Kultura Handke nije ništa rekao o bilo čemu što mijenja kurs

Handke pokazao da je čovjek stijena

Režiser Emir Kusturica ocijenio je da je nobelovac Petar Handke svojim ponašanjem u Stokholmu tokom višednevne ceremonije dodjele Nobelove nagrade pokazao da je čovjek stijena.

“Handke nije ništa rekao o bilo čemu što mijenja kurs. On je, ipak, čovjek stijena”, rekao je Kusturica za “Večernje novosti”.

List podsjeća da su Handkea mnogi željeli da uvuku u polje politike, ali da se nobelovac nije dao, pa su umjesto toga njegovi kritičari kroz zdravicu koju je uputio auditorijumu dobili – polje jagoda.

Peter Handke je svoj govor, koji je trajao tek nešto duže od minuta, pred švedskim kraljem i kraljicom, i u prisustvu najviših zvanica, posvetio prvoj ženi dobitnici Nobelove nagrade, Šveđanki Selmi Lagerlef i njenoj metaforičnoj priči o dječaku Nilsu Holgersonu koji je letio sa guskama.

Handke je tokom kratke zdravice rekao da njegove želje i pozdravi odlaze divljim guskama i “Čudesnom putovanju Nilsa Olgersona kroz Švedsku”.

“Moja želja je da guske u budućnosti, takođe, lete i van Švedske, po svim pejzažima, ne samo u Evropi i tako pretvore čak i najmanje zemlje u zemlju širom svijeta. Divlje guske Selme Lagerlef , zauvijek. Polje jagoda, zauvijek. I šumske jagode, zauvijek”, poručio je Handke na banketu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anastasija
Gost
Anastasija

Kada će zemljotres opet…

Swed prize
Gost
Swed prize

Sledeci dobitnik Nobelove nagrade će biti Eduard Limonov, ruski pisac koji je pucao po Sarajevu. To je logičan sled nakon Handkea koji je podržavao Miloševića i negira Srebrenicu

Send this to a friend