Kultura

Modro blago otvara 15. Zvezdarište u Beogradu

Predstava „Modro blago“ (8+), u produkciji Dramske scene za djecu Gradskog pozorišta, otvoriće u četvrtak 15. novembra 15. izdanje Dečijeg pozorišnog festivala „Pozorište Zvezdarište“ u Beogradu.

Predstava će biti igrana u 11 sati na Velikoj sceni Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“. Tekst je, prema motivima istoimenog dječjeg klasika iz pera Dušana Kostića, napisao i dramatizovao Stevan Koprivica, a režiju potpisuje Staša Koprivica.

U takmičarskom programu 15. Zvezdarišta, koje se ove godine održava pod sloganom „Odrastanje“, do 21. novembra biće izvedeno 14 predstava iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, u izboru selektora Željka Hubača.

Pored naše predstave, u konkurenciji će biti i: „Pitam se pitam koliko sam bitan“ (Srbija), „Mačka u čizmama“ (Srbija), „Tužni princ“ (Bosna i Hercegovina), „Sve za ljubav“ (Srbija), „Krickrac to sam ja/Črčke“ (Slovenija), „Mačak i petao“ (Srbija), „Vesela kuća“ (Srbija), „Šporki Špiro i neposlušna Tonka“ (Hrvatska), „Kaštanka“ (Hrvatska), „Mobi Dik“ (Srbija), „Epske igrice: Zidanje Skadra“ (Srbija), „S razlogom“ (Hrvatska) i „Džumbus“ (Slovenija).

O festivalskim nagradama odlučivaće dva žirija: Stručni i Dječji. Članovi Stručnog žirija su: reditelj i dramaturg Nikola Zavišić, glumica Diana Kržanić-Tepavac i reditelj i scenarista Branko Miloradović.

„Modro blago“ uzbudljiva je priča o potrazi za blagom grupe tinejdžera i smještena je u šezdesete godine prošlog vijeka. Radnja se dešava u Herceg Novom. Družina biva ponesena legendom o sakrivenom blagu, negdje na skrovitom mjestu u tom gradu. U isto vrijeme, za vrlo konkretnim blagom, traga i nacistička ekspedicija. Njihove potrage se ukrštaju i djeca dolaze u egzistencijalnu opasnost, jer postaju svjedoci nečeg opasnog. Kroz ovaj avanturistički komad akcentovan je niz značenja koja se tiču današnjeg mladog gledaoca: relativizacija bogatstva, konstanta zla oličenog u neonacizmu… Predstava je i svojevrstan poziv mladima da u sopstvenom istorijskom nasljeđu i predanju otkriju uzbudljivi svijet etičkih vrijednosti.

Igraju: Vule Marković, Jelena Simić, Vukan Pejović, Pavle Popović, Branka Femić, Dejan Đonović, Jelica Vukčević/ Marija Đurić, Maja Šarenac, Goran Slavić i Emir Ćatović.

U autorskom timu su i scenografkinja Vladislava Munić-Cunnington, kostimografkinja Magdalena Klašnja i kompozotor Srđan Marković.

Send this to a friend