Kultura

Mladi umjetnici sa sjevera oduševili KUL karavanom publiku u Mojkovcu

Kolektivna izložba fotografija mladih sa sjevera Crne Gore, otvorena je u Mojkovcu. Izložba je dio multimedijalnog programa KUL karavan, koji je u toku protekla dva mjeseca posjetio Rožaje, Kolašin i Bijelo Polje.

Cilj programa je da afimriše i promoviše mlade stvaraoce sa sjevera Crne Gore. Posjeta Mojkovcu je ujedno i posljednja stanica karavana za ovu godinu.

Program je otvorila Ljiljana Jokić, direktorica Centra za kulturu “Nenad Rakočević” Mojkovac, koja je istakla da je koncept KUL karavana veoma značajan za mlade i neafirmisane umjetnike i istakla da su Društvo sociologa Crne Gore i KUL karavan dali zadatak svim lokalnim samoupravama da mladima obezbijede više prostora za ispoljavanje svojih talenata.

Mojkovačka publika je uživala u poeziji mladih mojkovačkih pjesnikinja Marijane i Dejane Zindović, koje su po prvi put predstavile svoje stvaralaštvo široj publici.

U muzičkom dijelu programa, mojkovačka publika je imala priliku da čuje akustični duo Luku Vujičića (gitara) i Oliveru Bjelić (vokal) koji su izvodili obrade ex-yu muzike, kao i akustični duo The Lonely Crowd koji čine Petar Mihajlović (gitara, vokal) i Aleksandar Zejak (gitara,vokal) koji su se predstavili obradama irske muzike.

Olivera Bjelić i Instrumentalni sastav koji pored Olivere (vokal) ,Petra (gitara) i Aleksandra (bas) čini i Mladen Blažević (bubanj) su izveli obrade poznatih rock numera, dok su intrumentalci izvodili obrade heavy metal bendova.

Vasilije Zindović se takođe predstavio mojkovačkoj publici obradama ex-yu pop/rock numera.

Veče sumzatvorili Braun DJ i reper Armin Murić Arko iz Rožaja koji je i mojkovačkoj publici predstavio svoje autorske pjesme.

Učesnici izložbe fotografija su: Ksenija Ćorić, Boris Ćetković i Miodrag Jokić iz Mojkovca, Hajro Begović, Adela Suljević, Bekir Lukač, Majda Mekić, Saša Jovanović i Asja Idrizović iz Bijelog Polja, Samra Murić, Edin Hasanagić, Eldin Šaljić, Amina Dautović, Emir Kožar iz Rožaja, Vedran Vujisić i Martina Šćepanović iz Kolašina, , kao i Anastasija Odović iz Pljevalja i Ksenija Savović iz Berana.

Publici su prikazani kratki filmovi “Tunel”, “Mreža” i “Između krajnosti” koji se bave aktuelnim problemima mladih, poput: nasilja, diskriminacije, otuđenja i zavisnosti od novih tehnologija, kao i pitanjima koja prate razvoj identiteta mladih ljudi. Scenario, režiju i glumu potpisuju polaznici Škole filma Super 8 iz Mojkovca. Filmovi su nastali u okviru projekta koji je sprovela NVO TNT u saradnji sa JUSMŠ „Vuksan Đukić“ iz Mojkovca

KUL karavan je projekat koji sprovodi Društvo sociologa Crne Gore pod pokroviteljstvom Ministarstva Sporta Crne Gore.

Send this to a friend