Kultura

Književnost danas moramo poštovati više nego ikad

Ovogodišnji Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja će pod sloganom “Imamo svijet za tebe”, biti održan od 2. do 9. maja u tržnom centru Delta Siti. Poseban segment izdanja biće promocija karijernih prilika u Crnoj Gori, naglasio je na konferenciji za novinare ministar prosvjete Damir Šehović.

Obrazovanje i zapošljavanje

“Smatram da je obaveza svih učesnika da na najbolji mogući način iskoriste ovu manifestaciju i uključe se u uvezivanje ponude i tražnje na crnogorskom tržištu rada. Praktična nastava na fakultetima i njeno unapređenj e u srednjim školama, stipendije za deficitarna zanimanja, formiranje fonda za talentovane učenike, organizacija nastave u osnovnim i srednjim školama na principima interaktivnosti i faktičkog usvajanja znanja, a ne samo reprodukcije, te jačanje kvaliteta visokog obrazovanje, koraci su ovog Ministarstva ka istom onom cilju koji se promoviše i ovim Sajmom društvu koje čita, hoće i zna. Zbog svega navedenog tradicije koju ova manifestacija ima, i ugleda koji uživa, te brojnih segmenata koji se odnose na kulturu, obrazovanje i zapošljavanje, vrijednost Sajma za kulturni etos Podgorice i Crne Gore je nesporna”, kazao je Šehović dodajući da ga posebno raduje činjenica da je Sajam od prošle godine obogaćen i aspektom promocije obrazovanja.

“Ove godine takođe će se, kroz saradnju sa Ministarstvom, predstaviti jedanaest srednjih škola, od čega deset stručnih i dvije gimnazije. To je od posebne važnosti za Ministarstvo prosvjete u tenutku kada intenzivno poručujemo javnosti da je odluka u vezi sa upisom srednje škole ozbiljan i važan zadatak, a da su naše srednje stručne škole sjajan izbor za svu djecu koja imaju takve afinitete”, naglasio je Šehović.

Novine manifestacije

Kroz svoje kontinuirano, dvanaestogodišnje trajanje, Sajam je, kako smatra ministar, postao dio tradicije Glavnog grada, što ima poseban značaj u vremenu kada je knjiga najveće blago civilizacije.

“U vremenima kada se živi brzo i nekad manje kvalitetno, knjigu moramo poštovati više nego ikad”, kazao je Šehović.

Direktor podgoričke izdavačke kuće “Nova knjiga”, koja je i organizator manifestacije, Predrag Uljarević, podsjetio je da čitalačka publika iz cijele Crne Gore godinama posjećuje sajam, te da je do sada, u okviru pratećih programa, u sklopu manifestacije realizovano oko 600 književnih promocija, autorskih večeri i predstavljanja najznačajnijih stvaralaca iz Crne Gore i regiona.

“U prethodnih 11 godina bilježimo ukupno više od 300 hiljada posjeta, što samo za sebe govori o mjestu koje Sajam zauzima kod čitalačke publike”, naglasio je Uljarević. On se osvrnuo i na novi segment Sajma promociju zapošljavanja u Crnoj Gori, koji se realizuje u saradnji sa portalom zaposli.me.

“Nudimo mogućnost firmama i kompanijama da predstave svoje poslovne mogućnosti i slobodna radna mjesta tokom trajanja sajma”, objasnio je Uljarević.

Ispred portala zaposli.me govorio je Danilo Popović koji je ocijenio da su kultura zapošljavanja i obrazovanja dio istog procesa.

“Srećni smo što, prvi put u Crnoj Gori, imamo priliku da formiramo jedinstven koncept, zahvaljujući viziji organizatora sajma. Naš zadatak je da prezentujemo poslovne prilike svim zainteresovanim posjetiocima, ali i da pokušamo da formiramo širu mrežu poslodavaca, koji bi promovisali svoju sezonsku ponudu poslova. Ukoliko bi prosječni Crnogorac čitao mnogo više i imao mnogo jače obrazovanje, bio bi konkurentniji na tržištu rada”, smatra Popović.

Kao i ranijih godina, biće uručene sajamske nagrade za kompletnu izdavacku produkciju, izdavački poduhvat, najbolju ediciju, unaprijeđenje dječijeg izdavaštva, najbolje opremljeno umjetničko izdanje, najbolje opremljenu ediciju, najbolje opremljenu knjigu, najbolje opremljen štand, priznanje za napredak u obrazovanju i unapređenje obrazovnog procesa.

Send this to a friend