Kultura

Kako se gradio Mauzolej Vladike Danila na Orlovom kršu

Na Orlovom kršu, brežuljku koji se uzdiže i dominira jugozapadnim dijelom Cetinja, u blizini Cetinjskog manastira nalazi se mauzolej vladike Danila, osnivača novog Cetinjskog manastira i dinastije Petrović Njegoš.

Grobnica je napravljena u čast proslave dvjestogodišnjice vladavine kuće Petrovića, objavljeno je na Facebook stranici Ars Montenegro.

Vladika Danilo je bio sahranjen u manastiru Podostrog, kod Budve, a njegove kosti su prenijete na Cetinje 1853. godine,u doba knjaza Danila.

Mauzolej je podignut 1896. godine, po ideji knjaževe kćerke Jelene, buduće italijanske kraljice.

Arhitektonsku razradu projekta napravio je francuski arhitekta Fruše. Mauzolej je izveden od kamena sa Ljubovića, radovima je rukovodio inženjer Andrija Radović, dok su majstori bili sa Korčule i iz Crne Gore.

Svojim uspjelim arhitektonskim rješenjima, spomenik je gotovo srastao sa Orlovim kršem čineći ga prepoznatljivim i dominantnim simbolom Cetinja. Spomenik je podignut na vještacki formiranom platou, uređenom kao mali park, na njegovoj samoj ivici u sjeveroistočnom uglu da bi bio jasno vidljiv iz grada.

Monumentalni kameni sarkofag sa visoko postavljenim krstom na širokoj čeonoj kamenoj ploči sa natpisom, leži na prostranom kamenom postamentu do koga vode tri stepenika.

Na gornjoj ploči sarkofaga reljefno su postavljeni simboli svjetovne i duhovne vlasti vladike Danila, sa bočnih strana stilizovani ukrasi i simboli-krst, krug i cvijet. Na istočnoj strani, u kružnom medaljonu, apliciran je bronzani reljef vladičine glave u profile.

Nad sarkofagom, oslanjajući se na četiri vitka stuba,uzdiže se baldahin koji predstavlja nebeski svod. Baldahin se na stubove oslanja pomoću četiri višestruko profilisana luka u čijim se centrima nalazi po jedan veci kamen-tjemenac na kojima se nalaze reljefne predstave razlicitih grbova: državni, porodični i vladičanski.

Gipsanim člancima koji su ukrašeni stilizovanim cvjetovima, svod je podijeljen na četiri segmenta u čijem se centru nalazi veća rozeta. Predstavu nebeskog svoda dočarava veći broj gipsanih u zlato obojenih zvjezdica na plavoj osnovi.

Do platoa sa spomenikom vodi put trasiran sa jugozapadne strane Orlova krša.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Istoričar
Gost
Istoričar

Odličan tekst. Nadam se da ćete objaviti i jedan o tome kako je srušena Njegoševa kapela, a podignut Mauzolej. Vrlo zanimljiva priča.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dobra ideja. Ispravka , kad je do temelja srušena Njegoševa kapela 1924 godine, na njeno mjesto je 1925 podignuta Aleksandrova kapela, koju je posvetio svom sinu i Sv. Đorđu, slavi Karađorđevića. A kad je Aleksandrova kapela srušena, podignut je mauzolej. Vrlo zanimljiva priča.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Veseli staropodgoričanine, unuk Kralja Nikole, princ Mihailo Petrović u svojim memoarima demantuje tu tvoju priču. A trebalo bi bar toliko da znaš da je Sveti Đorđe Slava Petrovića.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Opet oprem sa manipulacijama. Moja priča se ne može demantovati. Postoje fotografije sa rušenja koje svako može da vidi. Postoje nacrti za mauzolej ali je Aleksandru bio skup. I postoje dokumenta sa otvaranja. I ti to dobro znaš, no lažeš za pare.

Sahat Kula
Gost
Sahat Kula

@Stara Podgorica: Eh, samo da nije te sitnice da je Đurđevdan krsna slava i Petrovića što si perfidno prećutao. Takva vam je svaka poluistina. Pa je i obnavljanje i širenje crkve po Petrovićima postalo rušenje po Dukljanima. Nego, ko su ti Petrovići da pričaju o svojoj istoriji, valjda Šerbo i Adnan znaju bolje? I kako misliš da laže za pare… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

O Sahat Kula/Oprem. Znaš da to nije istina što pišeš ali dnevnicu treba zaradit. Jak ti je patriotizam kad si zbog Mašana promijenio naciju. Tužni ste i pretužni. Srbi su u Crnoj Gori ok, no vi Posrbice ne znate što ćete. Bez matične države i protiv svoje države. Jad i bijeda.

