Kultura Cimeša otvorio prvu promociju VI Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici

Jožef Bajza i Crna Gora, promocija knjige Nenada Stevovića

,,Knjiga je veliki spomenik koji okuplja i koji vodi čovjeka i čovječanstvo na put napretka” – ovim riječima Borislav Cimeša otvorio je prvu promociju VI Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici.

Na promociji je publici predstavljena knjiga Nenada Stevovića „Jožef Bajza i Crna Gora“. O knjizi su govorili autor Nenad Stevović, Novak Adžić, Marijan Mašo Miljić i Borislav Cimeša.

Učesnici su govorili o značaju mađarskog intelektualca Jožefa Bajze koji je svojim radom zadužio Crnu Goru. Baveći se crnogorskim pitanjem i njenim položajem između dva rata, Bajza je svojim studijama dao velik doprinos prepoznavajunju i očuvanju crnogorskog identiteta od strane tadašnje naučne scene. Jožef Bajza bio je mađarski akademik, univerzitetski profesor, bibliograf, mislilac evropskog značaja, autor poznate studije „Crnogorsko pitanje“ i prijatelj Crne Gore. Ipak, zbog nepoznavanja mađarskog jezika, njegovi radovi su bili nepoznati crnogorskom naučnom miljeu. Zahvaljujući autoru Nenadu Stevoviću, Bajzino djelo je ponovo dobilo na značaju.

,,Niko dosad ni u Crnoj Gori ni u njenom okruženju nije tako svestrano, ozbiljno i odgovorno pristupio ovome znamenitom čovjeku i njegovom djelu kao što je to učinio Nenad Stevović”, istakao je Marijan Mašo Miljić.

Stevović je autor brojnih knjiga, izdavač časopisa „Oganj“ glasila etničke zajednice Crnogoraca svijeta, član redakcije časopisa „Gledišta“.

,,Istraživač ne može biti onaj koji prepričava i reciklira već poznato publicistici ili naučnoj istoriografiji. Istraživač je samo onaj koji u domenu arhivistike doprinese nešto što do sada nije bilo poznato naučnoj istoriografiji. Nenad Stevović je prikazao da nije prepričivač i prepisivač već vrhunski istraživač koji je uradio ono što mnogi nijesu dosegli. On u naučnom smislu zaslužuje poštovanje i priznanje”, kazao je Adžić, naglašavajući Stevovićev značaj kao naučnika i istraživača.

Stevović se zahvalio i u duhu promocije poručio da je ključ opstanka jedne kulture identifikacija elemenata koji čine nacionalni identitet i njegovo nužno njegovanje.

VI Internacionalni sajam knjiga Podgorica 2020 koji se održava u Bemax aremo počeo je u utorak 29. septembra i trajaće do 3. oktobra. Predstaviće se više od 50 izdavača, a pripremljen je i raznovrstan program sajamskih aktivnosti.

Send this to a friend