Kultura POBJEDA ISTRAŽUJE: REVIZIJA MUZEJA KRALJA NIKOLE POTVRDILA MANJAK PREDMETA VEZANIH ZA JELENU SAVOJSKU, KOJE JE CRNOJ GORI SREDINOM OSAMDESETIH USTUPILA REPUBLIKA ITALIJA

Na nebrigu otporna samo livreja kočijaša

Predsjedništvo Republike Italije, po svemu sudeći, ostaće bez najvećeg dijela predmeta koje je osamdesetih godina prošlog vijeka ustupilo Narodnom muzeju Crne Gore na neodređeno vrijeme, piše Pobjeda.

Riječ je o 16 predmeta koji se odnose na Jelenu Savojsku, a Vlada Italije ih je za „uspomenu i dugo sjećanje” na crnogorsku princezu i italijansku kraljicu Muzeju na Cetinju predala 1984. godine.

Svemu je prethodila Kovencija koju je, povodom posjete tadašnjeg predsjednika Italije Sandra Pertinija, Kvirinal sklopio sa Narodnim muzejom.

Nakon što je Ambasada Italije u Crnoj Gori od Muzeja zatražila informaciju o stanju predmeta, Pobjeda je krajem januara prošle godine objavila da je NM mogao da potvrdi samo dobro stanje kočijaševe livreje, te da će konačne odgovore o sudbini ostalih predmeta objelodaniti tek nakon okončanja revizije u svim muzejskim jedinicama ustanove.

Međutim, na nedavnoj konferenciji za novinare u Narodnom muzeju, na kojoj su predstavljeni rezultati revizije, nije bilo ni riječi o predmetima Jelene Savojske.

Takođe, ovi predmeti se ne pominju ni u konačnom izvještaju revizije Muzeja kralja Nikole, u koji je Pobjeda imala uvid.

Upravnica Muzeja kralja Nikole u kojem se čuva kočijaševa livreja, Tatjana Jović, u januaru prošle godine kazala je za Pobjedu da je “Muzej u posjedu akta, odnosno Konvencije o namjeri i uslovima čuvanja predmeta koji su na inicijativu predsjednika Pertinija trebali biti poklonjeni Muzeju kralja Nikole, ali ne i akta o izvršenoj primopredaji”‘

“Razjašnjenje sudbine dijela predmeta navedenih u Konvenciji daće aktuelna revizija svih oblika dokumentacije i muzejskih fondova. Do sada je konstatovano prisustvo šest predmeta inventarisanih pod brojem MKN U 3397 (livreja kočijaša)”, saopštila je Jović.

Ni prije nekoliko dana Jović nije bila baš bog zna kako raspoložena za detaljnija objašnjavanja, pa je novinaru Pobjede, odgovarajući na pitanja kroz pisano kratko saopštenje, istakla da je „revizioni proces u Muzeju kralja Nikole potvrdio raniju konstataciju da se od predmeta navedenihu Konvenciji, u ovoj muzejskoj jedinici nalazi samo livreja kočijaša”.

“S obzirom na činjenicu da isti nijesu predati prilikom posjete predsjednika Pertinija Muzeju, nedoumice o vremenu i načinu dostave koja je morala ići putem diplomatske pošte, kao i njihovoj primopredaji, zvaničnim aktom obaviještena je Ambasada Italije u Crnoj Gori”, navela je Jović.

Ona nije odgovorila na dodatno pitanje Pobjede što je sadržina navedenog akta i o kakvim je konkretno nedoumicama riječ.

Sa druge strane, ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli za Pobjedu je podsjetio da je Ambasada prošle godine od Muzeja zatražila informacije o stanju predmeta koji su pripadali kraljici Jeleni, a koje je Republika Italija pozajmila na neodređeno vrijeme Narodnom muzeju Crne Gore 1984. godine.

“Tadašnje Ministarstvo kulture je formalno obavijestilo o započetim aktivnostima na kompletnoj reviziji muzejskih materijala i dokumentacije, i da taj složeni proces koji je u toku ne samo za ova navedena dobra već za sva dobra u posjedu muzeja na nacionalnom nivou prati i nadgleda državna komisija koja je formirana posebno za tu priliku. Navedeno Ministarstvo je zadržalo pravo da obavijesti Ambasadu o završetku ovog procesa”, kazao je Zelioli.

Italijansko diplomatsko predstavništvo, prema njegovim riječima, saznalo je iz medija da je „Komisija navodno nedavno uputila jedan izvještaj Ministarstvu kulture.“

“Ambasada do danas nije dobila zvanične informacije od strane nadležnih nacionalnih organa o završetku gore navedene revizije, niti o rezultatima koji se tiču našeg posebnog zahtjeva za informacije. Imamo u planu da stupimo u kontakt, čim to bude bilo moguće, sa novim Ministarstvom prosvjete, kulture, nauke i sporta, kako bismo nastavili sa temama iz oblasti bilateralne saradnje u okviru koje je, nažalost, bilo neophodno odgoditi mnogobrojne aktivnosti zbog vanredne situacije prouzrokovane pandemijom u svim oblastima u nadležnosti tog Ministarstva, uključujući i oblast zaštite kulturnih dobara”, kazao je Zelioli.

