Kultura

Marina Abramović: Uspomena na oca Crnogorca je slika s guslama

Fotograf Goranka Matić, u intervjuu za Nedeljnik, kazala je da se sedamdesetih godina družila sa svjetski poznatom umjetnicom performansa Marinom Abramović. Matićeva je otkrila da je Marina tih godina često dolazila u Beograd, te da su mnogo puta sarađivale.

“Viđala sam Marinu i na početku, a i kad je postala velika Marina Abramović. Dok je bila u Beogradu, viđale smo se na nekim sjedeljkama. I SKC-u i oko SKC-a”, kazala je Matićeva.

“Marina je uporna žena koja je znala šta hoće. Dolazila je u Beograd i kada je upoznala Ulaja. Sjećam se kad sam u Kinoteci imala štand za prodaju, pa su ona i Ulaj dolazili da to vide. Marina je jednom godišnje dolazila tokom sedamdesetih u Beograd. I tada smo se viđale. Sjećam se kada je došla posle performansa sa Ulajem na Kineskom zidu. Tada sam je slikala u Beogradu i napravila sam baš dobre fotografije. Dolazila je u Beograd i radi snimanja spotova, pa je jednom prilikom donirala sredstva Muzeju “Nikola Tesla”, rekla je ona i dodala:

“Sjećam se jednog njenog dolaska kada mi je rekla da želi da ima uspomenu na sebe i oca. Slikala sam ih. Njen otac je Crnogorac, pa je za fotografisanje izvadio gusle dok ga je ona pitala nešto. Slikala sam je i sa majkom dok šetaju u parku Manjež”, ispričala je Matićeva.

Marina s ocem
Foto: Goranka Matić
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend