Kultura Kreativna Crna Gora

Kroz projekat Sinonim pokrenuta serijska proizvodnja umjetničkog nakita

Druga godina kampanje „Živimo kulturu“, iza koje stoji Ministarstvo kulture, ovih dana biće nastavljena predstavljanjem autora i projekata koji su podržani na drugom konkursu, u okviru programa „Kreativna Crna Gora”.

Nakon prošlogodišnjih jedanaest, ove godine, kroz program „Kreativna Crna Gora”, Ministarstvo kulture podržalo je još 13 projekata iz oblasti kreativnih industrija, čiji su autori mladi stvaraoci iz naše države. Izrada proizvoda već je u toku, a uskoro će biti predstavljeni na domaćem i inostranom tržištu.

Novu stranicu u promociji mladih kreativaca koje okuplja program „Kreativna Crna Gora“ otvaramo predstavljanjem projekta „Sinonim“, koji se odnosi na dizajn umjetničkog nakita. Proizvodi su djelo tima dizajnera i arhitekti koji čine Miloš Radulović, Milena Raspopović i Anđela Đaković.

Nesvakidašnjom estetikom u dizajniranju nakita, „Sinonim“ je brzo naišao na interesovanje lokalnog tržišta. To je bio i razlog da Ministarstvo kulture, kroz program „Kreativna Crna Gora”, finansijski podrži jačanje njihovih proizvodnih kapaciteta, u cilju proširenja dijapazona proizvoda i plasmana na regionalno tržište.

Prema riječima Milene Raspopović, put do „Sinonima“ počeo je zajedničkim interesovanjima.

„Sve nas zanima dizajn i umjetnost, pa smo ta interesovanja pretočili u proizvodnju nakita. A zašto „Sinonim”? Pa, zato što i definicija ove riječi kaže da je – značenje isto, a forma različita. Kada je riječ o konkursu „Kreativna Crna Gora”, tema nas je inspirisala da damo odgovor na to kako bi crnogorska žena trebalo da izgleda i kako bi se naš proizvod uklopio u taj njen izgled”, naglašava Raspopović.

„Sinonim” je, napominje i Miloš Radulović, od starta bio specifična ideja.

„U slučaju našeg projekta, tema je specifična zato što su u pitanju dvije različite minđuše, ali slične jer koriste iste oblike da formiraju drugačiju cjelinu. Težili smo i uspjeli da povežemo moderno i tradicionalno. To je bio naš cilj. Vjerujem da smo uspjeli i izborom materijala za izradu nakita, jer je u pitanju mesing kojeg smo uklopili u detalje iz crnogorske narodne nošnje”, ističe Radulović.

Anđela Đaković kaže da su bili iznenađeni interesovanjem za njihove proizvode.

„Naš projekat predstavlja spoj arhitekture, skulpture i modnog dizajna. Pritom, iako smo vjerovali da će nakit koji izrađujemo najviše zainteresovati žene iz umjetnosti i srodnih oblasti, vremenom smo primijetili da imamo sasvim različite tipove žena kojima se dopadaju naše minđuše, što nas je pozitivno iznenadilo. To je za nas bilo i posebno ohrabrenje za dalji rad”, zaključila je Đaković.

Podsjetimo, prvi konkurs u okviru programa „Kreativna Crna Gora” prošle je godine donio brojne proizvode koji su, uz podsticaje Ministarstva kulture, predstavljeni domaćem i međunarodnom tržištu. Upravo rezultati prvog konkursa bili su i ključni razlog da program bude nastavljen – uz još širi opseg oblasti koje su podržane tokom drugog konkursa.

Send this to a friend