Kultura Zapjevali na manifestaciji Baščaršijske noći

KIC Pop hor oduševio Sarajlije

U okviru prestižne tradicionalne manifestacije – 24. festivala “Baščaršijske noći” sinoć se pred brojnom sarajevskom publikom premijerno predstavio KIC pop hor koncertom pod nazivom “Pod sjajem zvijezda”.

Debitantski međunarodni nastup KIC pop hora naišao je na oduševljenje, pozitivne reakcije i ovacije publike koja je sa zadovoljstvom pratila koncert na centralnom sarajevskom trgu. 

Posebno dobro, divna sarajevska publika reagovala je na izvođenje pjesme “Sarajevo ljubavi moja”, sa solistom Andrijom Stanićem i “Večeras je naša fešta”, sa solistom Draganom Radulovićem, kao i kada je hor posljednje stihove otpjevao – “Ko ne pjeva Sarajlija nije”! Mlada pjevačica Mila Nikić, gošća hora izazvala je takođe burne aplauze prepunog Trga oslobođenja izvodeći “No roots” i “We are the champion”, a u znak sjajne izvedbe publika joj je dobacila crvenu ružu na scenu. Sarajlije su sa horom pjevale većinu repertoara među kojima su “Djevojko mala”, “Kao da je bilo nekad”, “Zlatni dan”, a svakako gromoglasni aplauz i impresije publike izazvao je poznati Šobićev hit “Djon”, koji je hor ponovo izveo na drugom bisu, jer je publika to tražila. Lavina pozitivnih komentara publike poput, divite, kakvo osvježenje, divna energija, kada ćete opet doći, i slično mogli su se čuti tokom i nakon koncerta.

Sjajna atmosfera i ushićenje publike vraćala je KIC pop hor dva puta na scenu, a prije drugog bisa, prisutnima se obratila direktorica KIC-a “Budo Tomović” i menadžerka hora Snežana Burzan koja je zahvalila publici na fantastičnoj podršci, a takođe i Bosanskom kulturnom centru na pozivu da budu dio Baščaršijskih noći. Burzan je pozvala na scenu direktoricu Bosanskog kulturnog centra Sanelu Lemeš kojoj je zahvalila na gostoprimstvu, a zahvalnost i oduševljenje nastupom KIC pop hora nije izostalo i od gđe Lemeš koja je iskoristila priliku i naš hor pozvala da i sljedeće godine bude gost Sarajeva. Za koncert KIC pop hora vladalo je značajno interesovanje bosanskih medija, pa je tv1 u okviru uživo uključenja najavila atmosferu sa probe, a Federalna televizija je napravila duži prilog o horu, o saradnji dva kulturna centra, o emocijama koje hor izaziva pjevajući nostalgične ex-yu pjesme, o antifašističkom repertoaru i dr.

Hor se pod dirigentskom palicom prof. Saše Barjaktarovića predstavio domaćim i inostranim pop i rok hitovima, kompozicijama iz mjuzikala i filmova, a solisti na koncertu bili su: Mila Nikić, Vesna Kraljević, Sanja Crvenica, Andrija Stanić i Dragan Radulović. Ovo je 43. koncert hora koji postoji tek 2 godine i 5 mjeseci.

Podsjećamo, ovim koncertom je obnovljena saradnja Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” (KIC) i Bosansko kulturnog centra kantona Sarajevo (BKC), nakon što su dvije vodeće kulturne institucije Podgorice i Sarajeva potpisale Protokol o saradnji sredinom juna ove godine. Cilj uspostavljene saradnje je uz ostalo jačanje kulturnih veza između ova dva grada, razmjena umjetničkih programa, afirmacija regionalnog kulturološkog zajedništva, ali i razvijanje dobrosusjedskih odnosa dvije zemlje, kroz umjetnost, kulturu i tradiciju. Nakon gostovanja KIC pop hora, dvije institucije su dogovorile da na jesen podgoričko “srce kulture grada” bude domaćin nekog od programa u produkciji sarajevskog BKC-a.

Send this to a friend