Kultura

Klasična muzika nije oblik zabave, već duhovno iskustvo

Pijanistkinja glamurozne muzikalnosti Valentina Lisica, koja je uz pomoć novih digitalnih formi postala jedan od najgledanijih klasičnih muzičara na internetu, nastupa večeras na Kotor artu.

Na Don Brankovim danima muzike Lisica će u Crkvi Sv. Duha, u 21:30 sati izvesti „Dvoglasne invencije” Johana Sebastijana Baha, „Krajzlerijanu“ Roberta Šumana, Skerco br. 2 Frederika Šopena, „Noćnog Gaspara“ Morisa Ravela, kao i „Slike sa izložbe“ Modesta Musorgskog. Resital, koji je za sve posjetioce besplatan, biće održan u znak podrške Kotor artu, bez honorara.

Valentina Lisica klavir je počela da svira sa samo tri godine. Na svjetskoj sceni je debitovala u centru „Linkoln“ u Njujorku, nakon čega su uslijedili uspješni koncerti ne samo na američkom, već i na evropskom kontinentu. U Londonu je debitovala 2012. godine, i taj koncert, koji je snimila izdavačka kuća „Decca Classics” postao je njeno prvo izdanje za ovu izdavačku kuću. Ujedno, to je bio prvi HD prenos uživo preko interneta. Lisica je ubrzo uspjeh na internetu pretvorila u bogatu koncertnu karijeru. Danas nastupa širom Evrope, SAD i Japana, u Seulu, Meksiku, Hong Kongu, Tajvanu.

Da li ste ranije bili na ovim prostorima ili je ovo prvi put da ste na Balkanu?

“U regionu sam nastupala jedino u Ljubljani prije nekoliko godina. Dakle, prvi put ću svirati u vašoj zemlji. Vrlo sam srećna što sam došla. Imam dosta onlajn obožavalaca za koje znam da će doći sa raznih strana da me čuju”.

Izvešćete stilski veoma raznovrstan program. Kako biste opisali, na primjer, Šumanovu „Krajzlerijanu“ i Ravelovog „Noćnog Gaspara“?

“Krajzlerijana je fantastično putovanje u um i dušu kreativnog duha Šumana. Slušajući ga, može se razumjeti izraz „muzika počinje tamo gdje riječi prestaju“. „Noćni Gaspar“ kombinuje najljepše impresionističke boje sa nevjerovatnim romantizmom. To je pravi „horor film“ u muzici, gdje su naše najgore noćne more pretočene u najzanimljiviju muziku”.

Živjeli ste u Ukrajini, u SAD, sada živite u Francuskoj. Gdje biste voljeli da vas put dalje odvede, u koju zemlju?

“Mene je teško pratiti! Upravo sam se preselila u predgrađe Rima. Prija mi sunce i plivanje u bazenu dok se odmaram od vježbanja. Za kratko slobodno vrijeme sam naučila novu vještinu obrezivanje maslina. Koliko se pijanista može time pohvaliti? Sad ozbiljno. Puno vremena provodim na putu i uživam u nekoliko tihih dana na bilo kojem mjestu, ali brzo se zaželim koncertnih turneja. Ove jeseni, u toku jednog mjeseca, imam koncerte u Evropi, Aziji, Africi i Južnoj Americi. To je puno putovanja”.

 Jedna ste od prvih pijanistkinja koja je popularnost i slavu stekla preko interneta, nakon čega je uslijedila uspješna svjetska koncertna karijera. Kako se sada osjećate, poslije velikog uspjeha u virtuelnom i realnom svijetu?

“Ništa ne može da zamijeni živo izvođenje, neposrednu interakciju izvođača i slušaoca. Stvara se poseban magnetizam zbog kog koncert postaje nezaboravan. Jutjub je bio (i ostao) veoma korisna platforma za popularizaciju umjetnika, za pronalaženje sopstvene publike, obožavalaca. Naš zadatak je da ih dovedemo u koncertne dvorane. Drago mi je da sam privukla toliko ljudi širom svijeta, naročito mladu publiku. Uprkos tome što imam „normalnu” karijeru, nastavljam sa objavljivanjem Jutjub videa, kao neke vrste javne službe, edukovanjem novih ljubitelja muzike širom svijeta, inspirišući mnogo mladih da počnu ili nastave da sviraju muziku, da otvore svoja srca emocijama koje može dati samo klasična muzika”.

Kako ste došli na ideju da snimite svoja izvođenja i objavite ih na internetu?

“Bilo j e sasvim slučajno. Volim da probam nove stvari. Jutjub je bio nova stvar i ja sam probala! Nikada nisam pomislila da ću postati „Jutjub poznata ličnost”. Jednostavno sam uvijek bila ja ista na ekranu kompjutera i u stvarnom životu. Vjerovatno je publika instinktivno osjetila moju iskrenost”.

Potpisali ste ekskluzivni ugovor sa čuvenom izdavačkom kućom „Decca Classics”, za koju ste snimili 14 diskova od 2012. godine.

“Da, i upravo sam za osam dana u studiju snimila pet novih kompakt-diskova, sa muzikom Baha, Šopena, Rahmanjinova, Šumana, Ravela, Musorgskog. Sljedeće godine me očekuje ogroman projekat snimanja kompletnih klavirskih djela veoma poznatog kompozitora. Projekat je za sada tajna, ali mogu da kažem da ćemo objaviti set od osam kompakt diskova! Dakle, čeka me puno posla”.

Send this to a friend