Kultura

Iva Mandić dobitnica počasnog priznanja na likovnom takmičenju LIDICE

Učenica Srednje likovne škole ”Petar Lubarda” Iva Mandić , koja je učestvovala na 47 međunarodnom likovnom takmičenju LIDICE 2019. u Republici Češkoj, dobitnica je počasnog priznanja, koje uručuje ambasador Češke Republike.

Ova ižložba je stekla reputaciju da je jedna od najvećih i najstarijih manifestacija u dječijoj umjetničkoj produkciji, ne samo u Češkoj već i u svijetu. Posljednjih godina primljeno je više od 25.000 radova iz 80 zemalja svijeta. Žiri čini internacionalno sudsko vijeće koje broji 25 članova – saopšteno je iz škole.

Učenicu je za ovo međunarodno takmičenje pripremala profesorica Mirjana Vučković, pod čijim mentorstvom već drugu godinu zaredom učenici osvajaju ovo prestižno priznanje.

Takmičenje je prvi put organizovano 1967. godine kao znak sjećanja na djecu iz češkog sela Lidice koje su ubili njemački nacisti, kao i na svu djecu koja su stradala u ratu. Takmičenje je dobilo međunarodne dimenzije 1973. godine kada su, osim djece iz Republike Češke, učestvovala i djeca iz cijelog svijeta.

Glavni organizator takmičenja je Lidice Memorijal institut, uz podršku Ministarstva kulture Češke Republike, Ministarstva prosvjete, mladih i sporta Republike Češke, Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike, Češke komisije za UNESCO i čeških centara.

Send this to a friend