Kultura

Ko može da izvede Verdijev “Rekvijem” već je u Evropi

FOTO: Duško Miljanić

Izvođenjem jednog od najzahtjevnijih djela svjetske muzičke literature, “Rekvijema” Đuzepea Verdija u interpretaciji Crnogorskog simfonijskog orkestra i crnogorskog horskog ansambla na Velikoj sceni nacionalnog teatra završeno je 16. izdanje Međunarodnog muzičkog festivala “A tempo”. Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska, publika u CNP-u premijerno je čula Verdijevo djelo, a solisti su bili renomirani interpretatori sopran Snežana Savičić-Sekulić, mecosopran Iva Mrvoš-Anokić, tenor Domagoj Dorotić i bas Ivica Šarić.

FOTO: Duško Miljanić

Nove mogućnosti

Ko god je i sa kakvim god motivima došao u srijedu veče u Crnogorsko narodno pozorište otišao je sa utiskom više o tome koliko je veličanstvena Verdijeva muzika, ali i utiscima o zaista izvanrednim solistima, o jednom krajnje spremnom i preciznom orkestru, o horu koji je sastavljen od više manjih cjelina ali je zaista funkcionisao kao jedna, i nadasve utiscima o Grigoriju Krasku kao čovjeku koji je sposoban da iznese jedan ovakav projekat, kazao je nakon koncerta direktor Muzičkog centra Crne Gore Žarko Mirković.

FOTO: Duško Miljanić

“Svi zajedno stekli smo utisak o novim mogućnostima naše sredine da u vlastitoj produkciji prezentuje jedno ovakvo djelo. Zadovoljni smo i mislimo da je ovo korak naprijed i da je ovo zaista pravi korak na profesionalnom putu izvođenja najsloženijih muzičkih djela, i što je još važnije mislim da je ovo jedan od koraka ka tome da muzika u Crnoj Gori zauzme u najvećoj mjeri mjesto koje joj pripada”, naveo je Mirković.

Kako ističe, projekti se ne mjere po broju izvođača i sali u kojoj se izvode, već po utisku koji ostave.

FOTO: Duško Miljanić

“Vjerujem da niko nije imao problem sa salom, jer ono što je dolazilo sa scene potrlo je nekomfornost scene na kojoj se ovo izvodilo. Svakako da će bolja sala, ona koja je muzici i namijenjena, pružiti mogućnost da se slobodnije upuštamo u slične projekte i pružiti publici priliku da više uživa a konačno i nama, što nije beznačajno, naprotiv, priliku da ono što izvedemo trajno zabilježimo na kvalitetan način”, kazao je Mirković.

Nesvakidašnja prilika

Ivicu Šarića je publika u Podgorici i na Cetinju imala priliku da sluša više puta i kako kaže Crnogorci su ga dva puta iznenadili.

FOTO: Duško Miljanić

“Prvi put, kada sam dobio poziv da budem dio prve crnogorske nacionalne opere ‘Balkanske carice’ mislio sam da je nešto savremeno, pa sam rekao – ‘Jao, nemojte, meni se ne da više raditi’, ali su mi rekli da je u pitanju djelo napisano 1890 i neke godine. Nikada se nisam pokajao što sam bio dio tog projekta. Drugi put sam se još više iznenadio kada me je pozvao Žarko Mirković i rekao da će se raditi Verdijev Rekvijem. Pitao sam ga – ‘Znate vi šta je Verdijev Rekvijem? To se ne izvodi svaki dan ni u Evropi’. Ali, ono što smo večeras čuli na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta vrijedi para i para, i to treba da shvate moji kolege političari. Treba da shvate šta za Crnu Goru znači izvesti Rekvijem, jer sa ovim djelom Podgorica se svrstala u evropske metropole kulture. Onaj ko može ovo da izvede, on je u Evropi”, istakao je Šarić.

Da bi se izveo Verdijev “Rekvijem” potrebno je obezbijediti sve uslove – veliki ansambl, veliki hor, brojan orekstar i dobre soliste, istakla je Snežana Savičić-Sekulić.

“Onog trenutka kada izađemo na scenu sve to postaje ‘živa stvar’ i mnogo faktora utiče na to kako će koncert izgledati. Moramo dati 100 posto, a kada koncert dođe sve je stvar trenutka. Svako odgovara za sebe i za onaj dio koji mu je dodjeljen. Moram da odam veliku pohvalu, veliko divljenje Žarku Mirkoviću koji je obezbijedio da se ovaj koncert desi, a mislim da publika u Crnoj Gori zaslužuje ovakve muzičke ugođaje”, kazale je Savičić-Sekulić dodajući da je izuzetno uzbudljivo izvoditi djelo sa dubokim tekstom posvećenim mrtvima.

“‘Rekvijem’ donosi mir, tjera nas na lično preispitivanje – ko smo i gdje smo u odnosu na cijeli svijet, zašto smo došli ovdje i sa kojim ciljem. Naročito je lijepo kada ovo pjevate u nedjelji pred Vaskrs, koju doživljavam na poseban način, i mislim da mi nije slučajno dodjeljen koncert”, kazala je umjetnica.

Send this to a friend