Kultura

Ljepota crnogorskog folklora na festivalu Ohridsko jezero

Članovi omladinskog folklornog ansambla JU KIC-a ”Budo Tomović” kao i dječjeg i pionirskog ”Montefolk” ansambla od 27. juna do 1. jula boravili su u Makedoniji gdje su učestvovali na desetoj Međunarodnoj smotri folklora ”Ohridsko jezero”.

Oko 60 igrača, uzrasta od sedam do 18 godina predstavilo je bogatstvo tradicionalne crnogorske igre i pjesme, na festivalu koji je bio revijalnog karaktera. Tamošnja publika tako je uživala u izvođenju spleta dječijih igara iz Crne Gore, igrama iz Spiča (Vrsuta i igre iz stare Crne Gore) i dr.

Rukovodilac F.A. ‘’Budo Tomović’ Emin Đečević kazao je da su na festivalu učestvovali i ansambli iz Turske, Rumunije, Češke i Poljske, te da je osim upečatljivih nošnji i narodnih igara trodnevnu smotru oblilježilo i lijepo, zajedničko druženje učesnika.

Folklorni ansambl KIC-a ‘’Budo Tomović’’ od 6. do 14. jula učestvovaće na još jednom festivalu, ovoga puta u Marseju (Francuska) na 54. Međunarodnom festivalu folklora ‘’Šato Gambert’’, a u organizaciji CIOFF-a (Internacionalnog vijeća organizacija folkornih festivala i umjetnosti) koje pokriva troškove smještaja i hrane ekipa zemalja učesnika.

Send this to a friend