Kultura

Istraga o krađi iz Narodnog muzeja: Tužilaštvo tražilo kontrolu Ćukovića i Pejovića

Narodni muzej Crne Gore

Osnovni sud u Cetinju odbio je zahtjev Osnovnog državnog tužilaštva u tom gradu da se u istrazi o nestanku 2.900 predmeta iz Narodnog muzeja na Cetinju obave pretresi stanova bivših direktora te ustanove Petra Ćukovića i Pavla Pejovića.

Pejović je u izjavi za Dan potvrdio da je saslušavan u istrazi o nestanku predmeta u Muzeju, ali je kazao da je to “smiješna priča”.

<<<Berkuljan dokazao nestanak 231 eksponata iz Narodnog muzeja<<<

“Pomisao da bi se ti predmeti mogli naći u mom stanu je obična glupost. Saslušavan sam jednom u tužilaštvu. To je smiješno. Ispravljanje “krive Drine”. Država sad traži žrtveno jagnje za nešto što se desilo toliko godina ranije. Nikada nisam imao čak ni pomisao da počinim neku kriminalnu radnju”, kazao je Pejović.

<<<Berkuljan ukazao i na nestanak srebrnog i zlatnog posuđa<<<

Tužilaštvo je u obrazloženju svog zahtjeva navelo da postoji mogućnost da bi se neki od nestalih predmeta možda mogli naći u stambenim objektima bivših direktora Narodnog muzeja. Sudija za istragu Osnovnog suda u Cetinju odbacio je taj zahtjev kao neosnovan. Tu odluku podržao je i sud, a tužilaštvo nema pravo žalbe.

Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju je u zahtjevu za pretres stanova Ćukovića i Pejovića ocijenilo da oni kao direktori Narodnog muzeja nijesu preduzeli radnje koje su bili dužni da preduzmu, te da je to dovelo do nekompletne dokumentacije u muzeju i nestanka 2.900 predmeta.

Dan piše da je Tužilaštvo ocijenilo da postoji osnov sumnje da bi se u radnjama dvojice bivših direktora Narodnog muzeja u Cetinju mogla steći bitna obilježja bića krivičnog djela nesavjestan rad u službi.  Iz tog razloga su tražili i pretresanje njihovih stanova, smatrajući da bi se u njima možda mogao naći dio nestalih dragocjenosti.

Sud je ocijenio da ovo obrazloženje nije dovoljno. U odluci kojom je odbijen ovaj zahtjev navedeno je da u spisima predmeta nije navedeno da su Ćuković i Pejović otuđili sporne predmete. Takođe, sud smatra da nijesu dati jasni razlozi iz kojih bi proistekla sumnja da su oni počinili krivično djelo nesavjestan rad u službi. Sudije su ukazale i da u spisima tužilaštva nije navedeno kada su dvojica bivših direktora muzeja mogli počiniti krivično djelo, zbog čega sud nije bio u mogućnosti da razmatra ni eventualnu zastarjelost.

<<<Njegošev sat i zlatni pečat nestali iz Narodnog muzeja<<<

Tužilaštvo je istražne radnje u ovom predmetu pokrenulo po krivičnoj prijavi muzejskog tehničara Aleksandra Berkuljana, koji tvrdi da je iz Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju tokom nekoliko posljednjih decenija nestalo više od 2.900 predmeta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DUKLJA
Gost
DUKLJA

BERKULJANE SABLJO BRITKA I OVO JE NAŠA BITKA,POMOGATI SVETI ĐORĐE,SVETI ĐORĐE I ILIJA I OSTROŠKI VASILIJA.

DUKLJA
Gost
DUKLJA

MAKSIMALNI NADZOR NAD ANASTAZIJOM MIRANOIVIĆ I MINISTROM BOGDANOVIĆEM,OĆE DA ZATAŠKAJU DOSTA SATVARI.

DUKLJA
Gost
DUKLJA

Osnovni sud u Cetinju ,štiuti lupeže,neka Ćuković i Pejović ako nijesu krali dobrovoljno dozvole pretres i na taj nači odagnaju sumnju.BERKULJAN SVETI CVETALO,ĐE ČUJEŠ I ĐE NE ČUJEŠ.

4 pečata i sat
Gost
4 pečata i sat

Ću kontrolu Ćukovića i Pejovića! Na alkotest?

irvas
Gost
irvas

Drzava neorganizovana, kriminal organizovan !

Tomos
Gost
Tomos

“Sitnica” par hiljada eksponata, dragulj sa Filarmosa… To što je u državnom vlasništvu tako je završavali. A hoće i Manastire da uzmu…

komso
Gost
komso

nemoj tako…ne bi pavle bey zore…..samo sto moze…sojanovicu aj preko stitara…..

Stevo ronioc
Gost
Stevo ronioc

Kakve stanove, bolje da prerone druga mjesta?

Novljanin
Gost
Novljanin

Dolina Šanera!!!

daga
Gost
daga

“Osnovni sud u Cetinju ODBIO zahtjev Osnovnog Drzavnog tuzilastva za pretres stanova i prostorija bivsih direktora Cukovica i Pejovica”.Zapravo to je “bezpotrebno”jer su gospoda iz Osnovnog suda Cetinje na vrijeme “poslali brzojav”sto se sve moze desiti po pitanju istorijske PLJACKE exponata iz Muzeja,tako da je o tome i suvisno pricati,ali ostade “Kasno istraga u Muzej poce”.Izio vuk magarca.Dali se ovaj… Više »

bane
Gost
bane

obadvojicu treba uhapsiti,darivali su iz muzeja ka da im je od djeda ostalo.pejovic 4 puta renovira fasadu i krov.ka’ da je od papira

Send this to a friend