Kultura

Hrvatska i HNV miniraju kandidaturu za UNESCO

Antun Sbutega (Foto: RSE)

Kandidatura Bokeljske mornarice za UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva izazvala je prošle godine podijeljene reakcije u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Inicijativa Crne Gore da samostalno kandiduje Mornaricu za UNESCO-vu listu prilično je uzburkala hrvatsku javnost, pa se rasprava, pored Skupštine Crne Gore, preselila i u Hrvatski sabor. Crna Gora je, ipak, samostalno kandidovala Mornaricu, uz isticanje u Nominacionom dosjeu da je riječ o kulturnom dobru države Crne Gore, koju baštine dominantno katolici, Hrvati, a zatim i Crnogorci i pripadnici ostalih nacionalnosti na prostoru Boke kotorske.

Ove godine, kada Mornarica slavi 1.210 godina postojanja, izgleda da neka pitanja još izazivaju osporavanja, podjele i nedoumice. To je u intervjuu Pobjedi potvrdio i admiral Mornarice Antun Sbutega, koji je istakao da država Hrvatska i Hrvatsko nacionalno vijeće u Crnoj Gori i dalje otežavaju crnogorsku kandidaturu kod UNESCO-a. O ovome je bilo riječi i sinoć na redovnoj godišnjoj skupštini Mornarice u Kotoru.

“Rekao bih da je najveći uspjeh Bokeljske mornarice u zadnja dva vijeka nominacija za UNESCO, prvog nematerijalnog dobra Crne Gore. Dobili smo veliku podršku Predsjedništva Crne Gore, Vlade, posebno Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih poslova, bokeljskih opština, institucija kulture, civilnog društva i građana. Izrada Nominacionog dosjea za kandidaturu je bio složen i dug posao, obavljen u saradnji sa ekspertima Ministarstva kulture na čelu sa Milicom Nikolić, kojima smo veoma zahvalni. Preko diplomatske mreže Crne Gore i Ministarstva kulture se prati proces kandidature. UNESCO je obavijestio da je nominacija tehnički zadovoljila i da je u proceduri procjene. Vjerujemo da će na Komitetu UNESCO-a za nematerijalnu baštinu u decembru ove godine u Bogoti, Mornarica konačno biti upisana na Reprezentativnu listu. To će imati ogroman značaj za promociju Mornarice, ali i Crne Gore u svijetu, jer je kultura bitna za formiranje slike o državama, posebno onih koje su nedovoljno poznate. Uvjeren sam da će to biti značajno i za svij et koji će otkriti izuzetne vrijednosti Mornarice”,kazao je Sbutega.

Odgovarajući na pitanje zašto zajednička kandidatura Mornarice za UNESCO, Crne Gore i Hrvatske, nije bila moguća Sbuteka je rekao da su reakcije iz Hrvtaskeu bile neprimjerene, pretjerane i bez validnih argumenata.

“Tako se o tome raspravljalo u Skupštini Crne Gore, Saboru Hrvatske i Parlamentu Evropske unije, a bili smo izloženi i nevjerovatnoj medijskoj kampanji kojom je osporavano pravo Crnoj Gori na tu kandidaturu, insistirajući da je Mornarica prevashodno kulturno dobro Hrvata. Mi zaista nemamo potrebe da nas neko sa strane uči ko smo, mi smo to dobro naučili u toku 1.210 godina. Zajednička nominacija nije bila moguća i zato jer Mornarica nije iz Hrvatske dobila zvaničnu ponudu za zajedničku kandidaturu, a prije svega jer argumenti koji su isticani o našoj istoriji i identitetu nijesu istiniti. Predsjednik Vlade Crne Gore je po tome iznio jasan stav, koji je i stav Mornarice, i Crna Gora je samostalno kandidovala Mornaricu. Međutim, koordiniranom akcijom dijela institucija i diplomatije Republike Hrvatske, hrvatskih bratovština “Bokeljska mornarica 809″, koje su se odvojile od nas 1991. godine, i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori, pokušava se i dalje kod UNESCO-a osporiti naša kandidaturu. To nas ne brine jer smo uvjereni u validnost kandidature i naših argumenata. Mornarica je starija od država i nacija na ovom prostoru, pa je u toku vjekova akumulirala dragocjeno iskustvo, vrijednosti i stekla kolektivnu mudrost, zahvaljujući kojima je izdržala brojne dramatične istorijske provjere, pa će i ovu”, pojasnioje on.

