Kultura Na Festivalu VOIX VIVES

Miraš Martinović predstavlja osobenosti i kulturu Crne Gore u Francuskoj

Crnogorski pisac Miraš Martinović putuje u Francusku gdje će predstavljati Crnu Goru na Festivalu VOIX VIVES, de Méditerranée en Méditerranée (Živi glasovi – Od Mediterana do Mediterana), od 19. do 27. jula u gradu Setu, na francuskoj rivijeri.

Direktorka festivala, Maïthé Vallès-Bled, u pozivu je naznačila da festival traje već 22 godine i svakog ljeta, devet dana u julu prima pjesnike koji dolaze iz svih zemalja Mediterana, kako bi otkrili savremenu poeziju, sreli se s različitim kulturama koje povezuju zajedničku istoriju i geografiju, uprkos dramama kojima je danas izložen taj dio svijeta.

Pred put u Francusku, na pitanje kako vidi sebe među pjesnicima koje zapljuskuje isto more, te koje će poruke odaslati sa te važne manifestacije, Martinović kaže:

“Radi se o značajnom Festivalu koji baštini dugu tradiciju, a njegov osnovni moto je upravo povezivanje kultura i duhovnosti zemalja koje spadaju pod naslovnicu Mediteran, mediteransko nasljeđe, stvarnost i vizije, perspektive… sve ono što stvara veze i pravi postojane kopče između naroda i država, kultura i jezika… Kako je kompletno moje djelo stvarano u duhu tih veza, mediteranskih civilizacija, njihove burne prošlosti, ponosan sam na činjenicu da je neko prepoznao ono što radim, način kako radim i poruke koje arikulišu moje knjige… Naravno, svoju zemlju ću predstavljati na najbolji način. A prije svega, kao civilizacijsku čitaniku, ispisanu dugom tradicijom i stoljećima koja su stvarala tu tradiciju, profilišući je u jedinstven kulturni uzorak. Radiću da za Crnu Goru zainteresujem učesnike Festivla i publiku koja prati raznovrsne programe, na različitim mjestima i u različitim ambijentima”, kaže Martinović.

“Počastvovan sam pozivom za učešće na jednoj ovako značajnoj manfestacfiji, te činjenicom da će se glas moje zemlje čuti na obalama južne Francuske, na manifestaciji ovakvog renomea i profila. Među brojnim jezicima čuće se crnogorski jezik. Crna Gora je mediteranska zemlja, pa joj i prirodno pristoji učešće i prisustvo na jednoj ovakvoj manifestaciji. Trudiću se da što dostojnije predstavim Crnu Goru, kako to činim u svim mojim knjigama”, kazao je ranije Martinović.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikola
Gost
Nikola

U kulturi sve poltron do poltrona kao i svuda

Brotnjo
Gost
Brotnjo

Kakav je ovo samo reklame Ivo je poslao svim medijima da mu objave i sam sebe citirao!

Send this to a friend