Kultura

Kreativna Crna Gora: Podrška prvoj grnčarskoj radionici za proizvode široke upotrebe

Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija.

Obezbjeđivanjem osnovnih uslova i sredstava za rad – prostora, opreme, promocije i sl. sa sigurnošću možemo reći da je Ministarstvo zajedno sa autorima, uspješno pokrenulo 10 novih biznisa u kulturi, čime želimo motivisati i druge umjetnike da se na pred stojeće konkurse prijave sa svojim inicijativma i idejama.

Imajući u vidu značaj programa „Kreativna Crna Gora“, prevashodno u pogledu afirmacije autora i značaja njihovih projekata za stvaranje crnogorskog kulturnog proizvoda, Ministarstvo kulture nastojaće da javnosti predstavi svakog od njih, uz projekte čiji su autori.

Autori jedne od 11 ideja podržanih putem konkursa „Kreativna Crna Gora“ su Bogdan Darmanović i Snežana Pupović iz Podgorice, koji dolaze iz grnčarske radionice „Shimmpo“. U pitanju je projekat ručne izrade unikatnih tanjira sa karakteristikama Crne Gore, koji su, prije svega, namijenjeni turističkom i ugostiteljskom tržištu.

Rezultat njihovog rada već je vidljiv, a Bogdan Darmanović ističe kako su došli na ideju da se bave grnčarijom.

“Kako smo i sami veliki ljubitelji hrane, došli smo na ideju da bi bilo zanimljivo da napravimo unikatne tanjire, na kojima će biti predstavljeni motivi karakteristični za podneblje Crne Gore. Tako smo do sada ručno izradili tanjire sa motivima šipka, masline i smokve. Za izradu seta tanjira treba oko mjesec, radimo ih ručno, zatim slikamo na njima i to je zaista nešto što predstavlja primjer kreativne industrije”, kazao je Darmanović.

Snežana Pupović naglašava kako je „Shimmpo“ danas jedina radionica u Crnoj Gori koja se bavi grnčarijom.

“Sada ćemo više biti fokusirani na teksturu i kolorit Crne Gore – kao što su tekstura planina ili kamena, kolorit jezera i mora. Sigurna sam da će to izgledati jako zanimljivo. Dobili smo podršku putem programa „Kreativna Crna Gora“ i to je odlično, pomogli su nam da nabavimo materijal i da krenemo sa radom i jedna od najboljih ideja bila je upravo grnčarija”, istakla je Pupović.

Iz radionice „Shimmpo“ kažu kako će primjena tanjira biti širokog spektra – od svakodnevne upotrebe do ukrasa, odnosno suvenira.

Send this to a friend