Kultura

Miranović: Svi smo odgovorni za stanje kulturne baštine

Foto: RTCG screenshot

Bivša direktorica Uprave za zaštitu spomenika kulture i direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović smatra da bi svi trebalo da snosimo dio odgovornosti za stanje kulturne baštine u Crnoj Gori. Ona tvrdi i da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne služi otuđenju crkvene imovine.

“Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne služi otuđenju crkvene imovine, već uvođenju SPC u regularne zakonske tokove”, istakla je Miranović u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore RTCG.

Ona tvrdi da će novi zakon sigurno doprinijeti očuvanju i boljem vođenju računa o kulturnim dobrima i kulturnoj baštini.

“I ranija zakonska regulativa je to lijepo pospremila, samo je problem bila implementacija”, istakla je Miranović.

Kazala je da otkad postoji kulturna baština postoji i njena devastacija.

“Ona je nekad uzrokovana prirodnim nepogodama, zemljotresima, raznim atmosferilijama, ali naravno da je ljudski faktor taj koji je ugrožava, prije svega veliki ratovi vođeni na ovim prostorima, ali i nebriga svakog od nas – društva, institucija, pojedinca. Dakle, odgovornost za stanje kulturne baštine je na svima nama”, istakla je Miranović, napominjući kako su prvo prozvane institucije koje se dominantno bave tom problematikom.

Komentarišući izjavu protojereja Velibora Džomića da “nemaju saradnju sa državnim organima”, Miranović je rekla da to nije istina.

“Džomić je više puta bio u Upravi kad sam ja bila u tom petogodišnjem periodu. Bio je baš posjetilac naše pravne službe, gdje su se radile saradnje i dogovori u smislu rješavanja problema oko donošenja rješenja za kulturna dobra, prije svega sakralna”, naglasila je.

Tvrdi da su ostvarivali saradnju sa SPC, koja je nekad bila uspješnija, a nekad manje uspješna.

“Imali smo tužbe koje su pokrenute dok sam ja bila u mandatu zbog devastacije na manastirima Ostrog i u Reževićima, sarađivali smo oko Miholjske prevlake, jer se pripremala obnova tog manastirskog kompleksa”, istakla je Miranović.

Ona tvrdi da je za vrijeme njenog mandata država zaštitila više od 50 novovalorizovanih kulturnih dobara.

“Samo ću pomenuti neke: Carev most u Nikšiću, kulturno-istorijsku cjelinu Virpazar, Crkvu Svete neđelje u Kumboru, Kučansku džamiju, tvrđavu Goražde”, rekla je Miranović.

Na pitanje da li je u posljednjih 15 godina država ikada stala na put devastaciji crkava i manastira kojima upravlja SPC Miranović je odgovorila da ona ne može da govori o tom, već samo o periodu kada je bila na čelu uprave.

“Problemi su postojali i tada i sada. Već sam rekla da smo za vrijeme mog mandata podnijeli dvije tužbe. Ishodi su poznati, ništa se nije postiglo. Upečatljiv je sada primjer Manastira Dajbabe, gdje u porti manastira imate podignutu crkvu u ruskom stilu, koja ne odgovara ambijentu i ugrožava kulturno dobro”, rekla je Miranović.

Ona nije mogla da odgovori šta se po tom pitanju dešavalo u institucionalnom smislu.

Kazala je i da ne zna koliko čuvara ima Duklja, na kojoj su vandali nedavno iscrtali trobojku.

“To stvarno ne znam. Za Duklju su nadležni JU Muzeji i galerije Glavnog grada Podgorica”, rekla je Miranović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
veki
Gost
veki

što se ne povuče sa svih funkcija, ja nju ne mogu smislit, kutura a ona kao estradna zvijezda

Pjer
Gost
Pjer

Nijesmo svi bogomi
Tacno se zna ko je

LSCG
Gost
LSCG

Treba tebi da se povjeri kulturna bastina i crkve pa da zavrse kao eksponati u narodnom muzeju

Fjodor
Gost
Fjodor

Pa da cuvena kolektivna odgovornost. Ne, draga, Vi ste gkavni krivac! Za Vaseg mandata he zlo rađeno.

