Kultura

Kako je pisala Ugrešić: Sve što se dogodilo u bivšoj Jugoslaviji je sramno

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Poznata hrvatska književnica Dubravka Ugrešić preminula je u petak u Amsterdamu u 73. godini. Bila je cijenjena i nagrađivana književnica, naučnica i publicistkinja koja je devedesetih godina prošlog vijeka pisala protiv rata, nacionalizma i etničke mržnje.

Kasnije je te tekstove sakupila i objavila u zbirci „Kultura laži“, zbog čega je u javnosti i medijima proglašena narodnim neprijateljem.

Tih godina, bila je primorana da napusti Hrvatsku, nakon čega nekoliko godina provodi u Njemačkoj, potom u SAD-u, a od 2001. u živi u Amsterdamu.

Dobitnica je nekoliko međunarodnih književnih nagrada među kojima je tzv. američki Nobel – Međunarodna nagrada za književnost „Neustadt“, Austrijska nagrada za evropsku književnost, nagrade za eseje „Jean Améry“.

Prošle godine bila je među nominovanim kandidatima za Nobelovu nagradu.

Nagradu koju je u Srbiji osvojila je „Meša Selimović“, a izdvaja se i kao prva žena koja je dobitnica Ninove nagrade za roman godine 1988. godine.

U intervjuu nedjeljniku Vreme 2003. godine, na pitanje o romanu „Muzej bezuvjetne predaje“ govorila je o izbjeglištvu.

„Emotivni prtljag izbjeglica iz bivše Jugoslavije je ogroman. Nema većeg tereta od stida. Sve što se dogodilo u bivšoj Jugoslaviji je sramno. Čak i ako ste neposredna žrtva, to ne znači da vas nije stid. Stidite se zbog onih koji su vas doveli u situaciju da bježite, zbog onih koji su do juče bili vaši dobri susjedi, a onda su krenuli da vas kolju. Taj cio emotivni prtljag teško je bilo s kim iskomunicirati. Jer, slušalac traži jednostavno objašnjenje. Što se bivše Jugoslavije tiče, objašnjenje nije jednostavno. Zato je prtljaga eks-jugoslovenskog izbjeglice puno teža od samog vlasnika prtljage“, govorila je.

O sebi je pisala da „nije emigrant“.

„Sama nisam ni emigrant, ni bjegunac, ni politički azilant. Spisateljica sam, koja je u jednom trenutku odlučila da više ne živi u svojoj državi jer njena država više nije bila njena“, navela je u jednom svom tekstu o tome „kako je pisati u egzilu“.

Svako od nas, govorila je, sam bira svoj put.

„Izgnanstvo samo po sebi nije moralna kategorija, kao što ni ostanak sam po sebi nije moralna kategorija. Što se književnosti tiče, svako od nas bira svoj put i svaki je rizičan. Što se mojih eseja tiče, oni su bili moj način da se konfrontiram s realnošću oko sebe. Vrijeme će pokazati da li će moji eseji za nekih desetak godina ostati tek loši pamfleti ili će se, kao svaka prava književnost, moći čitati i tada kada više neće biti stvarnosti na koju se moji eseji odnose“, rekla je te 2003. godine.

U tom egzilu, koji je vremenom postao emigracija, njene knjige prevedene su na više od 20 jezika.

Po njenom romanu „Štefica Cvek u raljama života“ Rajko Grlić režirao je 1984. film „U raljama života“ s Dubravkom Ugrešić kao scenaristicom i Batom Živojinovićem i Vitomirom Lončar u glavnim ulogama.

Ugrešić je predavala na više američkih i evropskih univerziteta, uključujući Harvard, UCLA, Kolumbija i Slobodni univerzitet u Berlinu.

Preminula je u Amsterdamu u 73. godini.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sasha
Gost
sasha

Izuzetno dobar pisac i jos bolji covijek. Njene rijeci o ex jugoslavenskom izbjeglici pogadjaju direkt u srce. Slava ti i pocivaj u miru.

svizajedno
Gost
svizajedno

Slava i veliko hvala gospodji Ugresic na svemu dobrom i lijepom sto si nam je pružila …. , počivaj u miru draga Dubravka … 🙏

Eto tako
Gost
Eto tako

I sve sto se dogodilo Srbijanci su zamutili i dalje mute

Send this to a friend