Kultura

Jedino fotografsko svjedočanstvo o vladaru Crne Gore i Brda

Prilikom posljednjeg Njegoševog povratka iz Italije, fotograf Anastas Jovanović u svom bečkom ateljeu 1851. godine, nekoliko mjeseci pred Njegoševu smrt, snima talbotipski portret, jedino fotografsko svjedočanstvo o „vladaru Crne Gore i Brda“.

Talbotipist, fotograf, litograf, slikar i dizajner Anastas Jovanović (1817–1899) prva znanja o postupku dagerotipije stekao je kao student bečke Akademije Sv. Ane, gdje je studirao na odsjeku za slikarstvo. Beč je poslije Pariza bio drugi centar gdje se njegovalo umijeće fotografije.

Portret Njegoša je u neku ruku karakterističan, jer nam pruža mogućnost da sagledamo i neke Jovanovićeve karakteristične prilaze portretu. Kroz duže mirovanje, tada zahtijevano uslijed duge ekspozicije, Jovanović ne samo što postiže sintezu izraza već otkriva duh i ličnost portretisanog. Njemu čak nije ni važno što se ovim otkrivaju i neki nedostaci lica.

Fotograf-umjetnik, istraživač stare fotografije, pedagog Branibor Debeljković (1916-2003) piše o samom činu fotografisanja, pri nastajanju portreta u 19. vijeku, i oku majstora koje nam ne samo Njegoša, nego i Jovanovića predstavlja u drugom svjetlu.

„Portret Njegoša je tipičan ʼimpresionistički-reportažniʻ portret koji u sebi nosi analizu jednog trenutka. Taj ʼtrenutakʻ, s obzirom na doba kada je nastao, ne smijemo shvatiti u smislu savremenog fotografskog trenutka, u djelićima sekunde. Ovaj trenutak je katkad trajao i do pedeset sekundi, iako je ekspozicija duga, ona je bila i dovoljno kratka da se zabilježi i jedan jedinstveni ʼmomentalniʻ izgled vladike Rada. Baš taj koncentrisani izraz akumulisan u nepovjerljivom i namrštenom desnom oku, svakako da nije stalni lik vladičin.“

Dio teksta preuzet iz knjige Maje Đurić ”NJEGOŠ I POČECI FOTOGRAFIJE U CRNOJ GORI”

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Krsto
Gost
Krsto

Njegoš niđe za sebe nije rekao da je po nacionalnosti srbin. Pročitaj “Letopis matice srpske” iz 1825, serbi znači -pravoslavci.

murko
Gost
murko

Krsto u pravu si. I Italijan znači katolik. Kada odem u Nemačku tačno se zna ko su Italijani, pripadnici katoličke vere, a ko Protestanti. Njih zovu Nemci. Dosta Italijana ima u Spaniji, dok Srba ima najvise u Rusiji. 180 miliona.

Tomos
Gost
Tomos

Hahaha…

Tomos
Gost
Tomos

“Prosto vjeru što promjeni i drugu, no mu ne prosto bilo pred Bogom što ocrni obraz pred Svijetom što se nešće Srbinom zvati”… Kao što vidiš Njegoš precizno odvaja Vjeru i ime naroda. Kaže promjeni vjeru ako moraš ali ostani Srbin. Sve piše kod Njegoša a li moraš da čitaš a e sa ponavlja samo ono što si čuo od… Više »

Ćita banana
Gost
Ćita banana

Evo ga nas svetionik u ovim mracnim vremenima,sto napisa gorski vijenac kao spomenik da nas uvijek podsjeca ko smo i sta smo,a ostale ko su bili i cime se sad ponose!

Danko
Gost
Danko

Strasan tip! Samo da je malo vise pazio sto prica, sad nas nagrdise njegove rijeci mada smo sami krivi za to!

sa morske obale
Gost
sa morske obale

Svaka mu je bila i ostala sveta, dovijeka!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Mili Bože, ima l’ većeg čuda, no što pišu poslije Njegoša!

Tomos
Gost
Tomos

Ne treba On tebi da se prilagodi i… već ti Njemu…

Send this to a friend