Kultura

Marina Abramović: Život u Jugi je bio traumatičan i odvratan

Svjetski priznata konceptualna umjetnica Marina Abramović ove godine je izdala autobiografiju “Prolazim kroz zidove” u kojoj opisuje svoj život od najranijeg djetinjstva.

Abramović je danas poznata po bizarnim performansima, ali ne krije da je uspjeh postigla tek kada je otišla iz Jugoslavije. U knjizi koja je napisana na engleskom jeziku, odrastanje u Jugoslaviji opisuje kao odvratno iskustvo.

U knjizi priznaje da je odrasla u paklu braka njenih roditelja Voja i Danice Abramović koji su se upoznali tokom Drugog svjetskog rata i jedno drugom spasili živote.

“Živjeli smo u samom centru Beograda, u raskošnom trosobnom stanu i imali sluškinju. Oduvijek sam znala da je naš dom najraskošniji u gradu, a tek kasnije sam shvatila da živimo u jevrejskom stanu koji su zaplijenili nacisti, pa kasnije partizani”, kaže Abramovićeva.

“U Jugoslaviji je vladalo sivilo i oskudica svega i svačega. Tada je započela ta jugoslovenska estetika ružnoće, ali bila sam potpuno svjesna da je moja porodica povlašćena i da smo mi crvena buržoazija”, piše umjetnica.

U knjizi svoju majku Danicu opisuje kao zlostavljačicu koja je neprestano tukla i zatvarala u ogromni ormar u spavaćoj sobi. Otac Vojo bio je nešto blaži, ali pakao njihovog braka u kom su se neprestano tukli i svađali duboko je uticao na umjetnicu.

“Majka mi je branila izlaske iza 22:00 sata, branila mi da se sastajem s muškarcima i ljubim s njima. Uvjerila me je da je seks nešto strašno i prljavo i da služi samo kako bi se rađala djeca”, priznaje Abramovićeva.

Prije nekoliko godina umjetnica je mnoge šokirala priznanjem da je imala tri abortusa u životu i da nikada nije htjela  djecu jer bi joj uništili životnu energiju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Žbir
Gost
Žbir

Ljudi će te najstrašnije vrijeđati kad govoriš onako kako jeste.

Šta ja čitam...
Gost
Šta ja čitam...

“Život u Jugi je bio traumatičan i odvratan”
možda… i kako za koga. Ali ti si izgleda ostala traumatična i prije svega odvratna…

Boris
Gost
Boris

Ova žena je ozloglašeni okultista i satanista. Mičite ovo iz medijskog prostora.

Nera
Gost
Nera

Hitno da promijeni dilera.

Smješak
Gost
Smješak

Bruko jedna, !! A što pričaš mrčila se?
Otani tamo đe si, i nemoj se više pojavljivati.

Aoool
Gost
Aoool

Tačno sam znao da je luda.

hm...
Gost
hm...

“Prejela si se ti drugarice hljeba ja ti kazem…”

Ćotek
Gost
Ćotek

Bakice, razjasni iz kojih razloga ti je život u Jugoslaviji bio traumatičan i odvratan? Da ti kojim slučajem, nijesu roditelji emigrirali u BGD, postoji velika vjerovatnoća da bi ostala u Bjelice da muzeš kravu i siriš.
Nijesi čovjek, nemaš respekt prema roditeljima.

Ljubo
Gost
Ljubo

To je tako kad se gladna uš najede

Kobi
Gost
Kobi

Meni je traumaticno kada vidim ovu “umjetnicu”. Najgore je kada se skine ova “konceptualka”.

Navijac
Gost
Navijac

Kad vas molim, mičite OVO iz medijskog prostora, nema potrebe da nas trujete sa ovom kvazi-umjetnicom.

Yugo 45
Gost
Yugo 45

Evo sada nikome nije Juga odgovarala, svi pljuju po njoj. Izgleda je trendi “pljuj po Jugi”

CTL
Gost
CTL

“Živjeli smo u samom centru Beograda, u raskošnom trosobnom stanu i imali sluškinju”!!! “U Jugoslaviji je vladalo sivilo i oskudica svega i svačega” 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Blaki
Gost
Blaki

….da si bila na selu ,vjerovatno bi ti sluškinja muzla krave…..a ti izlazila u život do 24 h…

Send this to a friend