Bokeljska mornarica je osnovana 13. januara 809 godine, prilikom dolaska relikvija Sv. Tripuna u Kotor i neraskidivo je vezana za njegov kult i grad Kotor.

“Ona je poslije Crkve, najstarija postojeća institucija u Crnoj Gori i najstarija postojeća pomorska organizacija na svijetu i po tome jedinstvena. Baštinik je izuzetne istorijske memorije, tradicije, moralnih, duhovnih i kulturnih vrijednosti. Njeguje tradicije učestvujući na statutom predviđenim svečanostima i pleše drevno kolo. Ona je i znatno više od toga, aktivan faktor kulturnog života i civilnog društva, o čemu svjedoče brojne aktivnosti u toku prošle godine. Mornarica je učestvovala u obilježavanju 100 godina od pobune mornara u Boki i gostovala u inostranstvu, u Piranu i Trstu”,, istakao je Sburega.

Premanjegovim riječima intenzivno sarađuju sa Pomorskim muzejom Crne Gore, Mornaricom Vojske Crne Gore, Istorijskim arhivom u Kotoru, Muzičkom školom u Kotoru, festivalom Kotor art, gradskim muzikama u Kotoru, Tivtu i Herceg Novom, drugim kulturnim institucijama i uključena je u brojne kulturne projekte.

“Sarađuje sa školama i fakultetima, sredstvima odobrenim od Ministarstva kulture nabavljene su nove uniforme, a u toku je restauracija drevnog oružja. Ima izdavačku djelatnost, a preko sajta, društvenih mreža i medija, obavještava javnost o aktivnostima”, dodao je on.

Na pitanje da li očekuje da bi u slučaju posjete pape Franja njegov susret s članovima Bokeljske mornarice bio neizostavan dio boravka u Crnoj Gori Sbutega je odgovorio da je prilikom posjete državnog sekretara Svete Stolice, kardinala Pietra Parolina, Crnoj Gori prošle godine, u dogovoru sa državnim protokolom, Mornarica dočekala i plesala kolo u njegovu čast.

“Uvjereni smo, ako dođe do istorijske posjete pape Franja Crnoj Gori, da ćemo imati prilike da ga dočekamo”, naglasio je on.

Govoreći o pomorstvu Sbutega je rekao da pomorstvo na teritoriji Crne Gore ima istoriju od oko 2.500 godina.

“Pomorska tradicija je ovdje duboko ukorijenjena, posebno u Boki, i važan je faktor razvoja pomorstva. U toku vjekova pomorstvo je ovdje prolazilo kroz više kriza, ali je imalo vitaliteta da se obnavlja. Jedna od najdubljih kriza je počela 1991. godine, u doba raspada Jugoslavije, ratova i sankcija koje su jako pogodile pomorstvo. No, najveći dio flote, luke i brodogradnja i druge djelatnosti su, iako oslabljene, preživjele taj period, ali su imale dramatičan pad narednih godina zbog neadekvatne pomorske politike države. Kasnije je došlo do izvjesnog oporavka luka i brodarstva, dok je brodogradnja nestala”, kazao je on.

Sbutega je podsjetio da danas imamo dva brodarska preduzeća sa samo četiri broda, koja ne pokazuju sposobnost da uspješno posluju na pomorskom tržištu.

