecima, predstavlja tragikomični pokušaj da se poetička proizvoljnost promoviše kao idejni pluralizam, jalova politička korektnost kao slobodoumlje, a da se provincijalna, kolonijalna svijest proglasi kosmopolitizmom”, stoji između ostalog u pismu.

Potpisnici pisma od svojih izdavača zahtijevaju da ne prijavljuju njihova djela za NIN-ovu nagradu, a od ovog i narednih “vjerovatno jednako spornih žirija” da ih neprijavljene ne uzimaju u obzir.

Među osamnaestoro potpisnika nalaze se dvojica ranijih laureata, akademik Miro Vuksanović i Vladimir Tabašević, a tu su i Emir Kusturica, Vladimir Kecmanović, Slobodan Vladušić, Nikola Malović, Dejan Stojiljković, Ljubica Arsić….

Ime pobjednika Ninove nagrade saopštiće u ponedjeljak žiri kojem predsjedava Teofil Pančić, a čine ga i Branko Kukić, Marija Nenezić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević.

U najužem izboru našli su se romani Milenka Bodirogića “Po šumama i gorama”, Slobodana Tišme “Grozota ili…”, Steva Grabovca “Mulat albino komarac”, Ane Vučković “Jugoslav” i Saše Ilića “Pas i kontrabas”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hercules Poirot
Gost
Hercules Poirot

Naravno da će potpisati. Žiri u kojem je nekompetentna osoba je više nego bruka. Sramota i bruka za ovako prestižnu nagradu. Dotakla je književnost (a i umjetnost uopšte) odavno dno. I te “braborske” dodjele nagrada koje na Balkanu važe samo su već viđeno

Svašta
Gost
Svašta

Šta ovi napričaše? Drž odovamo, drž odonamo, tamo, vamo, trta, vrta…

jovan
Gost
jovan

Vjerovatno su to umisljene knjizevne velicine , kojima smeta sto sami nijesu medju kandidatima…

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Jeste, posebno ovi bivši dobitnici!

Nkje baš jasno
Gost
Nkje baš jasno

Mrevile, o čemu se tu radi?

Send this to a friend