Kultura

Međunarodni festival folklora “U susret ljetu” bez podrške Opštine i TO

Međunarodni festival folklora pod nazivom “U susret ljetu”, IV u organizaciji KUD-a Igalo, održaće se od danas do 28. maja u Igalu.

Ovogodišnje izdanje festivala biće najskromnije do sada, sa malim budžetom i bez podrške Opštine i TO, čiji je račun još u blokadi, kazala je za Radio Jadran direktorica ovog društva, Zorica Gavrilović.

“KUD Igalo ovim festivalom čini dobru stvar za promociju Herceg Novog, ali i za djecu koja se bave folklorom. Nedostatak finansija umnogome utiče na atraktivnost festivala, koji će ove godine biti uskraćen za posjetu društava iz Bugarske, Turske i Hrvatske”, ističe Gavrilović.

“Mučimo se kako znamo i umijemo. Dio imamo od članarine koja je zaista minimalna, a bukvalno prosimo od privatnika, da nam doniraju, kako bi napravili druženje i dočekali goste kako dolikuje”, navodi Gavrilović i dodaje da će, ipak, uputiti Opštini zahtjev za podršku.

Sličan scenario festival je imao i prošle godine, kada je KUD od TO tek naknadno dobilo sredstva, ali je održan zahvaljujući istrajnosti organizatora.

Smještaj učesnika svojim članovima platiće jedino KSZS Salzburg. Iz ostalih društava učesnici će se ili isti dan vratiti ili boraviti u domovima članova KUD Igalo, po principu razmjene.

“Naša djeca će tako kasnije boraviti u Čačku. Da li će to biti neki njihov festival ili u Guči, uglavnom, nekako ćemo se ”skrpiti”. Ostaćemo malo i dužni, ali ćemo to sve izmiriti”, uvjerena je Gavrilović.

Defile učesnika, prvi put kroz Igalo, biće upriličen u subotu, 27. maja u 19 časova, od MZ Igalo, obalom Nikole Kovačevića do restorana “Rafaelo”. Za 20 h zakazan je koncert na plaži “La Bamba”. Ulaz je slobodan.

“Kud “Igalo” se uvijek trudi da na dostojan način prezentuje svoj grad. Smatramo da smo pravi promoteri turizma i gostoprimstva i da na najbolji način pokazujemo kako dovesti i dočekati goste, koji se rado ponovo vraćaju”, kazali su iz KUD-a Igalo.

Na festivalu će učestvovati KSZS Salzburg, Austrija, KUD “FRA” Čačak, KUD “Hercegovina” Petrovo Polje, Trebinje, KUD “Zora Hercegovine” Bileća, KUD “Nikola Đurković” Kotor, KC “Stara Budva” Budva i domaćin, KUD “Igalo”.

Organizatori najavljuju učešće preko 200 folkloraša, za koje je planiran i obilazak Herceg Novog i okoline. Gavrilović je kazala da su ove godine odsutali od izleta brodom po Boki Kotorskoj, ali da će gostima prirediti obilazak Starog grada i manastira Savina, dok će jedan dio njih poći u posjetu Budvi ili Cetinju.

“Mi smo se ove godine fokusirali na Igalo, da se defile i sve aktivnosti održe na Igalu. Na žalost, kako je tako je, nećemo se baš dostojno predstaviti, jer je sve nedovršeno, plaže neočišćene i šetalište nesređeno”, primjećuje Zorica Gavrilović.

Send this to a friend