“Luka Bar je mala i slabo koristi kapacitete, a podijeljena je na dvije luke koje se ne razvijaju. Ni danas Crna Gora nema pomorsku politiku. U međuvremenu je došlo do brzog razvoja nautičkog turizma i dolazaka brodova za kružna putovanja. U Crnoj Gori postoji 6 7.000 pomoraca, od kojih preko 95 posto plovi na stranim kompanijama, koji ostvaruju prihod od 200 do 300 miliona godišnje. Koliko sam uspio da utvrdim, Crna Gora je po broju pomoraca u odnosu na broj stanovnika na prvom mjestu u svijetu. Postoje brojni problemi u procesu obrazovanja pomoraca i priznavanju njihovih ovlaštenja u svijetu. Mornarica ima zadatak da promoviše pomorstvo i sarađuje sa udruženjima pomoraca na rješavanju problema u ovoj oblasti”, reko je on između ostalog.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

OTKAD SU SRBI DOTEPENCI MORNARI?

1000 miliona de
Gost
1000 miliona de

Nosi se znaši đe.

Commentator
Gost
Commentator

Da to Boka možda nije bila dio Hrvatske pa da Hrvatska polaže pravo na Bokeljsku mornaricu?

Mr. Perfect
Gost
Mr. Perfect

Ako je Rvatska nasljednica Austrougarske, onda treba i da naslijedi njen dug, da nam fino isplati ratnu odštetu iz I svjetskog rata!

Antun
Gost
Antun

Starija je Bokeška mormarica od datume podjele hrišćanstva na istok i zapad. Mnogi Sloveni su u to doba bili još uvjek pagani. Raskol je nastupio 16. jula 1054. godine, kada su trojica legata rimskog pape Leona IX nakon dolaska u Carigrad odlučili da ekskomuniciraju carigradskog patrijarha Mihaila Kerularija i ohridskog arhiepiskopa Leona, a Bokeška mornarica je osnovana 809. godine. Zato… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Greška u daumu bilo je to 29 julA

Ljuta
Gost
Ljuta

kalendar se tada koristio julijanski samo reda radi….inače Boka je tada pripadala vizantiji

dejo
Gost
dejo

kako to pa nijesu li to novi donovi prijatelji braca jeli milogorci jel don dao saku srebrenjaka da vas kupi ajmo svu u glas e viva vima prazan mozak nego kako djedovi jel se jos okrecu u grobu od sramote unuka

Ljuta
Gost
Ljuta

Toni je crnogorac SRBIN hrvat italijan Bokelj ..maltezanin…svjetski čovjek..treba da budemo srecni da imamo takvog gradjanina koji se iz Rima vratio u rodni grad….

CCg
Gost
CCg

To su on sto se oblace kao zenske, sa perima na glavu, i carapama do koljena, kratkim gacama…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Prilikom austrougarskog osvajanja Lovćena Admiralitet Bokeljske mornarice je 18.01.1916. godine objavio cirkularno pismo: Lovćen je zauzet! Vesela i radosna vijest odjekuje ne samo našom carevinom, već i cijelim svijetom. Junaštvo i nadčovječanska hrabrost naših junačkih četa, osvojila je i ovog gorostasa i uplelo je i ovu pobjedu u lovor-vijenac ostalih naših zauzeća u ovom svjetskom ratu. Junački su jurišale naše… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Tada je u Boki zivjeli 35000 SRBA..ko zna koliko ih je napadali Lovćen jer je to bila turska teritorija 🐧

DUKLJA
Gost
DUKLJA

Bokeljska mornarica je osnovana 13. januara 809 godine, prilikom dolaska relikvija Sv. Tripuna u Kotor i neraskidivo je vezana za njegov kult i grad Kotor i Crnu Goru,i svaki civilizovni građanin ove planete može da je doživljava kao svoju.Da bi neko komnentarisao ovu temu trbao bi bar djelimično da je upoznat sa životnim putem i djelovanjem Don Nika Lukovića i… Više »

Drago
Gost
Drago

Slušaj “stručnjače”: Boka je prvi put veoma kratko “ušla u sastav Crne Gore” u vrijeme Petra I Petrovića Njegoša, a “drugi put” nije ni ušla kako neki kažu, poslije I svjetskog rata, nego je ušla u sastav SHS, a Crna Gora je tada postala dio Zetske banovine kao administrativne oblasti. Zato pusti tu praznu priču.

Marko
Gost
Marko

I kakve sve to ima veze sa 809. godinom?

