Kultura

Kreativna Crna Gora: Podrška Astalu podsticaj afirmaciji industrijskog dizajna

Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija.

Obezbjeđivanjem osnovnih uslova i sredstava za rad – prostora, opreme, promocije i sl. sa sigurnošću možemo reći da je Ministarstvo zajedno sa autorima, uspješno pokrenulo 10 novih biznisa u kulturi, čime želimo motivisati i druge umjetnike da se na pred stojeće konkurse prijave sa svojim inicijativma i idejama.

Imajući u vidu značaj programa „Kreativna Crna Gora“, prevashodno u pogledu afirmacije autora i značaja njihovih projekata za stvaranje crnogorskog kulturnog proizvoda, Ministarstvo kulture nastojaće da javnosti predstavi svakog od njih, uz projekte čiji su autori.

Autori jedne od 11 ideja podržanih putem konkursa „Kreativna Crna Gora“ su „Astal Design“ iz Nikšića. U pitanju je projekat industrijskog dizajna, odnosno kreiranja i proizvodnje komadnog namještaja, koji po mnogo čemu ima posebnu i prepoznatljivu liniju, inspirisanu i tradicionalnim elementima iz prošlosti Crne Gore. Zahvaljujući programu „Kreativna Crna Gora“, proizvodi će naći put ka tržištu, a kako se autori nadaju – ne samo domaćem.

Nikola Pejović iz „Astal Design“ objašnjava kako je čitav projekat nastao nakon zajedničke ideje tri prijatelja, još tokom njihovih studentskih dana.

“Tada smo težili da ljubav prema dizajnu i biznisu pretočimo u zajedničku ideju i da osnujemo firmu koja će se baviti projektom i izradom namještaja. Naša firma sada može da pruži kompletne radove u unutrašnjosti prostora”, kazao je Pejović.

On je kazao kako program „Kreativna Crna Gora“ nudi dobre mogućnosti za dalji razvoj njihovog projekta.

“Kreativne industrije su jedan sjajan pravac za firmu koja se bavi industrijskim dizajnom, dakle da imate svoj brend za masovnu proizvodnju i da ga izvozite. U tom cilju, već smo u kontaktu sa nekim firmama iz Slovenije i Hrvatske”, zaključio je on.

Iz „Astal Design“ poručuju kako su njihovi ključni ciljevi za predstojeći period – razvoj brenda, širenje kapaciteta i kupovina novih mašina.

Send this to a friend