Ambasador je, podsjetimo, u januaru prošle godine za Pobjedu izjavio da predmeti Jelene Savojske, sa tehničke tačke gledišta, ne predstavljaju „donaciju, jer u suštini vlasništvo nad predmetima pripada Predsjedništvu Republike Italije“.

U ugovoru između generalnog sekretara Predsjedništva Republike Italije Antonija Makanika i direktora Narodnog muzeja Milana Jovićevića, čije detalje je Pobjeda ekskluzivno objavila prošle godine, navodi se, podsjetimo, da je vlast Crne Gore, prilikom posjete predsjednika Italije Sadnra Pertinija, iskazala želju da se za „izložbene potrebe Muzeja na Cetinju stave na raspolaganje neki predmeti u vlasništvu Kvirinala, u vezi sa sjećanjem na Jelenu Savojsku“.

Na to, kako se navodi u ugovoru, dodatno podsjeća i želja iskazana od strane tadašnjeg ministra inostranih poslova Đulija Andreotija.

Italijanska ministarstva finansija i kulturnih dobara, ističe se u ugovoru, dala su pozitivno mišljenje u vezi sa ustupanjem predmeta na neodređeno vrijeme, bez apriornog postavljanja pitanja vlasništva nad dobrima.

Generalni sekretar Predsjedništva Republike Italije povjerava cetinjskom muzeju na neodređeno vrijeme dobra koja su navedena i obilježena u inventarima palate Kvirinal, prema oznakama na koje se ukazuje u priloženom spisku.

“Muzej na Cetinju se obavezuje da će dobra na koja se ugovor odnosi koristiti samo za potrebe muzejske izložbe, prema uslovima i na osnovu istih modaliteta koji važe za dobra u čiji kontekst će biti smještena”, navodi se u ugovoru.

Cetinjski muzej se ugovorom obavezao i da će vratiti predmete, ukoliko generalni sekretar Republike Italije bude iskazao potrebu za restitucijom.

“Ustupanje je besplatno, a ostvaruje se preko Ministarstva inostranih djela Italije, koje će obaviti potrebne radnje. O predaji dobara će biti napravljen odgovarajući zapisnik potpisan od predstavnika cetinjskih muzeja i predstavnika Ministarstva inostranih djela Italije”, navodi se u ugovoru između Makanika i Jovićevića, koji je sačinjen u julu 1984. godine.

ZU zapisniku o predaji dobara, u koji je Pobjeda takođe imala uvid, na italijanskom jeziku precizno se imenuje svih 16 predmeta, zajedno sa inventarnim brojevima.

Potpisali su ga Makaniko i Jovićević.

Prema ovom dokumentu, Narodnom muzeju ustupljeni su „porcelan Ginori sa zlatnom bordurom i amblemom u centru, zvani JELA“, „srebrnina JELA“, „kristal JELA“ i „livreja kočijaša“.

Kao i u januaru prošle godine, upravnica Muzeja kralja Nikole Tatjana Jović ni ovoga puta nije odgovorila na pitanja Pobjede da li su se sporni predmeti ikada nalazili u izložbenim postavkama Muzeja kralja Nikole, te da li je u bilo kom navratu, u zvaničnim ili nezvaničnim muzejskim zabilješkama ili zapisnicima, evidentiran manjak ili oštećenje nekog od 16 ustupljenih predmeta.

Jović tvrdi daje Muzej poslao dopis Ambasadi – ambasador Zelioli to negira

Na pitanje Pobjede da li je Ambasada Italije dobila zvaniči akt Narodnog muzeja, za koji upravnica Muzeja kralja Nikole Tatjana Jović tvrdi da je poslat Ambasadi, ambasador Luka Zelioli odgovorio je negativno.

U tom aktu, kako je navela Jović, Ambasadi je ukazano na sve neodumice o vremenu i načinu dostave predmeta Jelene Savojske.

“Preciziramo da naša Ambasada nije dobila nikakav dopis ili informaciju te vrste (ni od jedne crnogorske institucije), nakon dobijenog odgovora od strane Ministarstva kulture u kojem se navodi početak generalne revizije i namjera da nas obavijeste o rezultatima nakon završetka iste”, kazao je Zelioli.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CcF
Gost
CcF

Patriote.

marko
Gost
marko

I te predmete ste otudjili , kao i mnoge druge …vise o njima brinu Italijani nego mi …jer mi smo ..stoka .

Ćićolino
Gost
Ćićolino

Kako su dobri ovi suveniri, vrh. Dizajnirani po poslednjim trendovima,
kako i prliči jednoj modnoj ustanovi

Spa
Gost
Spa

Sramota

Send this to a friend