Kultura

Izložbom fotografija pokazali da rodne uloge ne predstavljaju pravila

Izložba fotografija „Uloge“ autorke Marije Jovanović, koja je organizovana u okviru mjeseca ponosa, prikazuje različitost LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori i njihovih identiteta i proširuje pojmove rodnih normi.

Autorka izložbe „Uloge“, Marija Jovanović, navela je da je izložba „Uloge“ inspirisana ljudima koji se bore za svoj položaj u crnogorskom društvu.

„Mene najviše inspiriše kod svih ljudi koji su učestvovali, koji su svi iz LGBT zajednice, to što su borci i što su voljni da sebe izlože nekom riziku, stanu pred ljude koji ih osuđuju i žive onako kako osjećaju da treba, a ne kako im sistem određuje“, istakla je Jovanović.

Ona je kazala da je Ideja za izložbu „Uloge“ bila zamjena rodnih normi.

„Svaka osoba koja se percipirana kao žena ili muškarac, na fotografijama radi nešto što je tipično ili uobičajno za suprotan rod. Naziv „Uloge“ razvio se iz želje da dočaramo da su rodne uloge samo uloge i da ne predstavljaju nikakva pravila. Da muškarci i žene mogu da izađu iz okvira da su muškarci ili žene i da svako treba da osjeća slobodu da izrazi ono što želi“, pojasnila je Jovanović.

Predstavnica Kvir Montenegro, Marica Vlahović je, na otvaranju izložbe „Uloge”, navela da je izložba dio programa koji su pripremile nevladine organizacije Kvir Montenegro, Asocijacija Spektra i Juventas uoči mjeseca ponosa koji se svake godine, na globalno nivou, obilježava u junu.

„Ove godine je od posebnog značaja zato što se obilježava 50. godina od Stonvolske pobune, kada su prvi put LGBT osobe protestovale i zauzele se za svoja prava. To obilježavamo izložbom fotografija Marije Jovanović, koja je uradila deset fotografija na temu uloga koje LGBTIQ osobe žive u svakodnevnom životu“, rekla je Vlahović.

Ona je navela da su fotografijama prikazani identiteti LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori.

„U pripremi ove izložbe fotografija učestvovalo je sedam lezbejki, biseksualnih, gej, trans i kvir osoba, što po prvi put prikazuje raznolikost naše zajednice i različitost naših identiteta, a koja se ogleda u kretivnosti i umjetničkom izrazu mlade umjetnice Marije Jovanović“, istakla je Vlahović.

Ona je kazala da se izložba fotografija „Uloge“ realizuje u okviru projekta „Doprinos razvoju kvir umjetničke scene u Crnoj Gori“ koji sprovodi Kvir Monetenegro i Asocijacija Spektra, a koji je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore.

Predstavnica Asocijacije Spektra, Hana Konatar, kazala je da je koncept izložbe nastao na ideja da se predstave sve uloge koje LGBTIQ osobe imaju.

„Moje fotografije poručuju da svi imamo neke uloge u ovom društvu, koje su nam prepisane, neke odbijamo a neke rado usvajamo kao svoje, redefinišemo ili definišemo kako će izgledati određena uloga. Moja, kao i sve ostale fotografije koje čine ovu izložbu, proširuje pojam muževnosti ili ženstvenosti“, pojasnila je Konatar.

Ona je navela da fotografije iskazuju želju pripadnika LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori da žive van okvira koje im je društvo nametnulo.

„Svi imamo neke uloge i da smo, u zavisnosti od vremena, prostora i konteksta slobodniji, otvoreniji. Nadam se da će ova izložba prenijeti ono što smo htjelu da poručimo, odnosno da možemo da budemo ono što jesmo, muškarci, žene, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans ili rodno varijantne osobe onako kako kako mi to želimo i da ne postoji određeni okvir u koji bi trebalo da se uklopimo“, rekla je Konatar.

Postavku izložbe „Uloga“ čini deset fotografija, koje će biti izložene do 5. juna u Kombinat snack bar-u.

Send this to a friend