Kultura U toku finalne pripreme za novi festival umjetnosti

Na Durmitoru počinje festival Wild Beauty Art

Na Žabljaku su u toku finalne pripreme za novi festival umjetnosti pod nazivom Wild Beauty Art. U pitanju je festival koji za cilj ima da u neponovljivim prirodnim ljepotama predstavi vrhunsku umjetnost i isto takvu produkciju.

Tim povodom je održana press konferencija na kojoj su govorili Damir Davidović, državni sekretar u Ministarstvu turizma i održivog razvoja, Vanja Krgović-Šarović, direktorka Turističke organizacije Žabljak, i Ratimir Martinović, pijanista, univerzitetski profesor i inicijator festivala.

Festival će se od 19. do 23. avgusta odvijati na Žabljaku uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma i održivog razvoja i Turističke organizacije Žabljak, uz podršku Opštine Žabljak, Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske, i uz partnersku podršku Nacionalnog parka Durmitor, Skijališta Crne Gore, Gorske službe i drugih važnih partnera. U realizaciji festivala učestvuje dio tima koji stoji iza KotorArta koji kroz ovaj projekat pružaju još aktivniji doprinos u pozicioniranju Crne Gore kao turističke destinacije koja nudi najkvalitetnije umjetničke i kulturne sadržaje, ne samo na primorju, već od ove godine i na sjeveru Crne Gore.

Damir Davidović je ispred Ministarstva turizma i održivog razvoja istakao da politika razvoja sjevernog dijela zemlje pored značajnih infrastrukturnih investicija i porasta smještajnih kapaciteta, podrazumijeva i bogaćenje kulturne ponude atraktivnim programima visokog kvaliteta.

“Festival Wild Beauty Art novi je kvalitet naše ponude na sjeveru, posebno ponude Žabljaka. Riječ je o projektu za koji se nadamo da će zaista postaviti nove standarde, odnosno da će u nekom kraćem vremenskom periodu, kada govorimo o značajnim kulturnim manifestacijama, Wild Beauty Art predstavljati na sjeveru Crne Gore, ono što je KotorArt na primorju. Nama je bilo zadovoljstvo što smo mogli da podržimo ovu inicijativu i nadamo se će ona nastaviti da se razvija u skladu sa planovima i razgovorima koje smo imali.“

Vanja Krgović Šarović je u ime Turističke organizacije Žabljak kazala:

“Festival Wild Beauty Art se prvi put dešava na Žabljaku i ta činjenica nas posebno raduje, jer zapravo razvoj turizma moraju pratiti i drugi sadržaji. Ovo je ujedno način da upotpunimo zadovoljstvo boravka turista na ovom prostoru, a kod lokalnih ljudi razvijemo osjećaj da se prirodni ambijent može posmatrati kroz prizmu umjetnosti. Ljepota Durmitora je umjetnost prirode, a ovaj festival je dodatna podrška da svu tu ljepotu doživimo drugim čulima.“

Ratimir Martinović je u svom obraćanju govorio o iskustvima sa primorja koje želi da podijeli i sa prijateljima sa sjevera zemlje.

“Vođeni sopstvenim osamnaestogodišnjim učincima kroz aktivnosti KotorArta, koji su rezultat promišljanja o mjestu i važnosti kulture i umjetnosti u našem društvu, te podstaknuti osvojenom nagradom Wild Beauty Award za najbolju manifestaciju 2018. godine, odlučili smo se da uz pomoć entuzijasta i prijatelja pokrenemo festival ili bolje reći koncept – platformu pod nazivom Wild Beauty Art. Sa vizijom Crne Gore kao jedinstvenog mjesta gdje se prožimaju “divlja“ priroda i vrhunska umjetnost, ova platforma kao jedan od ciljeva ima da umjetnički „oživi“ i dopuni kulturnim sadržajem mjesta koja su uglavnom jednoznačno doživljena kao “prirodna ljepota”. Na ovaj bi se način, na vrlo kompetitivnom tržištu regiona, Crna Gora strateški mogla snažnije pozicionirati i brendirati kao mjesto gdje se božanski prirodni pejzaži prepliću sa vrhunskom klasom umjetničkog sadržaja. Svjesni smo da je u pitanju dugotrajan proces za koji smo naoružani znanjem, iskustvom, strpljenjem, željom za prosperitetom i ljubavlju za ovo neponovljivo parče planete koje zovemo Crnom Gorom. Uz visok umjetnički i produkcioni nivo koji se vezuju za naše dosadašnje učinke, sigurni smo da ćemo i kroz ovaj projekat nastaviti doprinositi pozitivnoj promjeni, razvoju i nadogradnji umjetničke, kulturne i turističke ponude naše države, mijenjajući istovremeno i svijest domicilnog stanovništva o važnosti umjetnosti na našem putu ka elitnom društvu prosperitetnih nacija”, istakao je Ratimir Martinović, inicijator festivala.

Ovogodišnji Wild Beauty Art je fokusiran na Durmitor i Žabljak i trajaće od 19. do 23. avgusta, sa planiranim programima na Crnom jezeru, i na lokacijama kao što su Savin kuk, Stećci, Sedlo i most na Đurđevića Tari. Prve festivalske večeri na sceni na Crnom jezeru će se od 19.30h predstaviti duo gitara Srđan Bulatović i Darko Nikčević koji će svirati svoje originalne numere kao i obrade tradicionalnih crnogorskih pjesama. Tokom pet dana planirani su dnevni i večernji koncerti različitih žanrova, na različitim lokacijama nacionalnog parka Durmitor, koji podrazumijevaju nastupe sastava Mockingbirds i Gypsy Jazz Trio, te nastup vodećeg džez sastava iz Mađarske Bágyi Balázs New Quartet i klavirski resital jednog od vodećih pijanista svoje generacije, profesora na Univerzitetu u Majamiju, Kemala Gekića.

Planirani programi pažljivo su osmišljeni kao spoj vrhunskog umjetničkog kvaliteta i muzičkih djela prijemčivih široj publici, kako domaćoj tako i inostranoj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Biba
Gost
Biba

Svaka cast na inicijativi da i na sjeveru nase zemlje zazivi ovako nesto. Sve pohvale cijelom timu posebno gospodinu Martinovicu koji se istinski trudi da svoje fantasticne ideje sprovede u djelo. pozdrav inicijatorima ovog krupnog koraka ka podizanju kulturne svijesti gradjana sjevera CG

Send this to a friend