Kultura

Miraš Martinović predstavlja Crnu Goru na Festivalu VOIX VIVES, de Méditerranée en Méditerranée

Crnogorski pisac Miraš Martinović, na poziv organizatora, predstavljaće Crnu Goru na Festival VOIX VIVES, de Méditerranée en Méditerranée (Živi glasovi – Od Mediterana do Mediterana), koji će se od 19. do 27. jula održati u gradu Setu, na južnoj francuskoj obali.

Festival se održava već dvadeset i dvije godine i svake godine devet dana u julu prima pjesnike koji dolaze iz svih zemalja Mediterana, kako bi otkrili savremenu poeziju, sreli se s različitim kulturama koje povezuju zajedničku istoriju i geografiju, uprkos dramama kojima je danas izložen taj dio svijeta. Pjesnici iz više od četrdeset zemalja predstavljaju sve obale: afrički Mediteran, Mediteran Balkana, Latinski Mediteran, Istočni Mediteran, kao i peti Mediteran, onaj koji je istorija „izvezla“ u svijet: Prekomorski Atlantik, Zapodna Afrika, Utremer, Frankofonija…

Raznolikost i mnoštvo raznih načina pisanja, jezika, glasova, generacija ističu poetsku riječ – zemalja, susreta i predjela, koja se upućuje svima. Na takvo pitanje prema svijetu, a time i prema drugima, Festival poziva – na otkriće kultura, mjesto razmjene i poštovanja.

“Tokom devet festivalskih dana, tržište (pijaca) knjiga i poezije (Trg knjiga – La Place du Livre) prima više od 100 izdvača, koji predlažu knjige pozvanih pjesnika, Antologiju Festivala ili jedan tekst od svakog prisutnog pjesnika, kao i široku panoramu savremene meditarnaske poezije. Veliki broj susreta uspostavlja višestruke mostove između poezije i raznolike publike i omogućava susrete između pjesnika i izdavača. Susreti se odvijaju svakodnevno u vrtovima (javnim i privatnim), trgovima, ulicama pretvorenim u bašte, mjesta povezana s kulturnim dobrima grada, na brodovima…a tu su javna čitanja, debate, muzički programi, potpisavanja knjiga”, stoji u pismu – pozivu Mirašu Martinoviću, koji potpisuje direktorka festivala Maïthé Vallès-Bled.

“Počastvovan sam pozivom za učešće na jednoj ovako značajnoj manfestacfiji, te činjenicom da će se glas moje zemlje čuti na obalama južne Francuske, na manifestaciji ovakvog renomea i profila. Među brojnim jezicima čuće se crnogorski jezik. Crna Gora je mediteranska zemlja, pa joj i prirodno pristoji učešće i prisustvo na jednoj ovakvoj manifestaciji. Trudiću se da što dostojnije predstavim Crnu Goru, kako to činim u svim mojim knjigama”, kazao je Martinović.

Send this to a friend