Kultura I ove godine u Zetskom domu Dan umjetničkog obrazovanja

Kraljevsko pozorište Zetski dom nastavlja da obrazuje mlade

Kraljevsko pozorište Zetski dom i u ovoj školskoj godini nastavlja sa svojim obrazovnim segmentom koji je, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Narodnim muzejem započet 2018, a podrazumijeva postojanje Studija Kraljevskog pozorišta i Dana umjetničkog obrazovanja.

Budući da je u pozorištu u toku rad na predstavi “Tri sestre”, na radost brojnih mališana crnogorske Prijestonice koji su nestrpljivo očekivali njegov početak, rad Studija krenuo je u Cetinjskoj gimnaziji, čija je uprava sa puno entuzijazma prigrlila ideju da na aneko vrijeme ugosti Studio i đake Cetinja koji znanja stečena u školi, na ovaj način nadograđuju i proširuju.

Priliku da budu dio Studia ove godine imaju djeca podijeljena po uzrastu u tri grupe: 35 djece od 6 do 10 godina u prvoj, oko 15 učenika koja imaju od 11do 14 godina u drugoj, dok treću grupu sačinjava oko 15 mladih od 15 do 19 godina. Budući da je najviše polaznika u najmlađoj grupi, ima još prostora za zainteresovane učenike u dvije starije grupe. Studio se održava dva puta nedjeljno: ponedeljkom i četvrtkom.

Dan umjetničkog obrazovanja počinje sjutra i na taj način će teatar opet ujediniti pozorišnu i školsku godinu. U posjetu dolaze dvije gimnazije: žabljačka”17 septembar” i bjelopoljska “Miloje Dobrašinović” , a biće izvedena predstava “Bog masakra”, u režiji Siniše Evtimova.

Postojanjem ova dva obrazovna segmenta, najstarijem crnogorskom teatru- Kraljevskom pozorištu Zetski dom, vraćena je obrazovna uloga, utkana u njegove temelje 1884, a dječiji žamor, mašta i osmijesi vratili su se u Zetski dom.

Dan umjetničkog obrazovanja, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Narodnim muzejem dao je očigledne rezultate- djeca i mladi dolaze u teatar, svakog dana MIT festivala oni su bili u pozorištu pokazujući konstantno da su postali najljepša pozorišna publika. Nakon mnogo vremena u kojima Cetinje, Podgorica kao i mnogi drugi gradovi nisu imali pozorište, zbog čega danas imamo u tom smislu generacije koje su propustile mnogo, čini se da se za nepune dvije pozorišne sezone, dugoročni cilj već počeo ostvarivati. A put ostvarivanja te najuzvišenije misije tek je pred Kraljevskim pozorištem.

Nastavkom Dana umjetničkog obrazovanja ostvaruje se unaprijed zacrtani plan svih uključenih institucija da projekat preraste u stalnu aktivnost, i kao takav postane jedna od najvećih baza za povezivanje kulture i obrazovanja, ikad iniciranih u regionu. Tokom posjeta djeca će i ove godine imati prevoz koji je obezbijedilo Ministarstvo prosvjete Crne Gore, kao i lunch-pakete koje obezbjeđuje takođe Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa kuhinjom Doma učenika i studenata.

Naravno, zahvaljujući radu Studija Kraljevskog pozorišta koji vodi professor FDU Petar Pejaković, koji je zapravo prvi dramski studio u Crnoj Gori koji radi u sklopu državne institucije, takođe potpuno besplatno, djeca će nastaviti da dobijaju nova znanja i proširuju svoje vidike kroz umjetnost , riječ i pokret.

„Vaspitanje duše je naš cilj, u kome je fokus dobar i zdrav mladi čovjek, kulturan, svjestan svojih mogućnosti i želja, čovjek koji teži razvoju znanja, igre, mašte, hrabrosti, mlada osoba koja nije zaražena banalnom svakodnevicom, dnevnom politikom, nacionalizmima i najrazličitijim predrasudama, već mlada osoba koja korača putem dobra, ljubavi, morala i najviših ljudskih vrijednosti“, kazala je o obrazovnom segmentu teatra njegova umjetnička direktorica Lidija Dedović.

Send this to a friend