Kultura Studenti i studentkinje Fakulteta likovnih umjetnosti

Kroz različite umjetničke forme izrazili neslaganje sa stereotipima koji su prisutni u Crnoj Gori

Studenti i studentkinje Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, kroz različite umjetničke forme, skrenuli su pažnju na položaj žena, neravnopravnost žena i muškaraca i na interesantan način izrazili svoje neslaganje sa svim stereotipima koji vladaju Crnom Gorom

Njihovi radovi predstavljeni su danas u okviru izložbe „Umjetnost je ženskog roda“ koju je organizovala NVO Sigurna ženska kuća (SŽK) u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti sa Cetinja.

Predsjednica NVO SŽK Ljiljana Raičević kazala je da je posebno raduje što su mladi umjetnici i umjetnice prepoznali značaj ove teme, te dali svoj doprinos prevazilaženju rodnih sterotipa u Crnoj Gori.

 „Vidim da su se najviše fokusirali na selektivne abortuse, na neželjene, na tradicionalne stereotipe koje nažalost odlikuje naše društvo toliko godina. Dobro je jer su pogodili temu i na jedan interesantan način izrazili svoje neslaganje sa svim stereotipima koji vladaju Crnom Gorom,“ kazala je Raičević na otvaranju izložbe.

Ona se tom prilikom posebno zahvalila i tržnom centru Delta City Podgorica koji je prepoznao značaj projekta i ustupio im prostor za postavku izložbe.

Prodekan za nastavu Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gora Zdravko Delibašić istakao je da je ponosan na svoje studente i to, kako kaže, ne samo zbog njihovog umjetničkog rada, već i želje da doprinesu temi o kojoj se i dalje nedovoljno govori.

„Ono čime sam posebno impresioniran je način na koji su studenti zapravo tumačili ovu problematiku. I ono što je uz ovo njihovo dostignuće koje su predložili njihove stavove koje su izrazili putem svojih djela je veoma zanimljivo tumačiti. Tako da osim ovih izložbenih radova u podnožju ćete vidjeti sinopsise koji ukazuju na način istraživanja kojim su se oni bavili,“ kazao je Delibašić.

On je kazao da je u projektu učestvovalo dvadeset sudenata koji su odabrani u selekcionom procesu.

„Konačan ishod izložbe se manifestuje u obimu koji imamo od skulpture, instalacije, crteža, fotografije, slike što cjelokupnoj postavci daje multimedijalnu i multidsciplinarnu dimenziju,“ objasnio je Delibašić.

Studentkinja treće godine Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju Milena Mandić kaže da je ova izložba kao i njen koncept važna ne samo za njih kao umjetnike, već za cijelo društvo.

„U toku istraživanja za ovu izložbu saznala sam dosta činjenica u vezi sa selektivnim abortusima i informisala se u vezi sa tim. Zato mislim da je važno da građani putem naših radova mogu ne samo da osjete naš doživljaj u vezi sa tom temom nego i da se informišu o ovoj temi, da ih natjera da razmisle o tome, jer ni ja prije ovog projekta nisam bila svjesna činjenice da se selektivni abortusi u tolikoj mjeri dešavaju u našoj zemlji,“ kazala je Milena.

Zvezdana Radulović iz Sigurne ženske kuće pozvala je građane da do 27. oktobra posjete izložbu u Delti, i najavila je da će nakon toga radovi biti predstavljeni u još četiri crnogorska grada.

„U planu su izložbe u Kotoru, Nikšiću, Cetinju i Bijelom Polju. Nakon toga na Cetinju će biti organizovana dodjela nagrada za tri najbolja djela. Potom nas čeka još jedan zanimljiva aktivnost, a to je iscrtavanje murala,“ kazala je Radulović.

Sigurna ženska kuća sprovodi projekat “Umjetnost je ženskog roda”, uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Cilj projekta je doprinijeti eliminaciji rodnih stereotipa kod grđana/ki putem umjetničkih formi, koje će ujedno biti i početak oblikovanja kulture u Crnoj Gori koja ruši patrijarhalnu ideologiju i neravnomjeran položaj žena.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mija
Gost
mija

umetnost u Delti, to je sinonim za kulturu u CG.
I nema vlasti ni ministra koji moze to da promeni, to je u narodu, odsustvo standarda svake vrste.

Send this to a friend