Kultura

Medigović: Podrška Glavnog grada kulturi ove godine 200.000 eura

Ana Medigović/ Foto: Screenshot TVCG

Glavni grad će ove godine podržati kulturne stvaraoce sa 200.000 eura što je uvećanje u odnosu na prošlu godinu za skoro 80.000 eura, dok su u prethodne četiri godine otvoreni novi galerijski prostori i dvije podgoričke knjižare čime je sugrađanima približena ta oblast, ističe sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović u emisiji “Znam da znaš” Gradske televizije.

Naglašava da je stanje u kulturi u Glavnom gradu redovno i da je krajem godine Skupština usvojila budžet koji je preduslov za sve ono što im slijedi tokom ove godine.

“U posljednjih 15 godina Glavni grad je rastao a s njim su rasle i kulturne potrebe naših sugrađana. Kada sam prije četiri godine došla na ovu poziciju uradili smo analizu stanja u kulturi Glavnog grada i kroz komunikaciju sa građanima, obilaske i sastanke shvatili da građani sa pravom očekuju da kultura dođe i u njihovim kvartove. To je bila smjernica naše kulturne politike i u skladu sa tim smo planirali i realizovali sve ono što smo uradili u protekle četiri godine”, rekla je Medigović.

Otvorilo se, kaže, još jedno pitanje a to je kako graditi dobru kulturnu ponudu i razmjenjivati sadržaje iz kulture ako nemate dobru infrastukturu koja će to podržati.

“Znamo da nas je pogodila pandemija korone a kulturu posebno, uz sve ono što se desilo u tom sektoru. Mi u Glavnom gradu imamo impozantne galerijske prostore, otvorena je biblioteka kuće Stojanovića u Maslinama, a taj trend se nije zaustavio ni tokom ove godine. Sredinom septembra smo otvorili prvu podgoričku knjižaru, prateći impute naših građana, da bi već devetog januara otvorili i drugu. U pripremi je i otvoranja još jedne u dijelu Bloka pet koja će biti specijalizopvana za djecu sa posebnim potrebama”, najavila je Medigović.

Na pitanje da li je ostao žal za nekim projektom i planom za prethodne četiri godine, odgovara da je korona i spajanje ministarstva u jedan resor donio probleme.

“Nesrećno spajanje resora dovelo je do stagnacija i prosto kultura na državnom nivou nije radila i sav taj teret je išao na Glavni grad. Mi smo odgovorili na taj zadatak i spasili smo od gašenja važne kulturne instance. Budžet koji se odnosi na kulturu godinama se uvećava i postojalli su razni mehanizmi podrške za kulturno umjetničko stvaralaštvo. Prošle godine smo podržali 19 projekata pravnim licima i ostatak fizičkim licima. Podijeli smo ukupno 122.000 eura. Javnost nas je sa pravom kritikovala i mi smo ove godine povećali iznos za podršku kultrunim stvaraocima na 200.000 eura, uz korekciju uslova za same prijavljene projekte. Podržaćemo autore iz Galvnog gradu i naredne sedmice ćemo raspisati konkurs za dodjelu sredstava”, najavila je Medigović.

Send this to a friend