Kultura Slike umjetnika Nikača i Erakovića

Izložba 365 dana zajedno: Kroz fotografije u svijet novih mogućnosti

U galeriji „Klub“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore otvorena je izložba fotografija „365 dana zajedno“, autora Ambroza Nikača i Relje Erakovića.

Projekat i izložba realizovani su u partnerstvu sa Centrom savremene umjetnosti i Crnogorskim Telekomom. Cijela priča trajala je godinu, tokom koje su dvojica umjetnika i prijatelja intenzivno razmjenjivali fotografije, uvodeći jedan drugog u svoj svijet i svakodnevicu.

Ambroz i Relja upoznali su se prije dvije godine na filmskoj školi namijenjenoj osobama sa invaliditetom sa različitih strana katedre. Kako se škola primicala kraju, njihovo prijateljstvo se razvijalo a želja da ostanu u kontaktu rezultirala je, saglasni su umjetnici, na najbolji način – projektom „365 dana zajedno“. Presudna je bila zajednička ljubav prema planini.

„Igrom slučaja upoznah Relju, i kroz priču a i kafu poneku vidjeh da i on voli i šume i gore, planine i svježi vazduh. Tako i poče ova naša priča; preko slika mi pričamo često, a ja ponekad zatvorim oči da osjetim taj vazduh svježi, kroz slike se prisjećam mog detinstva i kako bi lijepo bilo da se i ja tih vrhova dočepam. Mnogo sam proveo vremena u planini, nažalost sad više ne mogu da idem, ali zahvaljujući bratu Relji i njegovim fotografijama imam osjećaj kao da sam ponovo tamo. Kako kažu stari – nada zadnja umire, a ja planiram još dugo da živim. Ko zna šta će sjutra biti, moža i ja taj vrh posjetim“, kazao je Ambroz Nikač.

Projekat je od početka zamišljen da budu u stalnom kontaktu na jedan malo drugačiji način, upravo preko fotografija, snimajući, komentarišući i preko njih komunicirajući.

„Iako bliski, vodimo različite načine života, i ovo se nametnulo kao idealno rješenje da budemo ‘stalno zajedno’. I bićemo, stranice na društvenim mrežama će nastaviti da žive i poslije izložbe. Htjeli smo da pokažemo i da dobra fotografija – a nadam se da ih imamo bar nekoliko – može da se snimi i jednostavnijom kamerom, ovoga puta telefonom, jer smo željeli da uvijek možemo da podijelimo neki dobar trenutak. Držali smo se Njegoševe čuvene rečenice: boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka. Naravno, posebnu zahvalnost dugujemo Centru savremene umjetnosti gdje su radovi izloženi, i Telekomu zbog podrške tokom rada na projektu“, poručio je Relja Eraković.

Uz Centar savremene umjetnosti, u čijem je prostoru organizovana izložba kao kruna projekta „365 dana zajedno“, autore je podržao i Crnogorski Telekom.

Prema riječima PR-a te kompanije Matije Otaševića, Ambroz i Relja pokazali su nam da ne moramo da koristimo društvene mreže kako bismo iznova i iznova dijelili jednu te istu fotografiju – iz istog bazena, sa istim koktelom, istom pozadinom, iz istog luksuznog rizorta.

„Već možemo da ih koristimo kako bismo natjerali nekoga da se na trenutak udalji od sebe, zauzme drugačiju perspektivu i otkrije svijet nekih novih mogućnosti. Priča o tehnologiji za nas je priča o povezanosti. Ambroza i Relju povezala je ljubav prema umjetnosti, fotografiji i avanturi, a tehnologija je poslužila samo kao sredstvo da izraze isti senzibilitet i da prenesu poruku jedan drugom, a putem društvenih mreža i svima nama. I u tome su uspjeli – uveli su nas u svijet novih, i što je važnije, različitih mogućnosti“, kazao je Otašević.

Izložba „365 dana zajedno“ može se pogledati u galeriji „Krug“ Centra savremene umjetnosti do kraja ove sedmice.

Send this to a friend