Mr. Perfect
Gost
Mr. Perfect

Slušaj ti Rvatu, Boka je čisto crnogorska. A nećete mi vi koji ste nastali 1991. nelegalno govoriti o teritorijama. 1945. nije trebalo ostati ni H od vas, jer ste poraženi fašisti Pavelićevi.

Ljuta
Gost
Ljuta

Ma pusti ga vidiš da živi u duklju

DUKLJA
Gost
DUKLJA

Ne,Ljuta griješiš živim u Crnoj Gori koja svoju državnost temelji i vuče i prije Duklje.

Drago
Gost
Drago

Ovo je bez veze. Kotorska mornarica je nastala 809. godine u vrijeme kada nije bilo ni Hrvatske ni Crne Gore. Ovo je sve tada bila Vizantija. Sad će i Grci početi da se bune.

Baranin
Gost
Baranin

Nijesam Bokelj Ali podrzavam nezavisnu Boku kao ideju. Ako je CG okupirana od strane Karadjordjevica(Srbiju) Kako nas uci novonastala crnogorska istorija, onda Boka treba da bude nezavisna, ono sto je dobila Tom okupacijom treba I da vrati

Mr. Perfect
Gost
Mr. Perfect

Samo ću reći: BLAJBURG!

Joo
Gost
Joo

mogu da kevcu koliko hoce…..Ali UNESCO interesuju samo nepobitne cinjenice…..tako daaaaaaa……kme kme kmeeeeeeeee hrvati, ali vam se ne isplati, samo stvarate sebi problem, sitne jadne buvice………

Osman
Gost
Osman

Hrvatima je nacionalni san da budu kao srbi, moze se reci da su u kolicini i zestini nacionalizma lrevazisli srbe mnogo vise nego u fudbalu !

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Osmane nisi sam u glavu

Osman
Gost
Osman

Ja sam ok, nego si ti daleko od toga da na objektivan nacin gledas na srpski i hrvatski narod, i zbog toga jedne u najmanju ruku ne podnosis a druge glorifikujes. Ima dosta hrvatskih istoricara koji smatraju da je naglasena mrznja prema srbima bio glavni podsticaj za formiranje hrvatske nacije !

NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

davno je receno:
Ko nema, krade

Marko
Gost
Marko

Kakva glupost! Kotor je u Crnoj Gori, ne u Hrvatskoj. Tu svaka priča završava. Zamisli da Crna Gora traži da se baštine crnogorski običaji u Peroju u Istri? To je hrvatska baština, sa crnogorskim identitetom. A Bokeška mornarica je crnogorska baština sa Bokeškim identitetom.

Tomos
Gost
Tomos

99% nisu nikad na portalu čuli za Petoj, da, upravu si…

Madlena
Gost
Madlena

Bokeska mornarica je bokeska i crnogorska.Po kom osnovu Hrvati svojataju nase kulturno blago?Bkesku mornaricu cine gradjani Crne Gore,bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.Nijesu svi katolici Hrvati.Dragi susjedi ,kakav je vas problem?

Jasarko
Gost
Jasarko

Podsjecaju me na srbadiju…sa ovakvim biserima..

Croatia Rubea
Gost
Croatia Rubea

Naš problem je taj da nijedan pravoslavac nikada nije vladao Jadranskim morem, a kamoli neki izmišljeni Crnogorac. Neka, neka, budi se nebeska vojska. Kosovo je gotova priča, RS će sama sebe uništit, a Bar će doživjet sudbinu Dubrovnika… Crnogorci bolje put pod noge Srbima, ono što i jeste

Zoran
Gost
Zoran

Probaj pod hladni tuš, bit će ti lakše

rajo
Gost
rajo

Hrvatska državnost je kratka u odnosu na Crnu Goru i Srbiju. Na Berlinskom kongresu 1878.godine priznate su samo 2 države sa prostora bivše Jugoslavije.. to se izgleda zaboravlja…a onda je dolaskom Josipa Broza stvorena Velika Hrvatska u čiji sastav su ušle i teritorije koje nemaju veze sa hrvatima (Dubrovnik, veći dio Dalmacije, veči dio Slavonije, Baranja i sl.) ..to su… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Jedina granica koja nam nije spor a je ta pre a Srbiji, ali samo “nju” napadamo. Kosovo je ratifikovala, ali kada j e dodata tačka, ukoliko se pokaže da ima greške da se može opet pričati oko toga. Sa Bosnom Sutorinu, sa hrvatina Prevlaku, možda i Boku….

