Kultura

Montenegro film festival manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore

Sinoć je na Kanli kuli svečano otvoren 32. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival, festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

Na otvaranju su govorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić. Nagrada Milan Žmukić za doprinos Festivalu dodijeljena je glumici Mileni Dravić čijim je pismom i zvanično otvoren 32. Festival. Na otvaranju je premijerno prikazan film “Krijumčareći Hendriksa”, kiparskog reditelja Mariosa Piperidesa.

Ministar Bogdanović je u svom obraćanju istakao:

“Primjetno je da u ovogodišnjoj takmičarskoj selekciji dugometražnog filma najveći broj ostvarenja dolazi iz prostora jugoistočne Evrope i mediteranskih zemalja, prostora u kojem su ponovo aktuelizovani oni civilizacijski antagonizmi koje je savremeni svijet očigledno prebrzo arhivirao. Ta cikličnost ideoloških, političkih i etničkih neuralgija, kojoj smo svjedoci, jeste poseban tematski izazov za filmske stvaraoce iz zemalja ovog dijela svijeta, što je očigledno uticalo i na, rekao bih, adekvatnu selektorsku reakciju Montenegro film festivala. To sve uočljivije okretanje savremenog filma angažovanom izrazu svojevrsna je spontana pobuna umjetničkim sredstvima protiv društveno-političkog zaoštravanja između današnjih sistema moći, a na tom fonu je i omaž 68-oj, koji će se, kao podsjećanje na najpoznatiju manifestaciju spontane pobune u novijoj istoriji, naći u programu ovogodišnjeg festivala.”

“Podjelom na festivalske segmente u konceptu Montenegro film festivala, uočljiva je namjera da se u savremenom filmskom stvaralaštvu naših prostora, ali i u teoriji i kritici, otvori svojevrsna polemika o dominantnim filmskim temama, formalno-strukturalnim i žanrovskim istraživanjima, ali i o nekim esnafskim problemima koji su pojavili u filmskoj industriju sa nimalo artikulisanim oslobađanjem tržišta, kakvo se desilo u periodu tranzicije. Sve to je uticalo na odluku Ministarstva kulture, da ovom festivalu 2009. godine dodijeli status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, a saradnja sa institucijama i festivalima iz okruženja pokazuje da Montenegro film festival ima poseban značaj i za cio region”, zaključio je Bogdanović.

Ovogodišnji Festival će trajati do 7. avgusta. Izvršni producent Festivala je JUK „Herceg Fest“, a glavni pokrrovitelji su Ministarstvo kulture i Opština Herceg Novi.

Send this to a friend