Kultura

Jurić umjesto Čilikova

Radomir Jurić

Muzejski savjetnik iz Hrvatske Radomir Jurić imenovan je za novog predsjednika Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije Javne ustanove Narodni muzej Crne Gore. Jurić će naslijediti dr Aleksandra Čilikova koji je krajem prošle godine podnio ostavku zbog, kako je rekao Pobjedi, zdravstvenih razloga.

Ostavku je krajem 2018. podnio i Predrag Malbaša, a novi članovi komisije biće etnološkinja i muzejska savjetnica mr Zorica Mrvaljević, istoričar dr Slavko Burzanović i pravnica Valentina Vujović.

Iz starog sastava komisije, kako je Pobjedi nezvanično potvrđeno iz Ministarstva kulture, članovi će i dalje biti Anđe Kapičić, Nada Jabučanin, Violeta Vujisić, Jelena Krivokapić, Senad Crnovršanin, Lidija Mašanović i Silvana Radonjić.

Imenovanjem Radomira Jurića za predsjednika Državne komisije potvrđene su ranije nezvanične informacije Pobjede o inicijativi bivših članova ovog Vladinog tijela da se u komisiju uključe i međunarodni stručnjaci, koji bi nezavisno i bez konflikta interesa kontrolisali postupak revizije.

Odlazeći članovi Državne komisije, podsjetimo, krajem godine Ministarstvu kulture predložili su da nova komisija bude formirana od međunarodnih vrhunskih stručnjaka iz Zagreba, Ljubljane ili Beograda. Oni bi bili, kako je istakao jedan od izvora Pobjede, neutralni i realni, a ujedno bi se i manje sumnjalo u njihove konačne izvještaje. Nakon ostavki Čilikova i Malbaše, podsjetimo, Narodni muzej je krajem godine formirao Radnu grupu čiji je zadatak davanje savjetodavne i stručne pomoći u obavljanju poslova muzejske djelatnosti, naročito u prikupljanju podataka za stručnu obradu muzejskog materijala i muzejske dokumentacije.

U međuvremenu, muzejski tehničar Aleksandar Berkuljan proširio je krivičnu prijavu zbog nestanka velikog broja predmeta i ukazao na više hiljada drugih manjkova koji nijesu evidentirani tokom projekta revalorizacije 2013. i 2014. godine.

Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju, kod koga se predmet formiran po prijavi Berkuljana nalazi u fazi izviđaja, krajem decembra zatražilo je od cetinjskog Osnovnog suda odobrenje za pretres stanova bivših direktora Narodnog muzeja Petra Ćukovića i Pavla Pejovića. Sud je odbio ovaj zahtjev.

Ćuković i Pejović, podsjetimo, za Pobjedu su izjavili da se ne osjećaju odgovornim. Pozvali su tužilaštvo da dođe u njihove stanove i slobodno pretrese i provjeri njihovu imovinu.

Obojica su, kako su potvrdili Pobjedi, ranije saslušani u cetinjskom Osnovnom državnom tužilaštvu koje je u međuvremenu Pejovića označilo kao osumnjičenog.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dimay
Gost
Dimay

A ko ide u zatvor zbog toga što je pokradeno na hiljade eksponata?

Lokvanj
Gost
Lokvanj

Više ih je u Državnoj komisiji u konfliktu interesa, nego što to nije.

marko
Gost
marko

Mnogo je bivših službenika, odnosno funkcionera muzeja. A ni ovima iz SO Ct nije mjesto po nijednom kriterijumu u komisiji a i još nekim damama! A i bez ovog neutralca iz Zg se lako moglo! Zar nemamo nikog u CG ko bi ovaj posao obavio profesionalno i prije svega pošteno!?

Send this to a friend