Serdar Janko
Gost
Serdar Janko

Kad se sjetim kolko bjese kuknjave i zavijanja oko gusala,a sad se cut ne smiju dukljani,eee mukice prodane fuj!

razocarang i
Gost
razocarang i

Nista neobicno i iznenadjajuce.Hrvarska,otvoreno,ne samo Mornaricu vec i teritoriju Boke,sve do rijeke Zeleznice u Baru,smatra svojom teritorijom. To je granica Austro ugarske,koje Hrvatska smatra sebe kao naslednicu,onda kada joj to odgovara.Ali kada joj se pomenu zlocini Austrougara,onda oni sebe ne vide u tim dogadajajima. Hrvatski ,drzavni radio,svake veceri ,u emisijama namijenjene Hrvatima u ,,inozemstvo,,kako oni kazu,Boku tretiraju kao neodvojivi dio… Više »

Marv
Gost
Marv

A sto je to razlicito od CG? Lijepo ste rekli da je 1918 okupacija i da je kralj Aleksandar okupator. Zar ne? E onda je red da vratite sve ono sto vam je ta okupacija dala, izmedju ostalog i Boku Hrvatima. Posteno. Ne moze to tako licemjerno, okupacija samo kada vama odgovara a jos imate morala da prosipate Hrvatima pamet.

Zoran
Gost
Zoran

Kad je to Boka bila hrvatska i koje to Hrvatske

Mr. Perfect
Gost
Mr. Perfect

Blajburže, pomagaj! Mnogo je fašista, mnogo Pavelića, povampiriše se!

Željko
Gost
Željko

@razocarang i Pisao sam o tome prije jer kada sam kući u Dobroti, na misama se redovno ispovijeda da je sve naše katoličko do rijeke Željeznice u Baru, granica između Austrougarske i Crne Gore do 1918.! Ružno je što se događa zadnjih dana u Crnoj Gori, previše podjela!

Risan
Gost
Risan

Vrlo jednostavno – Bokeljska mornarica je kulturno dobro Crne Gore, i tačka !

Gulag
Gost
Gulag

Srbija i Hrvatska kao najveće države pokušavaju sve da prisvoje i asilmiliraju druge države i narode oko sebe. Po njima svi su ili Hrvati ili Srbi i stime sve pripada jednima ili drugima. Veoma opasni nacionalizam koji negira druge i dovodi do sukoba. Sve što se nalazi u granicama CG pripada Crnoj Gori pa i Bokeljska Mornarica koja jeste sastavni… Više »

Mesija
Gost
Mesija

A kakve veze imaju Srbi sa Bokom i unescom?

Bokelj
Gost
Bokelj

Ni hrvatska ni crnogoranska vecć bokeljska

Boka
Gost
Boka

Eto vam prijatelja.

Hrvoje
Gost
Hrvoje

Boka je hrvatski zaljev svetaca

Tomos
Gost
Tomos

I Dubrovnik je Crnogorski… ne sprdaj se. Zna se đe su granice i to je to…

Mr. Perfect
Gost
Mr. Perfect

Ti si znači pobjegao sa Blajburga 1945?

Vukica K.
Gost
Vukica K.

Bili na vrijeme aplicirati i za gusle i za Bokeški pa ne bi bilo problema. No nemaju kada moraju pola dana na dojc.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Za gusle u UNESCO su vrištali na Srbiju,a sad podvijena repa za mornaricu

Posteni Crnogor
Gost
Posteni Crnogor

Kako ovo, ja sam mislio da su nam hrvati i albanci najveca braca na svije!?

