Kultura

Kad hemijska olovka i parče papira postanu umjetničko djelo

Obična hemijska olovka, parče papira i slobodno vrijeme, dovoljni su Milošu Mikiću, talentovanom Podgoričaninu, da napravi djelo vrijedno divljenja.

Miloš Mikić
Miloš Mikić

Tragom mastila hemijske olovke na papiru, ili čak meniju, Miloš stvara crteže koji oduševljavaju članove njegove porodice i prijatelje.

Iako predstavljaju interesantne umjetnine, Miloš riječ umjetnik definiše strogo i precizno ne dozvoljavajući nam da ga tako nazovemo.

“Ono sto čini umjetnika umjetnikom je ono što on predstavlja. Danas se to plemenito zanimanje previše mistifikuje.Imamo razne pokušaje od nedostatka talenta preko izmišljanja gluposti, premalo uloženog truda jos manje rada i onda imamo cijeli jet-set ’post-moderna’ umjetnika. Iskreno, veliko je to zvanje za nas tako male. Ipak mora to zvanje da se zasluži ali NE na lokalnom nivou“, kaže na početku ragovora za CdM ovaj mladi, talentovani Podgoričanin.

Iako su ga životne okolnosti sa cetinjske likovne akademije odvele na neku drugu stranu, onu koju zovemo „borba za egzistenciju“, njegov talenat nije nestao. Izađe na vidjelo u trenucima dokolice.

“Ma nisu to ni crteži to su neke trenutne ideje koje bilježim i čuvam u nadi da ću nekad imati dovoljno vremena da od njih napravim nešto ozbiljnije. Nastaju obično na poslu kada nema posla, na pauzama, u prevozu. Tužno je gubiti vrijeme uzalud ako moze bar da se mašta“, izričit je naš sagovornik.

Običan posmatrač pred njegovim crtežima u čudu kaže “ma nemoguće da je ovo nastalo hemijskom olovkom“, ali upravo reakcija, to čuđenje i divljenje, sastavni su dio jednog umjetničkog djela.

“To su samo male skice na malim fomatima i teško da ostavljaju bez daha ali eto ponekad se zanesem i posvetim im mnogo vremena pa izgledaju kompletirano i interesantno jer nastaju na čudnim mjestima šankovima, frižiderima, klupama… Iskren da budem, vrijeme mi tako lijepo prolazi dok crtam i osjećam se prilično ispunjeno“, skromno priznaje Miloš.

Rijetki su oni koji poznaju suštinu bića jednog umjetnika. Zato oni uglavnom stvaraju u samoći i tišini, okruženi idejama koje tek kasnije prenose drugima.

To je slučaj i sa Milošem, koji nam kaže da ne bi mogao da zamisli život bez crtanja jer, kako navodi, stvaranje sa sobom donosi nove ideje i otklanja negativnu energiju.

“Nikad nisam mogao da crtam ili slikam ako sam pod stresom. To je nemoguće, bar meni. Ali ako prođe previše vremena da nešto ne uradim osjećam se prazno jer dok crtam misli lutaju, lete i nemaju kontrole… I da, mnogo dobrih rješenja sam dobio u momentima stvaranja jer se stvori neki vakum prostor i krene monolog“, objašnjava nam Miloš navodeći da mu ni čitav dan nije dovoljan za umjetnost.

“Nekad kada je bilo mnogo više slobodnog vremena znalo je da traje po 13-14 sati bez prestanka. Sada su mi dani prekratki. Premalo sati za sve životne obaveze“, priča nam talentovani Podgoričanin.

Od skromnog momka kao što je naš današnji sagovornik, teško da ćete izvući savjet ili poruku. Na pitanje šta bi poručio mladima koji žele da se posvete umjetnosti, Miloš kaže:

“Ne  bih volio da budem pogrešno shvaćen, jer talenat je talenat i kao takav nema neku veliku vrijednost, možda samo u početku. Talenat bez rada je uzaludan, mora se mnogo raditi, odricati i žrtvovati.Upravo zbog te spoznaje nikad nisam ni pokušavao da predstavim svoj rad jer sam svjestan koliko je potrebno da bi se čovjek predstavio djelom. A ako se ipak odvaže na taj put onda neka zasuču rukave i rade jer to je zanat koji se uči“, zaključuje Miloš u razgovoru za naš portal, a na vama je da uživate u njegovim neobičnim djelima koja, kako što smo i naveli na početku priče, nastaju na sasvim neuobičajen i neobičan način.

Branko Vukelić

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Eva
Gost
Eva

Zaista sjajno,ostrina do perfekcije.Mikiću,svaka ti čast…pozdrav veeeliki

Danče
Gost
Danče

Talenatan nasledio od oca. ponosan stric Danče iz Kragujevca

Matej
Gost
Matej

Mikeli je cudo nije pokazao sve ,ali skroman bravo

Lix
Gost
Lix

Moj kum…skroman kao i uvijek..talentovan..steta sto zbog egzistencije nije mogao svoje ideje i mastu da sprovede u djelo. Svakako Bravo Milose!!!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Momku svaka cast! Divim se ljudima koji lijepo crtaju jer je to ono sto volim, a za sta nemam ni gram talenta. Dosta ljudi zna da crta lijepo ali Milos je u onoj maloj grupi koja crta fenomenalno

Fidelio Kastro
Gost
Fidelio Kastro

Tehnika crtanja savrsena.Bog ti je dao nebeske pokrete.Linija beskonacna.Divno .Rijetko ko moze ovako.Momak ,sa koje si planete?

ana
Gost
ana

ove slike što ste pokazali nijedna mi nije lijepa. ali kad voli neka škraba

Switzerland ?
Gost
Switzerland ?

Kakvih ima slika za odmaranje oči ??

Mira
Gost
Mira

Ovo je super, bravo!

gost
Gost
gost

Bravo, momak. Svaka cast i na crtezima i na rijecima…

Send this to a friend