Kultura živimo kulturu

Kreativna Crna Gora: Proizvodnja i regionalna promocija dizajnerskog namještaja Forma 01

Ministarstvo kulture, u sklopu kampanje „Živimo kulturu“, nastavlja sa predstavljanjem autora čiji rad je podržan na drugom konkursu za kreativne industrije, u okviru programa „Kreativna Crna Gora“.

Među odabranih trinaest projekata je i „Forma 01” industrijske dizajnerke iz Podgorice Ive Đurović, koja kroz svoj rad uvodi inovativni pristup u proizvodnji namještaja, ali i načinu na koji ga koristimo.

Budući da je proizvodima „Forma 01“ kreirana ozbiljna tržišno-konkuretna estetska varijacija, koja ima tendenciju za izvoz u zemlje regiona, podrška Ministarstva kulture usmjerena je na uspostavljanje proizvodnje ove serije, ali i na promociju proizvoda na relevantnim tržištima.

S obzirom na to da se primarno bavi dizajnom namještaja, Iva Đurović kaže da je ovaj projekat, na kojem radi već godinama, počeo od istraživanja forme.

„Projekat „Forma 01“ zapravo je krenuo od jednog malog coffe table koji je izlagan na raznim međunarodnim sajmovima, od Beograda do Kelna, i bio nagrađivan. Nakon toga, odlučila sam da proširim svoj rad i predstavim ga kao seriju namještaja“, napominje Đurović.

Kako kaže, njen rad, tj. istraživanje teče prvenstveno kroz formu.

„Prvo tražim formu, a nakon toga ulazim u materijalizaciju. Svaka forma, logično, prati određenu materijalizaciju, koja mora biti opravdana. Za dizajn namještaja vrlo je važna njegova namjena i funkcionalnost“, pojašnjava Đurović.

U dizajniranju komada namještaja, prednost daje prirodnim materijalima, kao što su kamen i drvo.

„Skandinavija ima taj duh tipolgije namještaja koji meni stvara određeni vid uzora. To je i način na koji bih voljela da u budućnosti promišljam o svom dizajnerskom radu u ovoj oblasti“, naglašava Đurović.

Podsjeća i na činjenicu da Crnoj Gori, generalno, nedostaje proizvodnja dizajnerskih komada namještaja.

„Iz tog razloga, meni je čast da budem takoreći začetnik proizvodnje dizajnerskog namještaja u našoj zemlji. Svakako, bila bih jako srećna i ako bi se moj dizajn prepoznao van naših granica i ušao u proizvodnju širom svijeta“, poručuje Đurović.

Podsjetimo, Ministarstvo kulture raspisalo je nedavno i treći Konkurs za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja u skladu sa Akcionim planom programa „Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija“ u 2020. godini.

Imajući u vidu situaciju izazvanu pandemijom korona virusa, a u okviru mjera podrške oblasti kulture, Ministarstvo kulture ove godine, pored planiranih 100.000 eura, uvećalo je iznos fonda za ovaj konkurs za dodatnih 50.000. Na ovaj način obezbijeđena je veća podrška, a samim tim i održivost ove važne oblasti kulture u aktuelnim okolnostima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nema veza
Gost
Nema veza

Iva je prelijepa, dizajn prelijep a i inicijativa Ministarstva kulture takođe.
Na ovo treba trošit pare, plus reklama obično se ovo višestruko isplaćuje

Bravo svima

iija
Gost
iija

Svaka čast za dizajn

Send this to a friend