Region
Gost
Region

Pa to je to, što je tvoje to je i njihovo, bracki

Posteni Crnogor
Gost
Posteni Crnogor

Ima smisla to sto kazes, casti mi. Ovima Ulcinj, drugima Kotor za sad. Posteno.

Polanski
Gost
Polanski

Srbi cesto imaju medju svojim politicarima nekog nacionalistu i vrlo malo nacionalista u narodu, docim hrvati nemaju taj problem, oni su svi redom najveci nacionalisti u evropi !

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

srbi su u sukobu sa svim okruženjem ,komšijama a u potonje vrijeme maltene protiv svih samo nisu protiv Rusije i Kine Međutim upravo u Rusiju I Kinu najmanje srba odlazi da radi i živi dok u zapadne zemlje odlazi gotovo 95% srba Mnogi od njih što žive i rade na zapad ne prezaju da pričaju protiv tih zemalja koje su… Više »

Hrvoje
Gost
Hrvoje

Pusti Srbe na miru Krsto. Sto tebe sekira s kim se oni druze. Ispoljavas ljubomoru na njihove uspjehe i vise pratis sta oni rade nego sta se ovdje radi. U tekstu se nijednom rijecju Srbija ne pominje. Hrvati nam otimaju nase. Krsto dozovi se. Srbija ima svoj zivot i on je mnogo bolji od ovog naseg. Tamo fabrike rade. Nijesu… Više »

Realan
Gost
Realan

Hrvoje,je si li to citirao velikog vodju ili pjevaca inostr.poslova.O kojoj ti to Srbiji pricas o kakvim fabrikama,diktator im ispira mozak svakodnevnim vanrednim obracanjem preko svih medija koje drzi(osim Novosadskog lista Danas).Pises o blagostanju gdje svakog vikenda puni autobusi odlaze na zapad nadajuci se boljem,bjezeci od bjede i diktatora je li to ta dobra Srbija.

Polanski
Gost
Polanski

Realno, hrvatska je demkratska koliko i srbija ili cg ili bih ili mak ili alb ili bug, nema nikakve razlike, sve funkcionise na isti nacin, nem razlike, jedini koji se razlikuju su slovenija i slovenci !

razocarang i
Gost
razocarang i

,,Serdare,,Ako cemo pravo,Mornarica nije ni Hrvatska,ni ,,Crnogorska,ni Srbijanska,vec Bokeljska,odnosno Srpskog naroda iz Boke.

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Srbi uospte nisu u svadji sa svim susedima, samo onima koji negiraju prava srpske nacionalne manjine. Recimo Crna Gora treba da obzbedi ista prava Srbima koji imaju Albanci u Makedoniji. Srba ima vise u CG nego ALbanaca u Makedoniji To je realnost i EU vrednost. Hrvati kada prestanu da broje krvna zrcna Srbima u Hr i lupaju cirilicne table, stavljaju… Više »

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

U pravu su sto posto !

Pomorac
Gost
Pomorac

GOSPODIN

NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

bolje da Hrvati vide sta da rade sto im se iselilo preko 750 000 😕 stanovnika u zadnje 3g

Jovanka
Gost
Jovanka

Nidje niko kroz Hrvatsku, taj Zagreb i primorje ljeti, ovo drugo ka kod nas…

NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

prijatelj mi veli da iz Hercegovine u Dubrovnik radi 4500 ljudi ima godina dana, ne znam je li realna cifra, ali ako se iz Dubrovnika tako mnogo ljudi odselilo …..

Jovanka
Gost
Jovanka

Slobodno vjeruj, vidis li da ja sve znam tacno sto i kako…😉

Željko
Gost
Željko

@NIKŠIĆKO Trebjesa to je tačno! I to da naglasim da rade u Dubrovniku Srbi iz istočne Hercegovine koji su najviše uništavali taj isti Dubrovnik! Pola rodbine mi je zamijenilo kuće, Srbi iz Dubrovnika za Baku, moji Hrvati iz Boke u Dubrovnik! Da nema Dubrovnika istočna Hercegovina bi privredno bila uništena jer sve što se proizvede tamo proda se u Dubrovniku,… Više »

Send this to a friend