Sahat Kula
Gost
Sahat Kula

@Stara Podgorica: Šta nije istina? Da Petrovićima nije slava Đurđevdan? Da Njegoševa kapela nije bila bombardovana od strane Austrougarske, pa zbog toga obnovljena? Šta? Uhvaćen u laži, pa drugome da laže.

pgp
Gost
pgp

Opreme pozdravi Rista i neka vrati one pare.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Veseli staropodgoričanine, ti si najviše demantovana osoba na ovom sajtu. A Princ Mihailo Petrović piše: Grob Vladike Rada u spomen kapeli na vrhu Lovćena je srpska nacionalna svetinja. U prvom svjetskom ratu , austrougarski okupator bio je porušio kapelu, a kovčeg sa Njegoševim kostima je prenijet zahvaljujući Mitropolitu Mitrofanu. Poslije oslobođenja, kapelu je sa pijetetom obnovio kralj Aleksandar: nova kapela… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oprem. Znam da si vidio fotografije na kojima Srbi 1924-e do temelja ruše Njegoševu kapelu. Svako može daih vidi. Ima i fotografija na kojoj se vidi da je vrlo malo bila oštećena. I nije tačno da je bila vjerna replika. Liči ali se jasno vide razlike. I sve same laži ili manipulacije.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Veseli staropodgoričanine, na internetu imaju se mogu naći fotografije od fotografa Svetozara Tošića, gdje se vidi kako je izgledala kapela prije početka rekonstrukcije. A zašto ti braniš austrougare koji su je srušili ti znaš bolje.

Istina
Gost
Istina

Istine radi, krsna slava Karađorđevića je Sveti Andreja Prvozvani

iff
Gost
iff

“Danil, vladika cetinjski, Njegoš, vojevodič srpskoj zemlji, kupi ovo svetoje jevangelije cenoju zlatic 5 u Ivana Kaluđerovića s Risna, prineseno ot zemlji moldavskije nekotorim kupcem i semu mi od našega truda upravismo srebro obraz Hristov i četiri jevanđelista i s druge strane pečah ot srebra 5, u sve pečah 10, i priložih ga u Patrijaršiji peckoj, hramu Vaznesenija Hristova, i… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

…vojevodič crnogorskoj zemlji….

Kako vam nije dosadno da podmećete …. nevjerovatno.
Crna Gora Crnogorci Crnogorsko Crnoj Gori Crnogorskim ….
Neka nam je vječna domovina.
Sretni smo što smo doživjeli njeno oslobođenje.
Korak po korak.

Blagi
Gost
Blagi

Ama čoče jes crnogorskoj, ali on sam je napisao svojom rukom srpskoj, ne znam sad kako da ga kaznimo zbog toga.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Svaka vam je istina takva. Tako ste u zakoniku Knjaza Danila dodali Srbe, iako ih u rukopisu nema, izmislili stihove o Veroljubu i Rodoljubu i pripisali ih Njegošu. Kako reče Ćosić otac srpske nacije: Laž, laž i samo laž.

Kmjjsn
Gost
Kmjjsn

@Stara Podgorica: Ti si svjestan da za tri sekunde guglanja možeš da nađeš fototip ovoga citata gdje piše SRPSKOJ zemlji? I šta uopšte znači dati minus na istorijski citat? Ozbiljno pitam? Ja sada napišem “Rim je glavni grad Italije” i neko mi lupi minus? Šta?

realno
Gost
realno

Kosovo je Srbija ???? e pa kako sijes tako zanjes moj srpine. a vi znate sto ste sijali ođe.!!!! i jos sijete!!!

Vesna
Gost
Vesna

Neka je vjecna Crna Gora

Zabjelo je majk
Gost
Zabjelo je majk

Je li radi Boga velikoga bosnjacka stranka ili sd imala kojega ministra u to doba, ma ne?

Dirigent
Gost
Dirigent

Mitropolit Danilo kojega je Crnogorski Narod izabrao i postavio dobroviljno na čelu Crnogorske pravoslavne crkve je zaslužio i više od mauzoleja. Ali dobro je i ovo. Dok u isto vrijeme Turci u Srbiji daju a ponekad i ne daju ferman za nekog popa. Da ne pricano o crkvi da li su je smjeli graditi bez turskog znanja. Sam Beograd je… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Vladiku Danila je 1700. godine u Sečuju za Mitropolita Crnogorskog rukopoložio srpski patrijarh Arsenije III Čarnojević. Pročitaj i pismo koje je Vladika Danilo uputio “poštovanim knezovima i starješinama crnogorskim” iz 1714. godine.

Dirigent
Gost
Dirigent

I sta je tu sporno?

