Kultura

Kako nas je Giga Moravac zauvijek promijenio

Dese se tako uloge koje, ma koliko da godine prolaze, ne blijede. Dese se, osvoje publiku i gledaoci im se uvijek rado vraćaju. Nikad jednostavno ne dosade, jer nas promijene i jer su nalik nama. Baš takva uloga je bila uloga Gige Moravca koju je Marko Nikolić dobio 1987. u seriji “Bolji život”. Dobro ste izračunali. Prošle su od tada 32 godine, a Giga omiljen kao i nekad.

U seriji scenarista Siniše i Ljiljane Pavića i reditelja Mihaila Vukobratića Nikolić je igrao glavu porodice Popadić, Dragišu Popadića, čiji je nadimak bio Giga Moravac.

Gledaoci su iz nedjelje u nedjelju hrlili pred male ekrane ne bi li saznali šta se to novo desilo Gigi. Zabavljao ih je, iskrenošću, ironijom, problemima koje su i oni doživaljali.

“Istu muku mučim, Gigo”, govorili bi mu. A znate šta je u toj indentifikaciji bilo veoma važno? Giga Moravac je svaki put gurao naprijed.

Osim one osnovne veze publika- glumac koja se završava na nivou zabave, otišao je korak dalje. I pokazao im je: da nije lako biti glava porodice, da je u redu reći da nije lako nositi tu odgovornost, ali da se od porodice nikad ne odustaje.

Da živ čovjek pogreši, da se prepusti strastima, pa ako shvati da to nije put kojim treba da krene, da je u redu da oprosti sebi, a i drugima i da se vrati na svoj životni kolosjek (prikazao je to kroz odnos sa sekretaricom Darom i odnos sa suprugom Emilijom).

Pokazao je da je najbolji onaj šef koji razumije ljude sa kojima radi i koji svoj autoritet nikada ne zloupotreblja niti ističe, a istovremeno uživa poštovanje onih kojima je nadređen.

Nije nimalo nevažno bilo to što je radio sa ženama, sa velikim brojem žena u kolektivu i bio omiljen šef.

Bio je i otac. Najrealniji. Koliko njih se prepoznalo u Gigi i Bobi, Gigi i Guzi i Gigi i Lidiji. Nekad strog, nekad nemoćan, nekad prijek, ali uvijek pun ljubavi.

I kako je samo volio Giga Moravac! Imao je baš široko srce koje je umjelo da ga skupo košta. I iznad svega volio je svoju Emiliju.

Da, ljubavi naizgled drugačijih ljudi i te kako umiju da uspiju i traju cio život.

Jurio je Giga za novcem, ali novac nikad nije gospodario njime.

Bio je veseljak, kad mu je život pružao šansu za veseljem u jurnjavi za boljim životom.

Bio je dobar, nerijetko i naivan i čovjek poput svih nas.

Zato smo ga voljeli i zato ga volimo! U potrazi za svojim boljim životom.

https://www.youtube.com/watch?v=EJZ2rIuv29U

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
xxy
Gost
xxy

Cuven je i po ulozi Jova Radmilovica u serijalu “Budva na pjenu od mora”.

Anonimus
Gost
Anonimus

Giga je srbijanski četnik.

Golija
Gost
Golija

Jesmo li mi Srbi ili Crnogorci ? Crnogorce bi prije promijenio Gigo sa Lukova !

Send this to a friend