Kultura crnogorska konoteka

Kadrovi koji bude uspomene: Pogledajte prilog o Titogradu

Iz serijala kratkih video prikaza crnogorskih gradova kroz vrijeme, uz instrumentale naših autorskih bendova alternativne muzike, Kinoteka predstavlja prilog o Titogradu.

Muzika: Andrija Pejović – Melting.

Crnogorska kinoteka osnovana je 2000. godine, sa primarnim ciljem prikupljanja i čuvanja crnogorskih filmova, filmova crnogorskih autora, te filmova proizvedenih u Crnoj Gori i o Crnoj Gori.

Prikazivanjem filmova od umjetničkog, kulturnog, istorijskog i naučnog značaja, publici se pruža uvid u nacionalnu i svjetsku filmsku baštinu. Crnogorska kinoteka je otvorena za sve istraživače koji se bave istorijom i teorijom filma, studente filmskih škola i poklonike filma uopšte.

Najstariji materijal u posjedu Crnogorske kinoteke datira iz avgusta 1910. godine i odnosi se na proglašenje Crne Gore za Kraljevinu i krunidbene svečanosti na Cetinju.

M. Drašković

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Micoli
Gost
Micoli

Sjecam se kad se cekao autobus preko puta opstine …svaki dan preko viseceg prelazih… kakvo vrijeme lijepo …skroz drugi maniri ljudi su bili , dosta prirodniji nego danas

Yugoslavija
Gost
Yugoslavija

Nekad bila braca,danas krvnici.

vesko
Gost
vesko

Na ovim snimcima se vidi nastanak urbanistickig haosa sa kojim se Podgorica i danas suocava.Umjesto da su se uhvatili u kostac sa problemima u Staroj i Mirkovoj varosi dok se nesto moglo uciniti,tadasnji urbanisti i arhitekte su krenuli linijom manjeg otpora i poceli da grade na desnoj obali Morace cineci i to bez pravih planova pa i tu opet imamo… Više »

kum Žoržo
Gost
kum Žoržo

Vesko totalno nisi u pravu… Upravo su kvartovi preko Morače primjer urbanistički zaokružene cjeline … Koje je imala sve što treba… Zgrada, parking, vrtić, škola, park, klupa, zelenilo, prodavnica, dvorište, trotoar.. e kad se završio socijalizam pa počela prvo tranzicija pa onda demokratija, upravo ti kvartovi su uništeni… Umjesto da se grad širi, počeo je da se skuplja… Izgradili su… Više »

Trojke
Gost
Trojke

Nekad grad, sad selo.

Vukovic M.
Gost
Vukovic M.

Gledam ovo kroz neku tugu i nostalgiju( vjerovatno zato sto nisam zivio u ovim lijepim vremenima) ali kada budu ovo moji roditelji gledali sto su rodjeni u sami centar Tg a rodjeni su 50tih i 60tih mislim da ce gledati sa dosta tuge sa ogromnom kolicinom nostalgije i sa suzama u ocima.. PODGOORICE GRADE MOJ SIN SAM TVOJ!!!

Mirko
Gost
Mirko

izgleda jezivo

Pg - Tg
Gost
Pg - Tg

Lijepo se podsjetiti stare Podgorice i Titograda…bravo za C.G. kinoteku

zoka
Gost
zoka

hahah kakve su bile kante od auta hahah..

Jelisaveta kaza
Gost
Jelisaveta kaza

Nostalgija🤗Sve najljepse emocije budi Titograd

Sasa
Gost
Sasa

Pjesacke zone, parkinzi garaze, parkovi, zelenilo, drvoredi, kamen, drvo, prorodni materijali, saobracaj izmjestati iz centra, obilaznice, kulturni sadrzaji, koncerti, predstave, ozivjeti gradske ulice, sadrzaji za djecu. Sacuvati Goricu, Negosev park, Ljubovic, Karadjordjev park, Kraljev park, povezati ga sa renoviranim Trgom Bozane Vucinic……….. To cini grad,

Podgorica
Gost
Podgorica

Grad sa najruznijim trgom, mislim na Beko i Atomsko skloniste, glavnom bezlicnom ulicom Slobode kao i neiznivelisanim i raznoraznim trotoarima Zelenilo ga izvlaci i u novije vrijeme pjesacke zone

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

Titograde grade moj.

Send this to a friend