Kultura

Hercegnovske pozorišne svečanosti pod motom HAPS kao izazov

Od 15. do 25. aprila, na 24. izdanju Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti(HAPS), pod motom HAPS kao izazov, biće prikazano je sedam pozorišnih predstava iz zemlje i regiona te film “Perfetti Sconcsciuti” (Savršen stranac).

Po riječima selektorke festivala, Miline Kovačević, koncept ovogodišnjeg HAPS-a, osmišljen je kao komparacija umjetničkih promišljanja i izazov za publiku.

“Cilj koncepta je uporediti film “Savršeni stranci” po originalnom scenariju sa izvedenom pozorišnom adaptacijom predstave “Crna kutija”, Nikšićkog pozorišta.

Cilj je uporediti dvije verzije istog teksta – uočiti razlike u režiji, tumačenju lika, projekciji prostora i ostalih rješenja u predstavi “Sladoled” – hrvatskog dramatičara Mira Gavrana, u izvođenju privatnog pozorišta iz Zagreba i recentoj postavci Narodnog pozorišta iz Niša.

“Cilj je i porediti dva čitanja istog predloška u komadu “Carevo novo odijelo”, odnosno -dramskoj predstavi za odrasle i djecu”, kaže između ostalog Kovačević, pojašnjavajući da koncept komparacije ostavlja publici da uporedi na koji način temu kapitalizma umjetnici promišljaju i stavljaju pred različite uzrasne grupe”.

Kovačević dalje objašnjava da su jednostavno zamislili situaciju u kojoj je gledalac ambiciozan i kao takav želi da pogleda obje predložene verzije.

“Zamislili smo verziju u kojoj roditelji i djeca dijele paket ulaznica za dvije verzije jednog komada. Zamislili smo da će gledalac ulaznicu za neku predstavu HAPS-a pokloniti prijatelju/prijateljici, kao pozivnicu za susret i razgovor”, objašnjava selektorka festivala Milina Kovačević.

HAPS će u u ponedjeljak, u Dvorani Park 15. aprila u 20.30 časova, otvoriti predstava “Crna kutija” Nikšićkog pozorišta, po tekstu Ane Đorđević, prema filmu “Savršen stranac”. Režiju potpisuje Goran Bulajić, a igraju: Simo Trebješanin, Gordana Mićunović, Jovan Krivokapić, Anja Drljević, Omar Bajramspahić, Marija Đurić, Nikola Vasiljević, dok će na drugoj večeri HAPS-a, zahvaljujući Ambasadi Italije u Crnoj Gori i kompaniji Stars Media Intenational Beograd, biti prikazan film “Perfetti Sconcsciuti”, Paola Đenovezea, a ulaz je slobodan.

U srijedu, 17. aprila na repertoaru će se naći predstava “Sladoled” Teatra “Gavran” iz Zagreba, po tekstu Mira Gavrana i u režiji Borisa Svrtana, u kojoj igraju: Mladena Gavran i Ana Vilenica, a 19. aprila publikaće biti u prilici da pogleda predstavu “Kapital” Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” Cetinje, dramatizaciju djela Karla Marksa koju potpisuje Vedrana Božinović u režiji Andraš Urbana. Igraju: Jelena Laban, Jelena Šestović, Pavle Prelević, Stevan Vuković dok su muzičari: Milivoje Pićurić klavir, Jovan Bjelica gitara, Blažo Tatar bubnjevi i Vedran Zeković bas gitara.

Već u subotu 20. aprila u jutarnjem terminu od 10h, “Kapital” će odigrati i djeca Kraljevsko pozorište “Zetski dom” Cetinje, a što je autorski projekat Petra Pejakovića i Dušana Murića. U ovom izvođenju igraju: Aleksandar Popović, Marija Jovićević, Aleksandra Šovran, Marija Pobor, Anastasija Šovran, Ivana Popović, Anita Janković,Vasilije Đukanović, David Vuković, Proroković Đorđije, Milica Andrić, Filip Ivanović, Andrej Lipovina, Radović Milica, Marija Andrić, Doroteja Bušković, Dorotea Roganović, Nikoleta Tatar, Kristijan Kadija i Maja Marković.

Istog dana samo u večernjem terminu u 19h, Bitef teatar Beograd, odigraće “Carevo novo odelo”, plesnu predstavu Bitef dance company. Tekst i režiju potpisuje Jelena Kajgo, muziku Aleksandra Đokić, a koreografiju Dejana Volarev. Igraju: Slaven Došlo, Sara Tasić, Una Vujošević, Jakša Filipovac, Helena Ćelap, Una Đuričić, Anja Milosavljević, Nikola Živković i Natalija Đečević.

Pozorišna publika će 23. aprila u 20.30h, još jednom imati priliku da pogleda predstavu “Sladoled” po tekstu Mira Gavrana ali ovoga puta u izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša. Reditelj je Spasoje Ž. Milovanović a igraju Ivana Nedović i Nađa Nedović Tekinder.

HAPS će biti zatvoren 25. aprila izvedbom predstave Hercegnovskog pozorišta i JUK Herceg Festa “Carevo novo odijelo” u dramatizaciji Đorđa Stanojlovića, Petra Pejakovića, Gorana Slavića, Dejana Đonovića, Miloša Pejović i Vladimira Miloševića te režiji Petra Pejakovića. Igraju: Dejan Đonović, Miloš Pejović, Goran Slavić, Slaviša Grubiša.

Budući da se datum početka festivala, poklapa  sa datumom velikog zemljotresa koji je Crnu Goru i Herceg Novi pogodio prije 40 godina,  jedan segment pratećeg programa biće posvećen tom događaju, prvenstveno kroz projekat Earthquake.me dr Vuka Vukovića.

HAPS čiji će programi kao i ranijih godina biti priređeni u Dvorani Park i ove godine je rezultat saradnje JUK Herceg festa i Hercegnovskog pozorišta, uz podršku Opštine Herceg Novi i sponzora.

D.Đonović

Send this to a friend