Riki
Gost
Riki

Nijesmo svi krivi, nego se zna tačno ko, po imenu i prezimenu. Dobijali ste plate i ko zna što još a rabotu nijeste radili nego još i napravili veliku štetu. Mora se debelo odgovarati, kako vi tako i popovi, i to svi bez izuzetka.

Tik Tak
Gost
Tik Tak

Evo je propala od sjekiracije, bas je ovo potreslo!

Obod
Gost
Obod

Pođite do manastira Dajbabe! Na šta ono sada liči?! Treba li završiti visoke škole pa shvatiti da je ono primjer devastacije?

J.j.j
Gost
J.j.j

Pametnica nasa. Svi smo krivi a ja sam bila direktor. Ma kako da ne.

POLTRON BOT i Š
Gost
POLTRON BOT i Š

Što vas kad kažu duško i milo da je pravna država ne procesuiraju njih interesuje samo lično i porodično bogatstvo ateistička filozofija psihologija i metidologija vrhuške a mi građani gutamo njihove laži decenijama

Bokeljka
Gost
Bokeljka

A Verige i Pentagon.Ko je za to odgovoran.

Roze čarapice
Gost
Roze čarapice

Dobro, svi bi trebalo da snosimo dio odgovornosti za stanje kulturne baštine u Crnoj Gori. Ali oni koji primaju platu za to treba da snose posljedice!

Mila K
Gost
Mila K

hahahahaha

Kortez
Gost
Kortez

Bi ste licno bili odgovorni,i sve sto vam je dato na povjerenje ste satrli,uniatili i popljackali…kako te nije sramota da se oglasavas?sta je sa nagrdjenim muzejom na cetinju?

Vjetar duva
Gost
Vjetar duva

Ako kaže da zna sve, onda i osneća krivicu,… A zna li ko je odnosio elemente za vile, zamkove, dvorce,… Pošto se bavi imenima neka i ta objavi,…

boki
Gost
boki

A ko je odgovoran za onaj beton na Verigama???Jesmo li svi ili si samo ti?

Matija
Gost
Matija

Nismo svi, vec samo vi koji imate moc da uradite nesto da zastitite bastinu CG, ili da promovisete nekog CG umjetnika, ali vi nista niste radili a nemate ni kapacitet ni znanje ni kontakte za tako nesto, zalosno. A imate novca dovoljno.

SonjicaSweet🍬
Gost
SonjicaSweet🍬

Uh koliko betona sam vidjela na nekada prekrasnoj plaži Galija. 😞

cetinje
Gost
cetinje

Gospodjo Miranovic “treba svi da snosimo odgovornost”TACNO,ali najprije VI gospodjo koja ste kao prvo trosak za poreske obveznike,kako,lijepo svaki dan sluzbeno vozilo dolazi po vas u gradu stanovanja da vas dovodi na posao na Cetinje i svaki dan vas vraca,i jos nesto,nebi lose bilo da PRESTANETE sa ZAPOSLJAVANJEM “partijskih vojnika”koji cak i nemaju znanja u struci.

Serdar
Gost
Serdar

Ko pokrade onoliko starina na cetinju.

Kotoranin89
Gost
Kotoranin89

Jeste,ja sam odgovoran kao gradjanin koji nema nikakva zakonska ovlastenja za unistavanje kulturne bastine po primorju,lose urbanizacije i devastacije primorja i betoniranja njene obale.Svi smo mi krivi i odgovorni,samo ne direktori drzavnih sluzbi.Ko je ovdje lud pitam se zaista?

Ivo
Gost
Ivo

Kako je Jutarnji program rtcg postao najbolje mjesto na svim tv? Eto jednostavno zato sto ga rade profesionalci i novinari koji to jesu. Nema ulagivanja nikome ni premijeru ni ovoj gospodji, prava pitanja koja bi pitao svako od nas ali bez ostrascenosti, sve uljudno i kulturno. Eto kako moze za nauk drugima.

Markoza
Gost
Markoza

E ne bih rekao bas svi!Zna se ko je nakvise odgovoran ali odnos vas prema novcu koji dobijate iz budzeta nije bas odgoviran. Sve se zna kako se trosio novac.

Send this to a friend