Kultura

Marina Abramović: Nijedno mjesto na svijetu ne osjećam domom

Foto: Bojana Janjić

Marina Abramović ove jeseni, nakon 44 godine, ponovo izlaže u Beogradu. Svjetski poznata umjetnica vraća se tamo odakle je i krenula. Međutim, u izjavi za Jutarnji list priznaje da s današnjom Srbijom ne osjeća nikakvu vezu.

“Moje djetinjstvo i mladost, sve dok nisam otišla 1975, meni je bila zemlja koju sam tad intenzivno osjećala, ali s ovom zemljom danas, tom Srbijom, gotovo da ne osjećam ikakvu povezanost. Jedina veza, jedina spona koju sad želim da imam s tom izložbom jeste s mladim ljudima, ne sa svojom generacijom. Jer u svojoj generaciji nikada nisam bila zaista prihvaćena. Da, sad me pozivaju, čak radimo i kratki film koji se zove Povratak kući”, ispričala je Marina.

Povratak kući koju ne osjećate kao dom?

“Nijedno mjesto na svijetu ne osjećam domom. Taj osjećaj više nemam. Moj je dom moje tijelo. Gdje god da jesam, osjećam se dobro u tom tijelu i to mi je bitno.

Jer mi uvijek imamo nostalgiju, konstantno razmišljamo o prošlosti, kako je prije bilo bolje, kako sada više nije tako dobro. Ja jedino razmišljam o sadašnjosti, o trenutku u kojem jesam. To je jedina realnost i kad to znaš, zapravo ti se proširi, a ne suzi slika. Jer, sada je zapravo jedino što imamo. Sljedeće sekunde asteroid može da lupi o Zemlju i svi ćemo prestati postojati”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimir
Gost
Velimir

hahahahaha,
kakvi bolesni komentari,
ako ne kazes da since lud za Srbijom I da since srbin ODMAH tell proglase da since sekta

Matej
Gost
Matej

To je zato sto u domovini o njoj pricaju ovako kao u ovim komterima!
Ona je u 5O najboljih umjetnika na svijetu! Tesko to moze da se razumije I u zemlji njenog radjenja i u zemlji porekla! Zalosno ali istinito! ljudi su sve vise zatucani!

Jovanka
Gost
Jovanka

Da si rekla da ti je citav svijet dom ljepse bi zvucalo, a opet bi te racunali u neshvacenu umjetnicu…Daleko je to sve od umjetnosti no ajde, svi smo razliciti sto znaci da nikad srece nece bit ni za koga…Idemo dalje.

Crrnogorka🌿
Gost
Crrnogorka🌿

Prepotentnost ne priliči umjetnosti a Marina zbori kako joj đe i kad odgovara…

Marinko
Gost
Marinko

Evo je sektašica. Njen dom je hram Vaala.

Ja sam to
Gost
Ja sam to

Dobro je kad to nema veze sa parama ha ha ha

Izvinjavam se
Gost
Izvinjavam se

Koga briga?

Ne znam
Gost
Ne znam

Vidis li Marina uvale I propale sahte novog puta kroz Donju Goricu?

Roki
Gost
Roki

To ih je ona i postavila, nova postavka.

dzonatan lingvi
Gost
dzonatan lingvi

jer si folirant samo takav

Send this to a friend