Kultura

Jedan od najznačajnijih strip pedagoga gost 11. HSF-a

Na Hercegnovskom strip festivalu, koji se ove godine održava od 1. do 9. septembra na više lokacija u Herceg Novom, jedan od deset ovogodišnjih specijalnih gostiju biće Valerio Held, jedan od najuticajnijih i najtraženijih strip pedagoga italijanskog stripa, koji nerijetko drži radionice za najmlađe stripofile i crtače širom Evrope.

Held je rođen u Veneciji 8. avgusta 1958. godine, a nakon završetka Umjetničke Akademije u Veneciji počinje svoju aktivnost kao crtač u stidiju Lućana Gata kojeg smatra i svojim umejtničkim ocem, jer je ustvari pod njegovim pokroviteljstvom počeo crtati svoje prve stripove. U razdoblju od 1984. do 1986. objavljuje petnaest priča “Fix und Foxi”, za njemačkog izdavača Eriha Pabela. Potom svoju kreativnost Valerio Held stavlja na raspolaganju Dizniju i to radeći cijeli niz dobrih priča Mikija Mausa, Mini i družina, ali i u serijalu Diznijevog superheroja Paperinik. Held je bio saradnik, između ostalog, i za RCS, Motta enciklopedija, Juvenilia, Haribo, Tratto servizi per l’Arte, Gardaland, Mondadori, pa i za mjesečnik Prezzemolo. Zajedno sa scenaristom Brunom Conćinom, stvorio je porodicu “Duckis”, strip koji je u 5 serija i 10 samostalnih epizodnih priča objavljivan u italijanskom nedjeljniku “Topolino”(Mikijev almanah za italijansko tržište).

Valerio Held je učestvovao i u izradi knjige ,,Posljednja balada“ (L’ultima ballata) koja je posvećena jednom od najvećih umjetnika devete umjetnosti Hugu Pratu tvorcu Korta Maltezea.

Valerio Held će se u vođenju radionica i masterklasova pridružiti sada stalnim gostima HSF-a, pedagozima Tihomiru Tikulinu iz Zagreba i Vladimiru Vesoviću iz Beograda. Pored njih gosti Herceg Novog i strip festivala su i sjajni strip teoretičari i autori: Marko Stojanović, Emir Pašanović, Pavle Zelić, Iztok Sitar, Renato Vladimir – Renky, Luka Cakić, Milorad Vicanović – Maza, Stevan Subić, Krešimir Biuk, Ivan Šainović, Siniša Banović, Aleksa Gajić, Milica Mastelica, Dragana Kuprešanin, Bora Grbić.

Uz Valerija Helda i ranije predstavljenih R.M. Geru, Rožera Ibanjeza, Tonija Fejzulu, Gorana Sudžuku i Maurizzia di Vincenza preostala su još četiri velika strip autora koji su među specijalnim gostima, a čija će imena organizatori otkriti u narednim danima.

Status jednog od najboljih regionalnih strip festivala i imidž svima omiljene manifestacije posvećene devetoj umjetnosti, HSF je stekao okupljajući najveće evropske zvijezde iz svijeta stripa, ali i unapređivanjem strip-radionica i predavanja. Iskorak u tom smislu u ovogodišnjem izdanju HSF-a je i uspostavljanje saradnje sa hercegnovskim i tivatskim osnovnim školama, kao i sa školama crtanja iz Bara i Nikšića. Hercegnovski strip festival je uvijek potencirao rad sa najmlađim strip fanovima i crtačima, ali je ove godine taj segment obogaćen organizovanjem radionica na više lokacija – prostorije kluba KINO na trgu Nikole Đurkovića, terasa kafe bara Paluba na Škveru, naselje Green village Klinci na Luštici i beach bar Peoples na Milašinovića plaži na Toploj.

Dovođenjem Valeria Helda, italijanskog majstora stripa i pedagoga evropskog nivoa, HSF je ponovo napravio iskorak i ponovo dodatno podigao ljestvicu u organizacionom i programskom smislu i ponovo sa vrhunskim gostima obezbjedio izuzetno bogat program ispunjen izložbama, radionicama, predavanjima, besplatnim crtanjem za fanove, žurkama i berzom stripova.

Send this to a friend