Kultura Međunarodni festival gitare doveo poznate španske virtuoze

Kako je flamenko osvojio Nikšić

Ovih dana Nikšić je u znaku gitare, flamenka i velikih španskh umjetnika. Četrnaesti Međunarodni festival gitare, koji se održava pod sloganom ¡Viva España! doveo je u grad pod Trebjesom, Huana Manuela Kanjizaresa, jednog od najznačajnijih i najuticajnijih flamenko umjetnika današnjice i španskog virtuoza Huana Karlosa Gomeza.

Kanjizares je najprije nastupio na svečanom otvaranju, kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orekstrom, pod dirigentskom palicom Nade Matošević Orešković iz Hrvatske. Tom prilikom izveden je njegov „Mediteranski koncert“, koji je komponovao u čast Hoakinu Rodrigu, slavnom španskom kompozitoru koji ga je, kako sam kaže, uveo u simfonijski svijet.

“Ovdje mi se dopada jer je publika jako entuzijastična kada je muzika u pitanju. Osim toga, saradnja sa Crnogorskim simfonijskim orekstrom je jako lijepa. Orkestar je ritmičan i kvalitetan na sceni”, kazao je Kanjizares.

Pred punom salom Nikšićkog pozorišta Kanjizares je nastupio i dan kasnije sa svojim dugogodišnjim kolegom i prijateljem Gomezom. Bio je to praznik gitare i noć flamenka za nikšićku pubiku.

Koncert je bio posvećen flamenko muzici, ali je bilo i segmenata klasične muzike i muzike posvećene Manuelu de Falji.

“To je bila kombincija različitih stilova, ali sa fokusom na flamenko. Otac mi je pjevao flamenko, a moj stariji brat je gitarista flamenka. Flamenko je duboko ukorijenjen u mom životu. Za mene je to prirodno kao i disanje. Flamenko direktno projektuje život umjetnika. To je originalan i spontan jezik”, objasnio je umjetnik koji je trenutno usredsređen na komponovanje i priprema kompoziciju za španski plivački tim uz koju će nastupiti na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju.

Okupljajući umjetnike svjetskog renoema, Međunarodni festival gitare Nikšić izdvaja se već 14 godina kao jedna od najznačajnijih manifestacija na cnogorskoj kulturno-umjetničkoj sceni, koja je svoje mjesto našla i na evrpskoj kulturnoj mapi.

Festival gitare u Nikšiću je značajna kulturna manifestacija koja doprinosi afirmaciji i razvoju gitarske umjetnosti, ali je i model važne integracije crnogorske kulture u evropske programe saradnje i naš doprinos izgradnji evropskog kulturnog identiteta.

U tom kontekstu, ovogodišnje festivalsko izdanje, koje se realizuje uz podršku Evropske unije, odnosno Programa Kreativna Evropa, ima posebno mjesto u kulturnoj ponudi Crne Gore i potvrda je naših stremljenja ka prepoznatim i priznatim evropskim vrijednostima, kazao je minister kulture u Vladi Crne Gore, Aleksandar Bogdanović, na samom početku festivala.

Manifestaciju, čiji je organizator NVO „Anagastum“, osim Muzičkog centra Crne Gore, podržali su Ministarstvo kulture Vlade Crne Gore, Opština Nikšić, JU „Zahumlje“ i Nikšićko pozorište.

M.Drašković

 

Send this to a friend