Kultura

Kolege se oprostile od Mrguda: Uprkos nadimku pamtićemo njegov jedinstven osmijeh

Miodrag Radovanović Mrgud bio je veliki glumac i profesionalac, sjajan partner u predstavama, moderan, tačan, brilijantan, ispred svog vremena, rečeno je juče na komemoraciji glumcu Jugoslovenskog dramskog pozorišta koji je preminuo 14. januara.

Glumica Branka Petrić rekla je da je “Mrgud do posljednjeg njihovog viđenja bio pun energije”.

Ništa nije u tvojoj pojavi, glasu, radoznalosti o svemu što te okružuje, govorilo o tvom odlasku, rekla je Petrić na komemoraciji u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP).

Petrić je istakla da su njegovi dijalozi u predstavama “bili pravo glumačko umijeće i majstorstvo”, “glas jasan, dikcija savršena”.

Da postoji nagrada za dikciju za glumce u poznim godinama sigurno bi je ti dobio, rekla je Petrić, naglašavajući da je Radovanović bio stub pozorišta, profesionalac i sjajan partner, “što nije čest slučaj kod glumaca”.

Uloga Šicera je ušla u legendu, naglasila je Branka Petrić.

Direktorka JDP Tamara Vučković Manojlović podsjetila je da je Radovanović bio u JDP skoro od osnivanja, još kao student, a stalni član tog teatra je od 1955. godine.

U JDP je odigrao više od 100 uloga, više od 150 uloga na televiziji, a dobio je i brojna priznanja i nagrade, istakla je Vučković Manojlović, naglašavajući da je Radovanović i po odlasku u penziju nastavio da igra u JDP.

Radovanović je, prema njenim riječima, igrao u predstavama koje su imale dug vijek, poput “Mletačkog trgovca” ili “Tako je moralo biti”.

U predstavi “Tako je moralo biti” odigrao je posljednju ulogu 27. februara 2018. godine, rekla je Vučković Manojlović i naglasila da će kolege i publika Radovanovića pamtiti kao velikog profesionalca.

I uprkos njegovom nadimku pamtićemo njegov jedinstven osmijeh koji je uvijek bio tu kada je dolazio u pozorište, istakla je ona.

Od Miodraga Radovanovića Mrguda video porukom oprostili su se glumci Irfan Mensur i Slavko Štimac.

Radovanović je sahranjen juče u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Send this to a friend