Janjo
Gost
Janjo

Rukolopolozio, normlana stvar da neko iz druge pravoslavne crkve rukopolozi… to je priznanje Srpske crkve i svog pravoslavlja!!!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Janjo, naravno da je normalno da Patrijarh rukopoloži svog Mitropolita.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Opet Mićune manipulišeš. Nije to njegov Mitropolit, nita ga je on birao. Birali su ga Crnogorci a on nije imao nikakav uticaj, jer crkva nije bila srpska. I ti to znaš, no si na radnom mjestu pa moraš tako.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Veseli Medo, zašto je onda Vladika Danilo išao u Sečuj da bi bio rukopoložen od srpskog Patrijarha Arsenija III Čarnojevića? Možda ne znaš da je Mitropolit Visarion Borilović, rukopoložen u Peći takođe od srpskog Patrijarha Arsenija III Čarnojevića.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

I opet manipulacije. Sad imamo Mitropoliju u Crnoj Gori. Kad Amfilohije ne bude više Mitropolit, oćemo li mi u Crnoj Gori birat Mitropolita SP?. Nećemo. Irinej će. To je razlika između Autokefalne crkve kakva je bila u Crnoj Gori i tvoje srpske, kojoj su Turci birali poglavare.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Veseli Medo, sledeći Mitropolit crnogorsko-primorski će takođe biti iz Crne Gore. Nego, jesu li Turci birali i srpskog Patrijarha Gavrila, koji je izabran u Manastiru Morača 1648?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Moj dirigente ako malo razmisliš , a ako išta znaš svatićeš koliku si nebulozu smjestio u komentar.Kažeš da se u Srbiji nije smjela gradit crkva bez Turskog odobrenja, a u CG jeste?! Onda Boka definitivno nije u CG nego u Srbiji jer se u Boki morala dobit dozvola za gradnju pravoslavnih i katoličkih hramova i za to se prevelika cijena… Više »

Iri
Gost
Iri

Ako malo bolje pogledate sarkofag vidjete ta 4 C.Molimo domace izdajnike da ne komentarisu ovu temu.

Dirigent
Gost
Dirigent

Bio sam na Orlov Krš dosta puta i toga nema. Ti kad bi malo bolje citao istoriju mogao bi da vidiš (ako želiš) da 4C je tek posle 1918 inportovano u CG. Jer se posle okupacije nije smjela nositi Crnogorska kapa ako se ne prišiju 4C… Plus što je 1918 odmah počeo da se primjenjuje srpski obrazovni sistem u CG… Više »

Iri
Gost
Iri

Ne postujete ni kad vas neko zamoli…..

Leleku
Gost
Leleku

To je Vizantisko nasledje i sta je tu problem? Sastav Vizantije i okrenuti Carigradu bili i?

Siki
Gost
Siki

Bas bi lepo bilo da kazes sta je crnogorska kapa imala prije 4S. Prava crnogorska kapa je ona sa 4S, a kasnije su pomodari poceli da stavljaju svoje inicijale, petokrake, ptice…, tako da danas nosi kome sta pane na pamet.

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Krst koji koriste Srbi u grbu je dio grba vizantijske dinastije Komnin. Ocila su stilizovana mala slova beta ( grcko pismo ) kao pocetna slova od rijeci basileus (Βασιλεύς) kod nas vasilevs. Oznacavala su vlast na sve cetiri strane svijeta. Do sretenjskog ustava to o nije bio srpski grb.

Kimi Rajkonen
Gost
Kimi Rajkonen

Dje su komentari o Srbiji i Crnoj gori jeli ovo Srpsko ili nase?

Borko Kakaricka
Gost
Borko Kakaricka

Ovaj krug znaci ustvari 4C okrenuti jedan drugom tako je na baretki i nosio Kapetan Dragan jer oznacavaju jedinstvo Srbstva ne ovi 4 C te okrecu ledja jedno drugom

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ma nisi to smio reći sve i da je tako. Ima ih nekolicina što će zbog toga morat tabletu za pritisak popit.

Iri
Gost
Iri

Jesu to one male turske tablete?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Taman si Borko za Kakaricku. Smije li iko išta napravit da vi 4 s ne vidite. Biće da su Petrovići to viđeli od kapetana Dragana, kojeg ste iskoristili ka krpu i kad je zatvora dopanuo, niko mu se od Srba ne okrenu. Kad ste za svoje, koji su vam valjali takvi, ne čudi što ste palili i ubijali po Crnoj… Više »

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

Znak 4C tj. ocila koja su srbi prisvojili i smislili parolu je stari vizantijski znak koji ima značenje i koji se pojavljivao na zastavama Vizantije. Na grbu obnovljene Vizantije nalazila su se četiri slova “β” koja imaju identičan oblik sa ćiriličnim slovom “V”. Reč je o akronimu motoa dinastije Paleolog tj. motoa Vizantije: “Car Careva, Caruje nad Carevima“ (“Βασιλεὺς Βασιλέων,… Više »

Siki
Gost
Siki

Ovo je korak u povratku na srpske korijene. Poceli su da priznaju da je 4S srpski znak koji se odvajkada nosio u Crnoj Gori jer je Crna Gora srpska drzava. Eto neka vam bude da su Vizantijskog porijekla, ali su ih samo Srbi koristili.

Send this to a friend