Kultura

Miomir Vojinović dvostruki laureat Puškinove nagrade za književnost

Miomir-Mijo Vojinović postao je jedini dvostruki laureat Puškinove nagrade za književnost sa prostora bivše Jugoslavije, saopšteno je danas iz Socijalističke narodne partije.

Kako se ističe, moskovska vlada u saradnji sa “Rosijskom gazetom” već dvadeset godina organizuje konkurs na određenu književnu temu.

“Ovogodišnja tema konkursa bila je “Autogram Pobjede”, posvećena 75. godišnjici pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Miomirov književni esej ocijenjen je od strane žirija u Moskvi najvećom mogućom ocjenom i kao takav ušao u 25 najboljih radova na svijetu na datu temu”, navode u SNP-u.

Vojinović je završio fakultet na Moskovskom Pedagoškom Državnom Univerzitetu, gdje je i stekao zvanje magistra nauka. Godine 2012. bio je jedini predstavnik Crne Gore na Svjetskom forumu inostranih diplomaca sa ruskih univerziteta, 2018. je prvi put postao dobitnik Puškinove nagrade, a od prošle godine njegovo ime se nalazi u “Enciklopediji najistaknutih inostranih diplomaca sa ruskih univerziteta”.

Ceremonija dodjele priznanja i nagrada održaće u zgradi Vlade Moskve početkom septembra ove godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boris
Gost
Boris

Cush ruske nagrade! a nemojte tu nagradu primat montenegrini!! to je rusko! stetno je!

Vojo
Gost
Vojo

Pa ne primaju je Montenegrini nego ovaj covek koji je valjda zaslužio, iako o njegovom stvaralastvu naša javnost nije upoznata.

Send this to a friend