Kultura

Handkeu uručena Nobelova nagrada, ispred zgrade i protest i skup podrške

Foto: Twitter

Švedski kralj Karl Gustav uručio je u Stokholmu austrijskom piscu Peteru Handkeu Nobelovu nagradu za književnost za ovu godinu.

U čuvenoj dvorani “Koncertne kuće” pred nešto više od 1.500 gostiju dodijeljene su i Nobelove nagrade za fiziku, medicinu, hemiju i ekonomiju.

A ispred se održavaju dva skupa – skup protiv ovog dodjeljivanja i skup podrške Handkeu.

Adnan Mahmutović, organizator današnjih protesta u glavnom gradu Švedske povodom dodjele Nobelove nagrade Handkeu, kazao je da odluka Švedske akademije može imati ogromne posljedice za sve iz balkanskog regiona, za Švedsku, Evropu i svijet, podsjećajući na genocid u Srebrenici.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da je danas u Stokholmu nagrađen genocid, naglašavajući da je dodjela nagrade poražavajuća i da to čin mržnje prema žrtvama genocida.

“Švedska nagrađuje one koje ne bi trebalo da nagradi. Tu smo da im ukažemo da nisu u pravu i da griješe. Očekujem da nastave kao i do sada i da ih bude sramota”, kazao je jedan od okupljenih.

Predstavnici srpskih udruženja okupili su se u Stokholmu na skupu podrške austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Predsjednica Udruženja Božica Živković Rajilić rekla je za RTRS da su predstavnice udruženja došle u glavni grad Švedske kako bi organizovano pružile podršku Handkeu, jer je on, govoreći istinu, jedan od onih ljudi koji su zadužili čovječanstvo. “Handke je prenio istinu u svojim djelima, istinu koja ostaje budućim generacijama i mi ga podržavamo, kao i sve ljude koji govore istinu i razmišljaju svojom glavom, a ne po plaćenim medijima i tuđim narudžbinama”, rekla je Živković Rajilić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stevo
Gost
Stevo

Muslimani se bune? Najveci protivnim islama je obrazovanje

Danko
Gost
Danko

E pa ajmo ovako! Od ovih koji su drzali proteste protiv ovoga koji podrzava ubice, koliko njih je pravilo proteste kad je pravi ubica ubio 80 toro djece? Da ne bude zabune reci cu mu ime inace ne bih: Brejvik! Svi ga znaju od ovih sto protestuju ! I? Sto nijeste protestovali kad je dobio smijesnu kaznu? Sto nijeste protestovali… Više »

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Da sam napisa nesto lose za ovog velikog covjeka,adnan bi mi to objavio ,a ovako naprotiv.sramota

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Sta reci nego uzalud vam trud sviraci covjek je dobio sto je zasluzio a vi se koprcajte

Danko
Gost
Danko

Dobice i on i ti sto ste zasluzili svako u svoje vrijeme!

A mi smo ti ...
Gost
A mi smo ti ...

Piii sramota !!!

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Svaka cast..u danasnje vrijeme hrabrost je biti drugaciji..

Ida
Gost
Ida

“Čim svjetina pljuje po nekome, valja ga cijeniti”.

A eee
Gost
A eee

Ida, pa jes, svjetina je pljuvala i po Ginteru Grasu kad je podrzao bombardovanje Bg, mora da je bio dobar …pa ispade da je u mladosti bio SS oficir.

Send this to a friend