Kultura

Mali pirat, povratak domaćoj bajci

U Centru za kulturu Tivat danas je održana konferencija za novinare povodom premijere predstave „Mali pirat“ (8+), koju je režirao Milan Karadžić. Komad, koji je po motivima romana Anta Staničića dramatizovala Aleksandra Glovacki, koprodukcija je Gradskog pozorišta i tivatskog Centra za kulturu. „Mali pirat“ premijerno će biti izveden u četvrtak 20. decembra, u 12 i u 20 sati, u Velikoj sali Centra za kulturu u Tivtu, a prva repriza će biti 21. decembra, takođe, u 20h na istom mjestu. Podgorička premijera predstave zakazana je za 27. decembar, u 20 sati, na Dan Gradskog pozorišta, dok će repriza biti 28. decembra.

Milan Karadžić, kome „Mali pirat“ nakon čuvene Bokeške trilogije predstavlja povratak režiranju za pozorište u Tivtu, naglasio je da su mu Gradsko pozorište i CZK Tivat dvije omiljene teatarske kuće.

“Ključ kod ove predstave bio je izbor žanra, a to je mjuzikl u kome nastupa puno mladih ljudi”, rekao je Karadžić na konferenciji za novinare.

Posebno je naglasio da ga je ovaj projekat podsjetio na sad već čuvenu njegovu „Novelu od ljubavi“. Kako je kazao, pored mjuzikla i songova, ova predstava sa puno akcije ima i elemente komedije i melodrame. Veliko otkrovenje za njega u ovoj predstavi bio je sedamnaestogodišnji Miloš Kašćelan iz Kotora koji tumači glavnu ulogu – dječaka Miljana.

“Mali pirat je predstava koja treba da živi. Treba je njegovati, jer koreografija i songovi moraju da se stalno vježbaju”, apostrofirao je Karadžić, najavljujući da je „Mali pirat“ namijenjen svim generacijama, od 7 do 77 godina.

Direktor Centra za kulturu Tivat Neven Staničić ocijenio je inscenaciju „Malog pirata“ kao povratak domaćoj bajci i Boki.

“Bajke postoje da bi se uz njih raslo i vaspitavalo. Navikli smo da se vaspitavamo na tuđim bajkama, zato je divno što smo se uz ovaj projekat vratili domaćoj priči i neki način i Boki. „Mali pirat“ nekad je bio u školskoj lektiri, a mi se nadamo ćemo ga ovom predstavom vratiti i djeci i odraslima”, rekao je Staničić.

Naglasio je i da je ideja za realizaciju predstave potekla od Ivane Mrvaljević, direktorke Gradskog pozorišta.

Mrvaljević je pojasnila da je, u nedostaku dobrih dramskih tekstova, Gradsko pozorište pokrenulo inicijativu za postavljanje djela crnogorskih klasika za djecu.

“Mali pirat je izuzetno važan projekat i drago mi je što smo ga radili u uslovima koje Tivat ima. Bitno je da nikad ne zaboravimo da je Crna Gora dio mediteranskog kruga i da mu pripada i Podgorica jednako kao Tivat. Veoma mi je drago da Milan Karadžić ponovo režira za nas i što Gradsko pozorište i CZK važnim predstavama potvrđuju dugogodišnju saradnju”, naglasila je Mrvaljević.

U predstavi igraju: Pavle Popović, Goran Slavić, Miloš Kašćelan, Jelena Đukić, Miloš Pejović, Marija Maša Labudović, Dubravka Drakić, Pavle Ilić, Sanja Popović, Branko Ilić, Marija Đurić, Jelena Simić, Katarina Krek, Branka Femić-Šćekić, Omar Bajramspahić, Ivan Kašćelan, kao i članovi plesnih grupa iz Tivta i Kotora, dramskog studija „Prazan prostor“ iz Kotora, Škole glume „Maska“ iz Herceg Novog, škole glume Omladinskog kluba iz Tivta, tivatskog plesnog kluba „Belisima“ i folklornog ansambla „Nikola Đurković“ iz Kotora.

Uz reditelja Milana Karadžića i Aleksandru Glovacki, u autorskoj ekipi su i: kostimografkinja Dragica Laušević, kompozitorka Irena Popović-Dragović, asistent kompozitorke Aleksandar Zavišin, koreograf Nebojša Gromilić, scenograf Boris Maksimović i dramaturškinja Dubravka Drakić. Dizajn svijetla uradio je Radomir Stamenković, a songove potpisuju Dubravka Drakić i Neven Staničić. Lektor je Neven Staničić.

Send this to a friend