Kultura

Mulj će da se slegne i ostaće kvalitetna muzika

Poznati ruski muzičar na balalajci Aleksej Arhipovski predstavio se crnogorskoj publici koncertom u Kristalnoj sali hotela “Hilton”, u sklopu Vivo ciklusa koncerata klasične gitare.

BESKRAJNE MOGUĆNOSTI BALALAJKE

Arhipovski, koji kompozicije na balalajci izvodi na potpuno nov i netradicionalan način, priredio je nezaboravan koncert, koji je privukao publiku različitih generacija i najširi krug ljubitelja muzike.

“Vašoj publici predstavio sam se sa muzikom različitih žanrova na solo-balalajci. Repertoar su, kao što su prisutni bili u prilici da čuju, u najvećem dijelu činile autorske kompozicije. Nadam se da je moja muzika bila dovoljno univerzalna za razumijevanje. Ona je uglavnom proizišla iz svjetske klasike, mada se u njoj povremeno čuju i neke savremene zvučne asocijacije”, kaže u razgovoru za Dnevne novine priznati ruski umjetnik, kojeg kritika i publika nazivaju “senzacijom, genijem i Paganinijem na balalajci”, a njegovo sviranje opisuju kao briljantno i van granica pojmljivog.

Sa ovim tradicionalnim instrumentom Arhipovski se upoznao kada je imao devet godina. Od tada, kako napominje, ne može da prestane da se upoznaje sa njegovim mogućnostima.

“Osobina balalajke, kao solo-instrumenta, po mom mišljenju se sastoji u tome da, imajući prividno minimalne mogućnosti, u stanju je da izrazi ogroman broj tonskih nijansi i da odvede u razne zvučne svjetove. Od prvog susreta mu se divim”, kaže muzičar.

Na pitanje koliko je upoznat sa muzičkim nasljeđem Crne Gore, Arhipovski kaže da ne poznaje našu tradiciju, pa ni tradicionalne instrumente. Ipak, dodaje, značajno je da se upoznajemo sa muzičarima i onim što oni stvaraju, a ne sa samim intrumentima.

“Bilo koji instrument je samo sredstvo da se pomoću njega kaže slušaocu nešto važno”, ističe umjetnik.

Na međunarodnoj sceni pojavljuje se sve više sastava koji klasiku uspješno spajaju sa modernim izrazom. Balalajka je jednako spremna za takvu vrstu “saradnje”, smatra Arhipovski.

“Balalajka je, kao i bilo koji drugi izvor zvuka, privlačna za eksperimente takve vrste. Koliko će to biti interesantno, zavisi od talenta samog izvođača”, kaže on.

PREZASIĆENI SMO TEHNOLOŠKIM ‘IGRAČKAMA’

U savremenom dobu klasična muzika ni na koji način nije ugrožena, jer je, kako napominje ruski muzičar, “kao najzreliji, najrazvijeniji žanr, uvijek imala i imaće svoju publiku”.

“Ne uviđam postojanje neke krize. Jednostavno, savremeni život je prezasićen tehničkim ‘igračkama’, razonodama i informacionim šumom. Vremenom, mulj će da se slegne i ostaće ono što zaista pomaže ljudima da žive kvalitetnim životom”, smatra Arhipovski i dodaje da popularizacija klasične muzike nije posao kojim bi trebali da se bave umjetnici, već biznismeni.

“Muzičari obitavaju u drugim sferama i više se suočavaju sa problemima duhovnog svijeta, nego sa komercijalnim zamkama. Smatram da su ljudi sami u stanju da razlikuju šta je samo zvučni fon u njihovom životu, a šta zaista pruža njihovoj duši mogućnost da osjete radost života i letjenja”, kaže umjetnik.

VIVO ciklus koncerata klasične gitare publici predstavlja najbolje i najatraktivnije svjetske umjetnike današnjice. Pored koncerata, ovi vrhunski umjetnici svakog mjeseca održavaju i besplatne masterklasove za sve zainteresovane u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”, čime daju dragocjen i dalekosežan doprinos razvoju muzičke kulture u Crnoj Gori.

Organizator VIVO ciklusa je Crnogorski gitaristički centar.

Send this to a friend