Kultura Bogdanović sa Garibaldijevom unukom

Jačanje odnosa sa Italijom moguće kroz kulturne projekte

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović susreo se danas na Cetinju sa Anitom Garibaldi, praunukom italijanskog generala i revolucionara Đuzepea Garibaldija.

Sagovornici su ocijenili značaj istorijskih odnosa između Garibaldija i crnogorske dinastije Petrović Njegoš, kao i uticaja koji su njegove ideje imale na oslobodilački pokret u Crnoj Gori u drugoj polovini 19. vijeka.

Bogdanović je naglasio važnost posjete gospođe Garibaldi Crnoj Gori kao još jednog priznanja tradicije bilateralnih odnosa sa Italijom čijem je razvoju posebno doprinio general Garibaldi. Dodatno, ministar Bogdanović je iskazao spremnost i otvorenost crnogorskog sektora kulture za realizaciju zajedničkih projekata i aktivnosti koje bi promovisale kako tradicionalnu umjetnost, sa osvrtom na istorijske odnose, tako i savremenu crnogorsku i italijansku umjetničku scenu.

Garibaldi je iskazala ogromnu čast zbog svoje prve posjete Crnoj Gori, zemlje kojoj je njen predak bio izuzetno privržen i posvećen. Takođe je naglasila da je njena porodica osnovala Garibaldijev muzej u kojem je poseban dio posvećen odnosima sa balkanskim zemljama, kao i da sa njihove strane postoji veliko interesovanje za zajedničke aktivnosti iz oblasti kulture.

Dogovoreno je da u narednom periodu budu osmišljene zajedničke inicijative za razmjenu naučnika iz oblasti istorije i kulture, kao i mladih umjetnika iz svih oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

Send this to a friend