Kultura

Morinije na podijumu sa nacionalnim orkestrom

Međunarodni festival gitare biće održan od 25. do 28. septembra u Nikšiću, a okupiće vrhunske umjetnike iz zemlje i regiona. Dvanaesto izdanje festivala tradicionalno će biti otvoreno koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, u ponedjeljak, u 20 sati u sali Nikšićkog pozorišta. Kao solista nastupiće pobjednik prošlogodišnjeg takmičenja za gitaru Antoan Morinije iz Francuske.

Festival će zvanično proglasiti otvorenim ministar kulture Janko Ljumović, a Crnogorskim simfonijskim orkestrom dirigovaće Grigorij Krasko.

Studenti na sceni

Drugo veče festivala, 26. septembra, nastupiće daroviti crnogorski studenti gitare sa akademija i konzervatorijuma na Cetinju, u Parizu i Trstu. Koncert „Open podium“ novina je festivala i na njemu će se svake godine predstavljati mladi talenti. Ove godine nastupiće Lazar Baletić, Vasilije Toljić, David Marton i Stefan Kostić. Koncert počinje u 20 sati u Dvorcu kralja Nikole.

Narednog dana, 27. septembra, u 20 sati u Nikšićkom pozorištu nastupiće već dobro poznat nikšićkoj publici gitarista Vlatko Stefanovski (Makedonija) i saksofonista Vasko Atanasovski (Slovenija).

Međunarodni festival gitare u Nikšiću biće zatvoren 28. septembra nastupom eminentnog gitariste Mislava Režića (Hrvatska). Koncert „Electric Couterpoint“, počinje u 20 sati u Dvorcu kralja Nikole.

Ulaz na sve koncerte je besplatan, osim na koncert Vlatka Stefanovskog i Vaska Atanasovskog. Cijena karte, koja se može kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta, je pet eura. Organizatori manifestacije saopštili su da ove godine koncepcija u velikoj mjeri prati zahtjeve i potrebe kako profesionalne muzičke scene koja je u stalnom razvoju i napretku, ali i probirljive nikšićke publike, ne zanemarujući neophodnost organizacije koncerata vrhunskog kvaliteta. Cilj je afirmacija i promocija sadržaja koji odgovaraju najvišim umjetničkim standardima kada je riječ o izvođaštvu na gitari.

Podrška institucija

Festival je podržalo Ministarstvo kulture, Muzički centar Crne Gore, Nikšićko pozorište, Zahumlje, Muzeji i galerije i Narodna biblioteka „Njegoš“ iz Nikšića.

Festival su 2005. godine osnovali crnogorski gitaristi i pedagozi Goran Perišić i Danijel Cerović, u sklopu aktivnosti NVO „Društvo gitarista Anagastum“.

“Za 12 godina postojanja festival uspješno ide putem ostvarenja još tada zacrtanih ciljeva. To su afirmacija vrhunskog gitarskog izvođaštva, pružanje mogućnosti domaćoj publici da se upozna sa težnjama u ovom domenu u internacionalnom kontekstu, kao i mladim crnogorskim talentima da se dokažu, uče od vodećih svjetskih gitarista i sretnu se sa svojim kolegama i vršnjacima iz cijelog svijeta”, saopštili su organizatori.

Tokom proteklih jedanaest izdanja festivala gosti su bili izuzetni umjetnici, profesori na univerzitetima i muzičkim akademijama iz SAD-a, Francuske, Španije, Južnoafričke Republike, Japana, zatim Njemačke, Italije, Rusije, Norveške, Velike Britanije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ano Minus
Gost
Ano Minus

Bilo bi lijepo kad bi nastupio maestralni gitarist Estas Tonne. On obicno odsvira i jedan ulicni koncert, dodje publici na noge. Posljednji trubadur Evrope.

Send this to a friend