Kultura Knjiga je autoru donijela ogromnu popularnost

Mračna strana pisca knjige Alisa u zemlji čuda: Roditelji su sklanjali svoju djecu od njega

Knjiga “Alisa u zemlji čuda” odmah po objavljivanju, 1865. godine, postala je veliki hit donoseći njenom autoru Luisu Kerolu planetarnu popularnost.

Iako tek pisac amater, Kerol je postao (i ostao) jedan od najčitanijih engleskih književnika. Ipak, pisanje nije bio jedini hobi koji je ovaj neobičan čovjek imao. Onaj drugi pak godinama je bio predmet kontroverzi i debata o moralu slavnog pisca.

Čarls Latvidž Dodžson, kako je bilo pravo ime Luisa Kerola, bio je matematičar i umjereno poznati pisac koji je stvarao poeziju i kratke priče koje je uglavnom objavljivao u časopisima i magazinima. Godine 1865. Kerol je objavio knjigu koja mu je donijela svjetsku slavu. “Alisa u zemlji čuda” bila je vrhunac njegove književne karijere i ostala njegovo najpoznatije djelo.

Čak i danas, Luisa Kerola skoro isključivo povezuju sa ovim romanom zanemarujući činjenicu da je riječ bila o veoma uglednom matematičaru, profesoru na Oksfordu i čovjeku koji je (pod svojim pravim imenom) objavio veliki broj naučnih radova i knjiga iz oblasti matematike i logike.

Ipak, Luis Kerol je imao još jedan hobi – fotografiju.

“Djeca su mi veoma draga, osim dječaka”

Skoro deceniju prije objavljivanja romana koji će mu donijeti svjetsku slavu Kerol je počeo da se bavi fotografijom. Ova umjetnost bila je tek u povoju, pa se Kerol uskoro istakao i postao relativno poznat. Neki zapisi iz njegovog dnevnika sugerišu da je slavni pisac imao ideju da je to posao od koga se može zaraditi za život.

Uskoro je postalo očigledno da mladi naučnik i pisac naročito voli da fotografiše djecu, a još preciznije djevojčice. Poznata je Kerolova izjava: “Djeca su mi veoma draga, osim dječaka”.

Njegove fotografije djece rađene su u prisustvu roditelja, a mnoge od njih snimljene su u bašti, zbog prirodnog svijetla koje je neophodno za dobru sliku.

Vjeruje se da je upravo jedna od njegovih malih modela – djevojčica Alis Lidel, bila ona koja je inspirisala Kerola da napiše roman “Alisa u zemlji čuda”. Iako nikada nije potvrđeno da je mala Alis upravo “ona Alisa” o čijim avanturama su čitale generacije, sve do danas je ostala priča po kojoj je upravo njoj i njenim sestrama pisac ispričao prvu verziju priče.

Druga djevojčica, Beatris Hač bila je omiljena Kerolova manekenka često opisivana i kao njegova muza. Bila je jedno od prve djece koju je pisac fotografisao potpuno nage, što je čak i u ono vrijeme bio prilično hrabar i neuobičajan potez.

Sve ovo godinama je predmet kontroverzi i nagađanja bila priroda odnosa Luisa Kerola i njegovih malih modela. Književnik je bio sve – od gadnog, prikrivenog pedofila, do umjetnika koji nije uradio ništa pogrešno.

Tajni svijet Luisa Kerola

U dokumentarcu koji je BBC emitovao 2017. godine “Tajni svijet Luisa Kerola” autori su iznijeli tvrdnje da je Kerol čak i Alis i njene sestre fotografisao nage i da je činjenica da je porodica djevojčica ubrzo poslije toga prekinula svaki kontakt sa piscem, u najmanju ruku “sumnjiva”.

“Vjerujem da je on bio zaljubljen u Alis, ali da je to duboko potiskivao i da nikada nije prešao granicu pristojnosti”, ispričala je Vanesa Tejt, prapraunuka Alis Lidel i dodala da je čitavog života u porodici slušala o “čudnom” odnosu koji je Kerol imao sa njenim precima.

U njegovu odbranu, ustali su istoričari Rodžer Tejlor i Edvard Vejkling koji su izračunali da tek nešto više od polovine Kerolovih fotografija prikazuju mlade djevojke, a i da to nije tačan prikaz jer oko 60 odsto njegovog rada danas nije sačuvano, piše Istorijski zabavnik. Osim ovih danas kontroverznih fotografija, Kerol je fotografisao i muškarce, žene, lutke, pse, prirodu…

Kako bilo, 1880. godine Luis Kerol je naglo prestao da se bavi fotografijom iako je imao svoj studio i bio veoma popularan. Kao razlog odustajanja naveo je da mu taj rad oduzima previše vremena i da želi da se u potpunosti posveti pisanju.

Send this to a friend